Önimádat, nagyzolás, nagyképűség. Hasonló szavak jutnak eszünkbe, ha egy nárcisztikus személyre gondolunk. Valamilyen szinten igazunk is van. Ezek az emberek mindenáron fent szeretnék tartani tökéletesen kialakított képüket önmagukról. Viszont most egy kutatás hatására kiderült, vannak jegyek, amelyek segítségével kiszúrhatjuk őket. Mégpedig a szemöldökük.

A nárcisztikus személyiségű embereknek fontosabb az elismerés és tisztelet, mint mondjuk a valódi barátság, megbízhatóság. Sütkéreznek a dicséretben, a kritikákat viszont elviselhetetlennek tartják, mint például Ady Endre költőnk. Egyfajta védőburkot képez számukra ez a fajta önimádat. Fontos megjegyeznünk, hogy egy bizonyos mértékű nárcizmusra mindenkinek szüksége van a kiegyensúlyozott működéshez, a patológiás szint ennél sokkal összetettebb.

Kutatás

Az emberek képesek felismerni a grandiózus nárcisztikus embereket szemöldökük alapján – derült ki egy torontói 2018-as kutatás alapján. Miranda Giacomin és Nicholas O. Rule kutatópáros fotókat mutatott a résztvevőknek, amelyek között előzetes személyiségtesztek alapján voltak alacsony és magas nárcizmusú személyek. A résztvevők hihetetlen pontossággal azonosították be a magasabb nárcizmussal rendelkező személyeket. Egy szemmozgást követő berendezéssel azt is megállapították, hogy ebben az eredményben a szemkörnyék feltérképezése segítette a leginkább őket. Mégpedig a szemöldök vizsgálata.

Olyannyira feltűnő ez a jegy, hogy még a fejjel lefelé fordított arcoknál is kiszúrták a grandiózus nárcisztikus személyeket. A kutatók még azt a változatot is elvégezték, hogy a kevésbé nárcisztikus személyiségű emberek szemöldökét áthelyezték egy nácisztikusabb személy arcának fotójára, ekkor a résztvevők alacsonyabbra értékelték az egyén nárcizmusát.

A szemöldök fontos „kelléke" az arcunknak.

Egy korábbi, 2008-as kutatás hívta fel a figyelmet arra, mekkora jelentősége van a szemöldöknek az arcfelismerésben és az arcokra való emlékezésben. Ha sztárok fotójáról eltávolították a szemöldöküket, a résztvevők jóval kevesebb arányban ismerték fel őket.

Egy nárcisztikus személy különösen odafigyel külsejére. Divatos, feltűnő ruhákat hord, esetleg erőteljes parfümöt használ. A férfiak kevésbé szeretnek szemüveget hordani, a nők pedig különösen figyelnek sminkjük tökéletességére és szemöldökük formájára.

Miranda Giacomin és Nicholas O. Rule úgy gondolják, a szemöldök egy olyan arcrész, amelynek mozgatása még távolról is segít beazonosítani az egyén érzelmeit, gondolatait. Emellett ezt is akaratlanul mozgatjuk, tehát ez kifejezi, hogy mit is érzünk valójában, attól függetlenül, hogy ebből mit mondunk ki. Ez evolúciós szempontból segít felismernünk a számunkra káros személyeket, mondjuk, ha hazugságon vagy bájcsevejen kapjuk őket. A kutatás nem írja le pontosan, milyen is ez a szemöldök, így mi sem tudjuk megosztani veletek. Mindenesetre megfigyelhetitek ismerőseiteket, hátha észrevesztek valamilyen jelet!

 

Felhasznált szakirodalom: Giacomin, M., & Rule, N. O. (in press). Eyebrows cue grandiose narcissism. Journal of Personality. doi:10.1111/jopy.12396 Vazire, S., Naumann, L. P., Rentfrow, P. J., & Gosling, S. D. (2008). Portrait of a narcissist: Manifestations of narcissism in physical appearance. Journal of Research in Personality, 42, 1439 –1447. Sadr, J., Jarudi, I., & Sinha, P. (2003). The role of eyebrows in face recognition. Perception, 32, 285–293. További források: Itt