A Mindset Pszicho-Kávéház sorozata egy exkluzív rendezvénnyel várja vendégeit az év legutolsó hónapjában, hiszen dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus és szakújságírónk, Illés Eszter szexuálpszichológus tart majd előadást az önbizalomról egy konferenciaest keretében. A témával kapcsolatban Kozma-Vízkeleti Dánielt, kerekasztalunk egyik állandó tagját kérdeztük. 

Ön szerint miben rejlik az önbizalomhiány kérdéskörének népszerűsége? 

Az önbizalom megélése mindig fontos volt az emberek számára, napjainkban azonban ez fokozottabbá vált, hiszen manapság a minket körülvevő online térben sokkal több visszajelzést kapunk a személyünkre vonatkozóan, mint régebben. Ezáltal az önértékelésünk megélése vagy meg nem élése egy hangsúlyos kérdéssé vált.

Van még a témának ehhez hasonló, mai korra jellemző sajátossága? 

Azt is látnunk kell, hogy kultúránk ambivalens üzeneteket küld nekünk arra vonatkozóan, mi az egészséges önértékelés kritériuma. Egyrészt szerénységet, visszafogottságot vár el tőlünk, másrészt arra biztat, hogy mutasd meg a benned rejlő különlegességet és valósítsd meg önmagad. Ebben a helyzetben azonban nehéz megtalálni az ideális egyensúlyt.

Hogyan sikerülhet ez mégis? 

Önbizalmunk legfontosabb forrásai a kapcsolataink, a hozzánk közel álló személyek. Ezért ha a kapcsolatainkat ápoljuk, azzal tulajdonképpen a saját személyes önértékelésünket, önbizalmunk is tápláljuk. Ha viszont a szidalmazást, a másik személy kritizálását tesszük magunkévá – mely ugyancsak oly jellemző arra a kultúrára, melyben élünk – azzal a saját kiegyensúlyozott önértésünket is aláássuk.

•••

Modern kori önsorsrontás: az önbizalomhiány

A Mindset decemberi konferenciaestjén első előadóként szakújságírónkat, Illés Eszter szexuálpszichológust hallhatjuk az önbizalom és szexualitás kapcsolatáról. Ezt követi dr. Almási Kitti előadása az önbizalomhiány mögött meghúzódó pszichológiai tényezőkről, majd pedig Budapest egyetlen állandó pszichológiai kerekasztala (Orvos-Tóth Noémi, Kozma-Vízkeleti Dániel, Forgács Attila, Kun Ágota) is bekapcsolódik, akik értékes gondolataikkal teszik teljessé az estét. 

Az esemény Facebook eventje itt található.

Jegyvásárlás ezen a linken érhető el. 

•••

A Mindset Pszicho-Kávéház egy egyedülálló rendezvénysorozat Magyarországon. Ha kíváncsi vagy, mitől olyan különleges, nézd meg kétperces videónkat:

https://www.youtube.com/watch?v=GMM0Mxtftm8