„Ráadásul egy terapeutának sosem fáj a feje” – alcímmel jelent meg Lázár Gergely könyve, amely fiktív, ugyanakkor nagyon valóságos történetek mentén segíti az olvasót párkapcsolati problémáinak feltérképezésében. A könyv célja rávilágítani arra, hogyan kezeljük az elénk kerülő nehézségeket, illetve mikor érdemes szerelmi problémáinkkal szakembert is felkeresni.

A sikeres párkapcsolat titka: problémáinkról nem csak a partnerünk tehet. Fel kell ismernünk, hogy fájdalmainkban, csalódásainkban mi éppen úgy szerepet vállaltunk, mint társunk. E könyv szórakoztató szereplői is erre jöttek rá: egyedül nem megy, nekik is feladatuk van a változásban. Megtették azt a fontos és sokszor legnehezebb lépést, ami aztán a következőig és a következőig vezet, végül változást hozva kapcsolatukba is.

A könyv kezdete

Lázár Gergely pszichológus, családterapeuta, integratív hipnoterapeuta nem ismeretlen név a Mindsetnél, hiszen korábban tudósítás keretein belül látogattunk el egy előadására.  Az író rendszeres meghívottja televíziós, rádiós és podcast műsoroknak is, melyekben nyitott szemlélettel és gyakorlatiasan áll a felmerülő kérdésekhez. Első könyvében éppígy nyilatkozik a párkapcsolati kérdésekről, melyben a kötődési stílusoktól kezdve a játszmákon át minden kapcsolati problémát ismertet.

Az író egyik előadásán elmondta, hogy korábbi kliense hívta fel a figyelmét arra, miszerint ideje megszüntetni a pszichológusszerepeket a párkapcsolatokban. A könyvben egy leíró résznél, ahol éppen erről a kettőségről beszél, számolt be a kliense vallomásáról:

„...eddig pszichológushoz jártam, vele osztottam meg a problémáim, de most, hogy már itt vagy nekem te, otthagyom a szakembert.”

Ezek a gondolatok indították útjára az író fantáziáját, amely végül könyv formájában is kiteljesedett.

Minden fejezetnek frappáns címe kelti fel a figyelmet, és a rövid lead, amely mintegy összefoglalja az elkövetkező problematikát és izgalmas kérdéseket tesz fel, amely olyan kíváncsivá teszi az embert, hogy az olvasó kénytelen tovább olvasni.

Egy-egy részletes esetleírás egy-egy párkapcsolati problémát mutat be, úgy, hogy közben mindig kitér arra is, hogy hogyan reagálna rá az ember párja és hogyan a pszichológusa. A könyv szélsőséges, de szórakoztató szereplőkön keresztül mutatja be a párkapcsolatok sokféleségét, a különböző sémákat, melyeket újból és újból ismételgetünk, és azt a felelősséget, amelyet mindannyiunknak hordozni kellene kapcsolatainkban.

Dr. Gery és kliensei

A könyv rövid fejezetekben mutat be egy-egy élettörténetet, melyben más és más tükröt tart az olvasó elé. A könyv szereplői szélsőséges alakok, direkt paródiák, akik segítségével az író keveri a szórakoztató irodalmat a tudományossággal. Megismerhetjük Miss Probléma, Búsuló Bertalan, vagy éppen Péter és Oszkár történetét, melyek közös pontja a párkapcsolati nehézség és Dr. Gery, a fiktív pszichológus, aki betekintést enged a munkájába, objektív és szubjektív megéléseibe egyaránt. Izgalmas adaléka a könyvnek a szakember munkájának megismerése, amely segíti a laikus olvasót, hogy jobban megértse a pszichológusi munkát és ezáltal ténylegesen felismerje: a pár nem egyenlő a pszichológussal.

Mindeközben értékes többletgondolatok is végigfuthatnak az olvasó fejében: felismerjük a történetek során, hogy tulajdonképpen nemcsak a párom nem a pszichológusom, hanem a barátom sem, az anyám sem, az apám sem, sőt, a műkörmösöm és a fodrászom sem. Olyan világos kereteket ad az író, amiből tisztán láthatjuk a különbségeket.

Mély betekintést ad a párkapcsolati és a pszichológusi munkába, hangsúlyozva, hogy a kettő között hol vannak a határok.

Lázár Gergely és Szily Nóra a kötet bemutatóján.

Az útmutató töltőállomások

Az esetleírások után, még a fejezeteken belül, úgynevezett „Töltőállomások” is helyet foglalnak a könyvben, amelyek részletesen, objektíven, de egyáltalán nem szárazan, bemutatják az eset pszichológiai vetületét.

Például Oszkár, a mindenre nyitott, de elköteleződni képtelen 48 éves férfi esete után, megismerhetjük a biztonságos és bizonytalan kötődési elméleteket. A "Töltőállomások" során kiléphetünk Dr. Gery világából, és visszatérhetünk Lázár Gergely valóságába, aki elméleti és gyakorlati útmutatást ad a korábban felmerülő problémával kapcsolatban. 

A párod nem a pszichológusod című könyv szórakoztató, önsegítő irodalom, melynek üzenetét tolmácsoljuk a cikk olvasója felé is: 

„Kívánom Neked, kedves olvasó, hogy mielőtt pszichológussá válsz a számodra fontos emberekkel való kapcsolataidban, elsőként ugorj bele saját buborékaidba, és fogd meg a kezét annak az önmagadnak, aki rád vár.”

Talán az ugráshoz és a kézfogáshoz vezető első lépés ennek a könyvnek az elolvasása.

http://gery.hu/