Bár sokan szeretnének kevesebbet költeni, valahogy ez a havi számlákon nem látszik meg. Minél többet akarunk spórolni, annál kevesebbet tudunk. Sokszor elhangzik a szánkból: „Következő hónapban kevesebbet költök!” A kérdés csak az: hogyan? Cikkünkből kiderül, miként tarthatjuk vastagon pénztárcánkat.

A pénz mindenki életében fontos szerepet tölt be. Ez nem is csoda, hiszen ez az eszköz elengedhetetlen a mindennapi élethez. Kutatásokból kiderült, hogy a pénz megváltoztatja a motivációt. Nagyobb valószínűséggel teljesítünk jobban, ha teljesítményünkért több pénzt kapunk, azonban ez viselkedésünket negatív irányba változtatja. Az anyagi javak a függetlenség és a önállóság érzését adják, ugyanakkor vannak árnyoldalai is. Bár magabiztosságot nyújt, egyfajta elszigeteltséggel is együtt jár.

Munkahely elvesztése gyakran vezethet depressziós periódushoz.

Egy kutatásból kiderült, hogy a pénzorientált emberek kisebb hajlandóságot mutatnak más emberek segítésére, jobban szeretnek egyedül dolgozni, és jobban tartják a távolságot ismerőseiktől, mint a nem pénzcentrikus társaik. Kimutatták, hogy pénz hiányában az emberek kevésbé érzik hasznosnak magukat. Munkahely elvesztése után a mentális és fizikai megbetegedések valószínűsége megemelkedik, az emberek elvesztik az érzelmeik feletti kontrollt. Ez abból adódik, hogy a pénz egy eszköz, mely lehetőséget biztosít céljaink eléréséhez, de ha kifogyunk belőle, segítségre van szükségünk, ami csökkenti az önállóság érzését.

Szokások szerepe a pénzügyi döntéseinkben

Mindennapi rutinszerű cselekvéseink segítenek a pénzügyi döntéseinkben, végső soron a pénz gyűjtésében. Ez a szokásaink követésétől, valamint azok erősségétől függ.

A pénzügyi függetlenség és biztonság elérhető rendszeres, viselkedésbeli szokások beiktatásával.

Ezek kialakítása időt és energiát igényel, mivel a kedvezőtlen cselekvésmintáinkat el kell hagynunk és helyettük újakat kell bevezetnünk. A szokás fogalma és annak kialakítása a közgazdaságtani pszichológiában három dimenzió mentén ragadható meg:

Viselkedésünknek ismétlődnie kell egy stabil környezetben, tudatában kell lennünk cselekvéseinknek, és mérlegelnünk kell személyes céljainkat.

Önmagában az ismétlés nem vezet a viselkedés megváltozásához. Szokássá akkor válik valami, amikor a jelenlegi viselkedésre a múltbeli hatással van. Ez pedig, ha egy állandó környezetben zajlik, hatással van a jövőbeli viselkedéseinkre. Érdemes tehát tudatában lennünk kiadásainknak, ezáltal alakul ki megfelelő környezet a változáshoz.

Hogyan segítenek hozzá szokásaink a spóroláshoz?

Kiadásainkat megjósolhatóvá és rutinszerűvé teszik. Ezzel egyetemben szokásaink egyszerűvé teszik a cselekvés kivitelezését, amiből az következik, hogy költekezésünk kevesebb erőfeszítést és odafigyelést igényel. Így a mentális keresés komplexebb dolgokra irányul. Például figyelmünk automatikusan az akciós termékekre irányul és észrevesszük a váratlan, komplex helyzeteket, ez pedig hatni fog választásainkra. Segíti rendezni és összekapcsolni az információt fejünkben, befolyásolja szemléletünket bizonyos szituációkban.

Miként is néz ki ez a gyakorlatban?

Az, hogy mennyi pénzt őrzünk meg, nem azon múlik, hogy mennyire vagyunk okosak, vagy mekkora akaraterővel rendelkezünk. A pénz megőrzése a környezettől függ. Egy kutatásban két csoportot vizsgáltak: az egyik csoportnak heti szinten mutatták meg, hogy mennyi fizetést kapnak, míg a másik csoport havonta látta a fizetését egy összegben. Az első csoport képes volt kevesebb pénzt költeni, csak annak a tényezőnek a megváltoztatásából adódóan, hogy hetente látták fizetésüket. Tehát a környezet megváltoztatásával az emberek jobban tudatosították és átlátták a munkájukért járó összeget.

Wendy De La Rosa előadásában három dolgot emelt ki, melyekkel jelentős összeget tarthatunk meg. Először is szerinte hajlamosak vagyunk magunkról kétféle módon gondolkodni. Azt gondoljuk, hogy a jelenlegi szelfünk különbözik a jövőbelitől.

Ezzel ellentétben a kettő ugyanaz.

Reményeket kötünk jövőbeli énünkhöz. Sokszor elhangzik, hogy következő hónapban majd kevesebbet költünk, többször hívjuk fel szüleinket, elkezdünk sportolni. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Ehhez az szükséges, hogy megváltoztassuk döntéseinket és cselekvéseinket. A jövőhöz természetesen sok reményt fűzünk, de tennünk is kell érte!

Továbbá van egy úgynevezett "új kezdet" hatás, mely szerint meg kell ragadnunk az új pillanatot. Új év, hónap vagy nap kezdetével könnyebben kezdünk hozzá új szokások bevezetéséhez. Könnyebben kezdünk el például sportolni vagy hagyjuk el káros szokásainkat.

Napi limit bevezetésével sok pénzt megőrizhetünk.

A harmadik pont, hogy sokszor nem vagyunk tudatában annak, mennyit is költünk, és ha mégis, akkor sem költünk kevesebbet.

Maga az információ nem változtatja meg viselkedésünket, mivel a környezeten nem változtattunk.

Például hajlamosak vagyunk ugyanannyit költeni bankkártyánkról a következő hónapban, még akkor is, ha tudjuk, mennyit költöttünk az előzőben. A pszichológusnő erre azt a tanácsot adja, hogy kártyánkon állítsunk be napi vagy havi limitet, így annál az összegnél többet nem költhetünk. Ha mégis több pénzre lenne szükségünk, ahhoz energiát kell befektetnünk: el kell mennünk a bankba, vagy át kell állítanunk a telefonunkon a limitet. Ez azonban már erőfeszítésünkbe kerül.

Fogadalmaink és céljaink közé tehát felírhatjuk szokásaink és pénzköltési környezetünk megváltoztatását. Minden hónap új lehetőségeket tár elénk, ezzel együtt pedig pénzköltési magatartásunkat is megváltoztathatjuk. Több pénz megőrzésével eljuthatunk nyaralni, könnyebben visszafizethetjük adósságainkat és magabiztosabbá válhatunk. Csupán egy kis odafigyelésre van szükségünk.

 

Felhasznált irodalom: Loibl, C., Kraybill, D. S., & DeMay, S. W. (2011). Accounting for the role of habit in regular saving. Journal of Economic Psychology32(4), 581-592. Vohs, K. D., Mead, N. L., & Goode, M. R. (2006). The psychological consequences of money. science314(5802), 1154-1156.