Grandiózus viselkedés. Az empátia hiánya. Mások bűntudat nélküli manipulálása. Vajon kire gondoltunk? Természetesen a pszichopatákra, akik a közhiedelemmel ellentéteben jelen vannak a hétköznapi életünkben. Nem minden pszichopata vérengző gyilkos ugyanis, vannak közöttük olyanok, akik adaptálódtak a környezet elvárásaihoz. Jól teljesítenek a munkában, sorra hódítják meg az ellenkező nem képviselőit és manipulálnak mindenkit a környezetükben, hogy elérjék a céljaikat.

A pszichopata társas ragadozó, aki elbűvöl másokat és ezáltal képes manipulálni. Nem törődik a viselkedése következményeivel, így nem hagy hátra mást, mint összetört szíveket, alaptalan elvárásokat és üres pénztárcákat. A lelkiismeret teljes hiánya jellemzi. Elveszi, amit akar és ami kell neki, megszegve minden társas szabályt és elvárást. Mindezt ráadásul a sajnálat legapróbb jele nélkül teszi” – írja Robert D. Hare kriminálpszichológus, a pszichopátia diagnosztizálására alkalmas PCL-R eszköz megalkotója. Habár a legtöbbször úgy gondoljuk, hogy

pszichopaták csak a filmvásznon vannak,

a legtöbbünknek mégis eszünkbe jut valaki, miközben e sorokat olvassuk. Valaki, aki talán már a mi szívünket is összetörte. A pszichopata kifejezést nem csak klinikai értelemben használjuk, léteznek „hétköznapi” pszichopaták is. Ők azok, akiknek a tettei nem olyan szörnyűek, hogy a jog vagy a klinikum különösképpen foglalkozzon velük, így jelen vannak a környezetünkben. Találkozhatunk velük az iskolában, a munkahelyünkön, a tágabb közösségekben.

A pszichopata leltár

Hasonló dolgok jellemzik őket, mint patológiás társaikat. Az egyik legjellemzőbb az úgynevezett pszichopata báj. Ezek a személyek ugyanis egyfajta felületes vonzerővel rendelkeznek, mely a ragadozó állatokhoz hasonlóan segíti őket abban, hogy közelebb csábítsák a „zsákmányt”, vagy jelen esetben manipulálni tudják az adott adott személyt. Képesek a csillagokat is lehazudni az égről annak érdekében, hogy befolyásolni tudjanak másokat. Amennyiben rajtakapjuk őket a hazugságon, kétféleképpen reagálnak: letagadják azt vagy a leleplező személy szavahihetőségét próbálják megkérdőjelezni.

Egy pszichopata képes úgy ránk kényszeríteni az akaratát, hogy közben a legkevésbé sem vagyunk ennek tudatában.
Ösztönösen képesek másokat manipulálni, s bármit elkövetnek annak érdekében, hogy elérjék a céljaikat. A bűntudat hiánya jellemzi őket, holott képesek felfogni a társadalmi szabályokat. Tudatában vannak annak, amit tesznek, és tudják azt is, hogy mi a következménye tetteiknek. Mégis, hidegvérű racionalitással képesek kezelni tetteik kihatását. Hogyan képesek mások kizsákmányolására? Az egyik magyarázat erre az lehet, hogy nem gondolkoznak hosszú távon.

Csak a következő lépéseiket látják előre,

s nem gondolnak bele, hogy később mi fog történni. Továbbá, az empátia rendkívül alacsony szintje jellemző rájuk, hasonlóan a klinikai értelemben vett pszichopatákhoz. Nem képesek együtt érezni az „áldozataikkal”, épp ezért könnyedén csapnak be másokat.

Akaratos gyermek vagy kezdő pszichopata?

Habár a pszichopátia tizennyolc éves kor előtt hivatalosan nem diagnosztizálható, számos olyan jel van, mely már korán előrevetítheti a sötét személyiség kialakulását. Az ilyen gyerekek gyakran maradnak ki az iskolából, többet verekednek, mint a társaik. Szeretnek gyújtogatni, állatokat kínozni és ezekhez hasonló kontraproduktív viselkedéseket végezni, melyekről a már gyermekkorban megtanuljuk, hogy nem szabad. Legtöbbjüket már fiatalkorban elkezdi érdekelni a pénz gondolata. Gyakori, hogy már gyerekként nyereségvágyból követnek el bűntetteket. A hatalom és a státusz iránti vágy pedig az egész életüket végigkíséri. A szülők részéről legtöbbször érzéketlen, hideg, közönyös viselkedést tapasztalhatunk. A gyermek emiatt értéktelennek érzi magát, és dühvel, gyűlölettel válaszol. A pszichopátia nem gyógyítható, azonban kezelhető bizonyos mértékig. A terápiás megoldások terén azonban radikális különbségek mutatkoznak a kutatók véleményei között. Egyesek szerint az önismeret és az emocionális érzékenység fejlesztése által kontrollálható a maladaptív viselkedés. Más kutatók szerint azonban káros az, ha tanítjuk őket az érzelmekre való jellemző reagálási módokra, hiszen ezáltal csak még kiválóbb manipulátorokká válnak. Robert D. Hare szerint az egyetlen megoldás a pszichopaták a társadalomból való kivonása, mivel nem képesek a javulásra.

A Sötét Tetrád

A szubklinikai pszichopátiával együtt szokták említeni a szubklinikai nárcizmust, a machiavellizmust és a hétköznapi szadizmust is. Ezek mind olyan vonások, melyek előfordulhatnak akár a közvetlen környezetünkben is,

s befolyásolhatnak bennünket anélkül, hogy észrevennénk mindezt.

Hogyan tudunk védekezni mindez ellen? Ha felismerjük a fenti viselkedéses jegyeket valakin, próbáljunk meg ellenállni a „csáberejének”, ugyanis valószínű, hogy előbb vagy utóbb minket is fel szeretne használni önös céljainak elérése érdekében.  

Felhasznált szakirodalom: Furnham, A., Richards, S. C., & Paulhus, D. L. (2013). The Dark Triad of personality: A 10 year review. Social and Personality Psychology Compass7(3), 199-216. Hare, R. D., & Hart, S. D. (1993). Psychopathy, mental disorder, and crime. Jones, D. N., & Paulhus, D. L. (2011). The role of impulsivity in the Dark Triad of personality. Personality and Individual Differences51(5), 679-682. Paulhus, D. L., & Williams, K. M. (2002). The dark triad of personality: Narcissism, Machiavellianism, and psychopathy. Journal of research in personality36(6), 556-563.