A köztudatban a videojátékok online világa könnyedebben, kevésbé komolyan van kezelve, annak ellenére, hogy az utóbbi években jelentős térnyerésre tett szert. Ma már ezek nem csupán játékok, hanem komoly versenysportok, melyhez mentális, anyagi és időbeli felkészülés szükséges, csakúgy, mint a hagyományosnak számító sportokhoz. Úgy érzed tehetséges vagy egy játékban, de nem tudod merre indulj, hogy profi játékos legyél? Kíváncsi vagy milyen egy profi e-sportoló jelleme? Milyen stratégiák vezethetnek sikerre? Többnyire ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a Láthatatlan játék című, Magyarországon első, kifejezetten e-sportolóknak és gamereknek írt könyvben. Könyvismertetőnk.

A Magyarországon egyedülállónak számító e-sportolóknak és gamereknek írt könyv Andrejkovics Zoltán nevéhez köthető. A mindössze harmincas éveiben járó szerző a Budapesti Corvinus Egyetem információmenedzsment szakán végezte tanulmányait, majd az egyetem doktori képzését is sikeresen elvégezte. Egészen kiskora óta foglalkozik a videojátékokkal; kedvence volt a Counter Strike 1.6-os verziója, a DotA, jelenleg pedig a Hearthstone áll hozzá a legközelebb. Andrejkovics a Docler eSport ügyvezetőjeként tevékenykedik, emellett pedig nagy érdeklődést mutat a pszichológia iránt, s e két terület ötvözeteként születhetett meg könyve.

Mit kell tudni az e-sportokról?

Ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, e-sportnak nevezzük azt a jelenséget, ha valaki profi szinten űz valamilyen virtuális játékot. Ezeket a játékokat különböző kategóriákba lehet sorolni:

  1. ügyességet és gyors problémamegoldást igénylő játékok: Counter Strike: Global Offensive vagy Overwatch,
  2. elsősorban stratégiai készséget igénylő játékok: League of Legends, Dota 2, Smite, Hearthstone.

A kimagasló játékosok ötvözik az említett készségeket, így jutva előnyhöz ellenfeleikkel szemben. A mérkőzések végkimenetelét pedig a játékokhoz tartozó bizonyos fokú szerencsefaktor is befolyásolja. Így joggal merül fel a kérdés: mégis hogyan érdemes felkészülni az ilyen megmérettetésekre?

Ahogyan korábban említettük, az e-sportok és a klasszikus értelemben vett sportok jelentős mértékben különböznek egymástól, nem kivétel ez alól a felkészülés menete sem. Ezen a területen a fizikai erősítés helyett

a technikai, taktikai és mentális, illetve pszichológia felkészítést alkalmazzák

– kezdve ezt a játékosok céljainak, motivációinak, érzelmeinek megismerésével. Ezt az érzékelés és a figyelem tanulmányozása, majd pedig érzelmek azonosítása követi. Nem utolsósorban pedig gondolataik és énük megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy tudatosan tudjanak jelen lenni a különféle helyzetekben.

Ma már a videojátékok számos fajtájából rendeznek megmérettetéseket.

A kötet megírása során a szerző az időrendiségre törekedett. A tíz fejezet olyan témákkal foglalkozik, melyek egy profi e-sportolónak szükségesek: célokkal, felkészüléssel, taktikákkal, csapattal. Körbejárja a motiváció és az érzékelés fogalmát, a gondolataink megértését, és azt is, milyen győztesként felkelni. Az életből vett történetekkel, idézetekkel, kézzel készített illusztrációkkal

közérthetően mutat be olyan elméleteket,

melyek létfontosságúak a fejlődéshez és a versenyzéshez egyaránt.

A két utolsó fejezet témája nem konkrétan a felkészüléshez tartozik, de mindenképpen szükséges vele foglalkozni. Az egyik a kezdő és már célba ért csapatok kommunikációjának mentális aspektusát járja körül, míg a másik a csapatok vezetőinek szól.

Láthatjuk tehát, hogy a könyv nem egy kimondott játékról és az ott használatos technikákról, stratégiákról szól, hanem az e-sportról és annak pszichológia hátteréről. A Láthatatlan játék fokozatosan vezet be minket e sajátos világba, és ismerteti meg velünk azokat a készségeket, amelyek egy profi e-sportoló gondolkodásmódjához szükséges.

•••

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s