Mindenki máshogy reagál, amikor hirtelen szembesül egy súlyosabb betegséggel. Mit jelent a betegség-magatartás, és hogyan válhat problémássá? Lehetnek pozitív hatásai egy kóros állapotnak? Hogyan küzdjünk meg a negatív következményekkel?

Élete során minden ember kénytelen átélni kisebb-nagyobb megbetegedéseket. Ahogyan idősödünk, változik egészségi állapotunk, és sajnos egyre több krónikus betegség alakul ki. Az, hogy hogyan reagálunk egy ilyen kóros állapotra, fontosabb, mint elsőre gondolnánk. Reakciónk, viselkedésünk befolyásolhatja életminőségünk, legyen szó életünk bármely szakaszáról.

A betegség-magatartás azokat a viselkedéseket jelenti, amelyeket akkor teszünk, amikor betegnek hisszük magunkat.

Rief és munkatársai 5 csoportba sorolták ezeket az állapotokat:

 • Diagnózis igazolása és megerősítése
 • Tünetek és panaszok kifejezése
 • Gyógyszerszedés, kezelésben történő részvétel
 • Betegség következményének számbavétele
 • Testi reakciók aktív figyelése, önmonitorozásViselkedésünkkel saját gyógyulásunkat igyekszünk elősegíteni, ám olykor képesek vagyunk (akár akaratlanul is) nehezíteni a felépülés folyamatát. Akkor beszélünk problémás betegség-magatartásról, amikor megfelelő orvosi tájékoztatás mellett egészségi állapotunkat nem észleljük, illetve nem értékeljük megfelelően.

Sok tényező vezethet problémás viselkedéshez, mely lehet a fennálló betegség tagadása, vagy éppen egy nem valós állapot bizonygatása. Mindkét magatartás létrejöttében tudatos és nem tudatos motivációk egyaránt szerepet játszhatnak. Szándékosan viselkedhetünk így például betegszabadság, illetve különböző segélyek megszerzésében, tudattalan indíttatás az egészségbe menekülés vagy pszichotikus hipochondriás tévképzet is lehet.

A problémás betegség-magatartás rendkívül veszélyessé válhat, szélsőséges esetben a személy az életét is kockáztathatja a kezelés elutasításával.

A súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségek krízist jelentenek a személy és a környezet számára. Sok esetben a diagnózis váratlanul sújtja az érintettet, aki nem tud felkészülni a megváltozott testi és lelki állapotra. Előfordul, hogy a beteg személy egzisztenciális kétségbeesést él át, megváltozik önmagáról és a világról alkotott gondolkodása. A jövőről alkotott elképzelései teljesen összedőlhetnek, melynek következtében kilátástalannak látja létezését. A krónikus, gyógyíthatatlan betegségek depresszióhoz, extrém esetben pedig öngyilkossági kísérlethez is vezethetnek.

Milyen pozitív következményei lehetnek egy betegségnek?

Amennyiben egy személy leküzd egy súlyos betegséget, vagy sikerül elfogadnia azt, számos előnyre tehet szert. A poszttraumás növekedés értelmében a személy a trauma hatására felülemelkedik korábbi állapotán, személyiségfejlődésében egy magasabb szintet érhet el.

Mosher és munkatársai a poszttraumás növekedés méréséhez előrehaladott vastagbélrákban szenvedő betegeket és hozzátartozóikat kérdezték még. A félig strukturált interjúk elemzése során a kutatók számos negatív és pozitív következményt írtak le. A betegség úgynevezett jótékony hatásai között szerepel:

 • szorosabb társas kapcsolatok (család, barátok, munkatársak)
 • élet értékelésének fokozódása
 • hozzátartozókkal töltött idő növelése
 • hit felé fordulás
 • nagyobb empátiás készségek
 • egészségesebb életmódra váltás (táplálkozás, testmozgás)


Milyen megküzdési stratégiák segíthetnek minket a gyógyulásban?

A betegség okozta megváltozott állapotokhoz történő alkalmazkodáshoz számos megküzdési készség járul hozzá. Sokat segíthet, ha megpróbáljuk pozitívan értékelni helyzetünket vagy legalább egy-egy részét. Ilyen értékelésfókuszú megküzdés a mentális felkészülés, a kognitív átértékelés, az elkerülés és a tagadás is. A problémafókuszú megküzdési folyamatokhoz tartozik az információ és a társas támogatás keresése, a megoldás lépéseinek számbavétele, valamint az alternatív jutalmak és megerősítések. Fontos, hogy ne szégyelljünk segítséget kérni szeretteinktől, társas kapcsolataink erősítése pozitív hatással lesz egészségünkre. A betegség legyőzéséhez emócióink is nagyban hozzájárulhatnak.

Az érzelemszabályozás magas szintje, érzéseink kifejezése, az elfogadás és a beletörődés mind-mind produktívan hatnak gyógyulásunkat illetően.

Különös jelenség, de a megküzdés és az elfogadás bizonyos esetekben szinonimáknak tekinthetőek. Azzal, hogy tudatosítjuk a problémát és megpróbálunk alkalmazkodni hozzá, egyúttal elősegítjük, hogy megszűnjön. Az elfogadás jelentős mennyiségű szorongástól szabadít meg minket, mely mindenképpen javítja szubjektív jólétünket.

Napjainkban a COVID-19 okozta pandémia miatt a betegség-magatartás, a megküzdési módok, illetve a pozitív következmények tárgyalása rendkívül aktuális. Fontos, hogy a sok negatívum mellett a jótékony hatásokra is elég figyelmet fordítsunk! Az említett tényezők figyelembevételével, sok-sok törődéssel és megértéssel segíthetünk szeretteinknek, valamint saját magunknak átvészelni ezt a nehéz időszakot.


Felhasznált irodalom:
Urbán, R. (2017). Az egészségpszichológia alapjai. pp. 264-280. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest.