A küzdősportok a köztudatban az erőszakkal és a durvasággal asszociálódnak. Arról gyakran elfelejtkeznek, hogy erősen jellemformálóak, hiszen a sportolók türelmet, tiszteletet és önfegyelmet tanulnak. Nemrégiben pedig azt is kimutatták, hogy olyan bizonyos vele született zavarokra is jótékony hatással van, mint az autizmus. Vajon hogy enyhíti a tüneteket? És milyen személyiségjegyek változnak a küzdősportok hatására? Cikkünkből kiderül.

Habár az autizmus előfordulási gyakorisága növekvő tendenciát mutat, mégis fontos tisztázni a fogalmát. Az említett kórképet legtöbben autizmusként ismerik, a tudományos közegben azonban autizmus spektrumzavarként emlegetik. Egy olyan egész személyiségre kiható zavar, mely egész életen át tartó állapotnak is tekinthető. Az Amerikai Pszichológiai Társaság által kiadott Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvének (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) ötödik kiadásában autizmus spektrumzavarként találhatjuk meg, melynek tünetei a gyengétől az egészen erős, szélsőséges szintig terjedhetnek.

A kézikönyv öt feltételt említ, melynek fent kell állnia ahhoz, hogy valakit autizmus spektrumzavarral diagnosztizáljanak. Ezek a következők:

  1. A személy kommunikációbeli, illetve egyéb, társas szituációbeli nehézségekkel rendelkezik.
  2. Jellemzőek az ismétlődő viselkedésminták és tevékenységek, a rutinoktól való függés.
  3. A tünetek egészen kora gyermekkortól tetten érhetőek, akkor is, ha a diagnózis csak később születik meg.
  4. A tünetek bármely területen hátrányként szolgálhatnak, legyen az társas, vagy éppen foglalkozásbeli élethelyzet.
  5. A jelentkező tünetek nem értelmi fogyatékosságból erednek.

Az ASD a legújabb kutatások és elméletek szerint idegrendszeri fejlődési zavar eredménye, ezáltal erős genetikai alapokkal rendelkezik.

Milyen tüneteket észlelhetünk?

Az autizmus tünetei három fő területet érintenek. A szociális készségekét, a kommunikációét, valamint a rugalmas gondolkodást és viselkedést szervező területet. Ezek a mindennapi életben nagyon összefonódnak, így nehéz szétválasztani a jeleket. A tünetek rendkívül széles skálán és igen változatos módon jelentkezhetnek; ahány ember, annyiféle jellemzőt figyelhetünk meg.

Hogyan kezelhető ez az állapot?

A tudomány jelenlegi álláspontja szerint az autizmus nem gyógyítható, azonban számos módszer áll rendelkezésünkre, melyekkel

a tünetek enyhíthetők.

Ilyenek például a mozgásfejlesztésen alapuló, idegrendszert fejlesztő terápiák, a zeneterápia, az állatokkal végzett terápia vagy egyszerűen a rendszeresen végzett sport is.

Egy nemrégiben végzett kutatásból az derül ki, hogy a küzdősportok jelentős mértékben csökkenthetik az autizmusra jellemző tüneteket.

A küzdősport és a harcművészet fogalmát gyakran tévesen ugyanazzal a jelentéssel használjuk.

De mit is értünk küzdősport alatt?

A harcművészethez minden olyan harci rendszer tartozik, melyet művészi szintre fejlesztettek, illetve ahol nem a versenyzés az elsődleges cél. Különböző ágai és formái a spiritualitással és szellemi rendszerekkel is összekapcsolódnak, melyek filozófiája mint életmód is megjelenik. Noha a harcművészet elnevezés a köznapi használatban szorosan összekapcsolódik a küzdősportokkal, az mégis mást jelent.

Minden olyan sportágat, amelyben az ellenfelek puszta kézzel vagy valamilyen eszközzel, felszereléssel, egymással érintkezve a meghatározott szabályok szerint a győzelem megszerzése érdekében harcolnak, küzdősportnak nevezünk. De nem csak az ellenfél legyőzéséről szólnak ezek a sportok, hiszen számos ágazata részeként megjelennek a formagyakorlatok is. Ez általában egy rögzített mozdulatsor, melyeket hosszú időn át csiszolnak. A gyakorlás folyamatosan zajlik, ahol

az állandó tökéletesítésre törekszenek.

A korábban említett kutatás igazolja, hogy a küzdősportok javíthatják az autisták szocio- emocionális készségeit, a kognitív, figyelmi és koordinációs képességeit. Szintén jelentős eredmények érhetők el a formagyakorlatokkal is. Az ASD-vel élők igen sok ismétlődő viselkedéses jegyet produkálnak, így nem jelent számukra nehézséget az egyes mozdulatok sorozatos, egymás utáni végrehajtása. Az ilyen mozdulatsorok ismétlésének hatására a test egyre tudatosabban kezd dolgozni. Javítja a koordinációs készséget, a figyelem fenntartásának képességét, és fejleszti a testtudatot is.

Mindemellett általánosságban is elmondható, hogy a küzdősportok növelik az autonómiát, az önelfogadást és az önbizalmat. A szorongást, a depressziót és egyes esetekben az agressziót pedig csökkenti. A hatások mindenképpen magukért beszélnek, azonban fontos szem előtt tartani, hogy ezek elérését is számos tényező befolyásolja: a küzdősport típusa, az edzés légköre vagy akár az edző személye is.

Az eddig publikált tanulmányok tehát alátámasztják a küzdősportok autizmusra gyakorolt jótékony hatását,  de azért minden esetben érdemes a kezelőorvossal a terápiákról konzultálni, hiszen ma már számos lehetőség nyitva áll előttünk.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s