Vörös rúzs az ajkakon, egy kivillanó boka vagy épp egy tollpihe érintése, amely különös varázzsal bír bizonyos emberek számára. Megmagyarázhatatlan, mégis olthatatlan szenvedély gyúl bennük általuk. De mégis, mik azok a fétisek? Honnan erednek és miként alakulnak ki? Ártanak ezzel másoknak vagy csak kissé különcök? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

A fétisekkel kapcsolatban számtalan tévhit kering. De miről is beszélünk egyáltalán? Egy betegségről? Korábban devianciának tartották a különböző parafíliákat, mára azonban kívül esik ebből a kategóriából. Noha számos esetben szokatlan vagy furcsa lehet mindez, ameddig a személy

nem árt másnak vagy önmagának

a különös ízlésével, illetve ameddig társadalmilag valamelyest elfogadott, addig nem tekintjük problémának. 

Nem mindegy azonban, hogy parafíliáról vagy parafíliás zavarról beszélünk. Ez utóbbi esetében ugyanis már valamelyik fél szenved: akár testi, akár lelki értelemben. Nem feltétlenül kell hogy így legyen azonban, a fétis egy normál párkapcsolat része is lehet, amennyiben a felek számára mindez elfogadott.

Úgy imádom az illatod

Gyakran az hisszük, hogy a fétisek csak a férfiakra jellemzőek, épp úgy, mint ahogyan a meccsnézés vagy a sörözés esetében. Valóban joggal feltételezhető, hogy esetükben gyakrabban fordul elő, azonban nem kizárólag. A hölgyek leggyakrabban a számukra érzelmi töltettel bíró tárgyak iránt éreznek ilyesféle vonzalmat.

Egy fétis megléte esetén is kialakulhat egy egészséges párkapcsolat. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy a másik fél is elfogadja mindezt.

Mire irányulhat az efféle vonzalom? Szinte bármire. Egyes esetekben azonban – mint például egy magassarkú cipő vagy egy fehérnemű esetében –, a vágy szociálisan elfogadottabb. A meghatározás szerint kialakulhat fétis egy bizonyos ruházat, testrész, életkor vagy egy meghatározott viselkedés iránt.

Ezer titok van, mit nem mondtam el

A parafíliák kialakulásának meghatározása a legtöbb esetben nehéz, hiszen egy rendkívül összetett folyamatról van szó. Az első szexuális élmények rendkívül meghatározóak lehetnek, legyen szó akár az első csókról, az első együttlétről vagy az első alkalomról, amikor valamilyen szexuális tartalmú eseménynek voltunk szemtanúi. Gyakori az is, hogy egy-egy múltbéli trauma vagy megaláztatás a parafíliák kialakulásának oka.

Számos dolog válthat ki izgalmat a parafíliák esetében: egy ruhadarab, egy testrész, de akár egy tetoválás is.

Az vonzalom tárgyának meglelésekor leginkább két dolog van jelen:

az intimitás és az izgalom.

Ez utóbbi adja alapját ugyanis a különböző fétisek kialakulásának. Az izgalom pedig később is megjelenik, amikor találkozunk a tárggyal.

Habár az efféle szexuális intenciók nehezen változtathatók meg, arra lehetőség van, hogy az illető egy terapeuta segítségével jobban megismerje vonzalmának forrását. Közösen megtalálhatják a vágyai kiteljesedésének egy olyan módját, mely ártalmatlan önmagára és a környezetére nézve egyaránt.

 

Felhasznált irodalom:

Hevesi K. (2013). Szex a psziché labirintusában. Kulcslyuk Kiadó, Budapest.

Hinderliter, A. C. (2010). Defining paraphilia: Excluding exclusion. Open Access Journal of Forensic Psychology, 2, 241-272.

Saunders, G. (1933). The psychology of Fetish action. West African Medical Journal, 6, 44-50.