A COVID-19 világjárvány és az ezzel járó szociális korlátozások nem csak a vírus terjedését lassítják. A beszűkült élettér és a bezártság a szexuális életünkre is hatással van. Ezt mindannyian érezzük, legyünk egyedülállóak, párkapcsolatban élők vagy gyermeket nevelő házaspár. Hogyan lehet a koronavírus a magányosság és a párkapcsolati problémák szinonimája? A fontosabb kérdés: mit tegyünk ennek megakadályozására? Szexuális életünk a pandémia alatt.

A vírus okozta korlátozások, a karantén és a távolságtartás teljesen átírták a mindennapi életünket. Ezek az intézkedések a védelmünket szolgálják, de egyben hatalmas stresszorként nehezednek ránk ezzel is veszélyeztetve mentális és fizikai jóllétünket. Ha az életünk szexualitás és párkapcsolati dimenzióra gondolunk, a pandémia olyan szituációt teremtett, amiben az emberek vagy túl közel vannak partnerünkhöz vagy limitáltak a lehetőségeik a partnertalálásra. Mindez nagy hatással van az intimitás megteremtésére, meg- és átélésére. A vírushelyzet egy olyan paradoxon helyzetet hozott létre, amelyben félünk a másokkal való kontaktustól, de

a mentális leterheltségünk miatt pedig vágyunk az érintésre, az ölelésre, a támogatásra.

A vírus hatására sokan küzdenek a mindennapokban a munkanélküliség okozta egzisztenciális válsággal, a szociális izolációval, az otthon maradt gyermekek állandó felügyeletével és a megváltozott munkakörülményekkel. Mindez könnyen „libidó gyilkossá” válhat és egyesek ilyenkor képtelen szexuális tevékenységre gondolni. De a szex akár stresszmenedzselő tevékenység is lehet, ami segít abban, hogy kellemes élményekhez jussunk, kontrollérzést ad a bizonytalan helyzetben, serkenti a könnyebb energialevezetést és egy szorosabb kapcsolat kialakítását segíti elő. Mindkét perspektíva elfogadható és teljesen normális a csökkent, de a felfokozott szexuális étvágy is ilyen bizonytalan és nehéz élethelyzetben.

Amikor már az ágyban is kötelező a maszk

Több különböző szervezet jelentetett meg útmutatókat a biztonságos szexuális együttlétek támogatására a vírushelyzetben is, amelyek sokszor inkább komikusan hathatnak, de mégis, ez az új valóságunk. Egy brit civilszervezet, a Terrence Higgins Alapítvány nyáron a második hullámra készülve olyan ajánlásokat készített, amelyek abban segíthetnek, hogyan szexeljünk pandémia idején úgy, hogy ne kapjuk el a vírust. A szervezet olyan csókmentes, maszkos, szexuális együttlétet „ajánl", amiben a póz segít abban, hogy arcunk távol maradjon egymástól.

Miért van erre szükség? Kezdjük ott, hogy mit tudunk! A COVID-19 egy olyan légúti megbetegedés, ami könnyedén terjed nyállal való közvetlen kontakt útján, így csókolózással könnyen átadható a vírus. A testnedveket tekintve az ondóban, de a székletben is mutatták már ki a vírust, így az orális és anális szex esetén mindenképpen kondommal védekezzünk vagy kerüljük azt, a szervezet szerint. Ebből is látható, hogy

a világjárvány mindenképp komoly hatással van arra, hogyan alakul az intimitás másokkal, de egyben önmagunkkal is.

„A legbiztonságosabb szexuális partnered te vagy”

Igaz a koronavírus csak nagyon kicsi eséllyel terjed szexuális úton, de talán nem is az ebből fakadó megfertőződés az igazán félelemkeltő. Sokkal inkább a találkozások lehetőségének csökkent száma vagy teljes hiánya. Beköszöntött a zord időjárás, sehova nem lehet beülni, és az este nyolc óra is hamar eljön a dolgos munkaórák után. A randevúzás és a potenciális partnerek megismerésének lehetősége minimálisra csökkent. Több felmérés is azt az eredményt mutatja, hogy a pandémia hatására a szexuális élet gyakorisága csökkenő tendenciát mutat, ami az izolációnak köszönhető.

A szexuális életünket könnyen beszürkítik a világjárvány indukálta stresszorok.

Tulajdonképpen a maszturbáció vált a legbiztonságosabb és legelérhetőbb szexuális tevékenységgé, ez azonban nem helyettesítheti a másikhoz való kötődésünket, intimitásunk kifejezését és megélését. A fizikai érintés a szexuális intimitás esszenciális része, sőt az életé is. Az érintésnek pozitív, stresszoldó és nyugtató hatása van, míg csökkenti a kortizol mértékét, addig növeli oxitocinszintet a szervezetben, ami az egyik legfontosabb hormon a kötődés kialakulásában és nem véletlenül nevezik boldogsághormonnak sem.

Ezek alapján látható, hogy szingliként másképpen nehéz ez az időszak. Az ismerkedés, az idegenekkel való találkozás egyfajta „veszélyforrássá” vált. A vírus okozta helyzettel szembenézve azonban új, innovatív és egyben biztonságos intimitás teremtésre segítségünkre lehet az internet. Több platform is beszámolt arról, hogy már az első hullámban radikálisan megnőtt a szexjátékszerek rendelésének aránya és a pornóoldalak forgalma is. A különböző videós alkalmazásokon megjelenő online szexuális tevékenységek lángra kaptak. Ezek a megoldások segíthetnek a szexuális vágyak és örömök kielégítésében.

Ezt az időszakot kihasználhatjuk arra is, hogy önmagunkon keresztül a szexualitásunkkal foglalkozzunk. Ez a lelassult időszak segíthet abban, hogy végiggondoljuk, mit is akarunk a szexuális életünkben. Mi az, amit szeretünk és kedvelünk, és mi az, ami lelomboz minket. Mire is vágyunk pontosan és hogyan tudjuk ezt kommunikálni.

A jó szexuális élet nemcsak a szerencsén, de rajtunk is múlik, aminek kulcsfontosságú része, hogy mindezzel tisztában legyünk.

Amikor az ágyban a COVID fekszik be közénk

A másik legbiztonságosabb szexuális együttlét járvány idején a velünk egy háztartásban élő személlyel folytatott aktus. Ha a párkapcsolatban élőket helyezzük nagyító alá, az úgynevezett első hullámot érintő korlátozások alatt többen számoltak be a szexuális élet felpezsdüléséről. A közösen töltött extra idő az újra egymásra találást segítette és revitalizálhatta a szürke hétköznapok által megrágott kapcsolatokat. Azonban a bizonytalanság, a bezártság hosszabb távú hatásai nem feltétlen vetnek ennyire pozitív fényt a szexuális életünkre, még párkapcsolatban sem. A narratíva megváltozott és testi lelki leterheltségünk is egyre erősebb. Ez talán nem is meglepő, hiszen a nagyfokú stressz, a bizonytalanság érzése, az egzisztenciát érintő változások, a család és barátoktól való eltávolodás, a home office és az otthon tanításról nem is beszélve folyamatos nyomás alatt tarthat minket, amik nem segítik a szikra életben tartását.

Az nem újdonság, hogy a szexuális kiteljesedés és elégedettség szorosan összefügg a párkapcsolati boldogsággal. Egyszerűen nézve, ha a szexuális életünk haldoklik, akkor a párkapcsolat is lejtős szakaszhoz érkezett. Mindez kombinálva a fentebb említett egyéb stresszorokkal, nem könnyű helyzetet eredményez a párkapcsolati jóllétünk fenntartásához. A pandémia idején azonban a partnerünk törődő és megértő hozzáállása egyfajta védőburok is lehet, ami megvédi a kapcsolatot a koronavírus stresszorok bombáitól. Sokat segíthet az intimitás mélyítésén, ha színesítjük szexuális életünket. Ez az időszak és a sok együtt töltött idő teret engedhet annak, hogy mélyebben megismerjük partnerünk szexuális igényeit, fantáziáit és őszintén beszélgessünk mi az, ami fontos számunkra az ágyban vagy éppen mi az, ami taszít. A legtöbb felmérés arról ad számot, hogy azok a párok, akik színesítették a szexualitást a partnerkapcsolatukban, azok később az intimitás és a kapcsolat minőségének fejlődéséről számoltak be.

Ha hasonló jellegű problémával küzdesz, és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, fordulj bátran Pszichológiai Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik szexuálpszichológiai tanácsadás keretén belül segítenek megoldást találni a problémára!

Felhasznált irodalom:

Dewitte, M., Otten, C. & Walker, L. Making love in the time of corona — considering relationships in lockdown. Nat Rev Urol 17, 547–553 (2020). doi.org

Jamea, E. (2020, June 15). 403 Forbidden. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/extraordinary-relationships/202007/skill-could-save-your-sex-life-during-quarantine