A HIV vagy az AIDS hallatán sokunk megijed. Szörnyű képek jutnak eszünkbe, elfog minket a rettegés. Mi lesz, ha mi is elkapjuk? Pedig az évek során sok minden megváltozott. Még mindig nem gyógyítható a betegség, sőt elképzelhető, hogy nem is lesz az, de ma már hosszú és teljes életet lehet élni fertőzöttként is. Sőt, attól sem lesz semmi bajunk, ha megölelünk egy HIV-fertőzött személyt! Cikkünkből sok hasznos dolgot megtudhatsz!

Mi a különbség?

HIV és AIDS. Sokan összekeverik, vagy ugyanannak a dolognak hiszik a két fogalmat, pedig nem azok. A HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus) egy kórokozó, amelyet el lehet kapni. Ennek is több formája van: HIV-1 és HIV-2, ám terjedési módjaik és hatásaik hasonlóak. A HIV fertőzésnek különböző lefolyási szakaszai vannak, ennek utolsó állomása a kialakult AIDS. A szerzett immunhiányos tünetcsoport (Acquired Immune Deficiency Syndrome) sokkal inkább egy állapot, mintsem egy betegség. Ekkorra a szervezet már annyira legyengült a HIV vírustól, hogy nem lesz képes kivédeni más fertőzéseket, megbetegedéseket (daganatok, TBC, Kaposi-szarkóma), és igazából ezekbe hal bele a beteg.

Hogyan lehet elkapni?

A kórokozók átvitele a fertőzött személy testnedvein (ondó, vér, anyatej, hüvelyváladék) keresztül történhet meg. A terjedés leggyakoribb módjai:

 • Védekezés nélküli szex (ez a leggyakoribb formája)
 • Fertőzött vérrel vagy vérkészítménnyel való érintkezés (a véradáskor levett vért 1986 óta szűrik Magyarországon, tehát ennek nagyon kicsi az esélye)
 • Fertőzött anya gyermekének adja át (méhen belüli fertőzés, szülés és szoptatás során)
 • Intravénás kábítószer használata (a fertőzött személy tűjének használata jelenti a veszélyt)
 • Nem megfelelően sterilizált eszközök használata (orvosi eszközök, használt tűk)

Tehát a legfontosabb, amit tehetünk a fertőzés elkerülése érdekében, hogy megválogatjuk szexuális partnereinket, vagy megfelelő módon védekezünk. A nők jóval nagyobb eséllyel fertőződnek meg, hiszen a férfi sperma nagy mennyiségben juthat a szervezetükbe. Fontos azonban tisztáznunk, hogy a fertőzött testnedvnek érintkeznie kell a másik személy nyálkahártyájával vagy vérével. Az alábbiakban szeretnénk néhány tévhitet eloszlatni a fertőzés kialakulásáról.

Hogyan nem lehet elkapni a HIV-fertőzést?

Semmilyen kockázatot nem jelentenek a HIV-fertőzés szempontjából:

 • Szúnyog vagy másmilyen rovar csípése, állatharapás.
 • HIV-pozitív személy által megérintett, elkészített vagy tálalt étel fogyasztása.
 • Közös WC, telefon, ruha vagy bármilyen használati tárgy megérintése.
 • Villa, kanál, kés vagy pohár közös használata.
 • HIV-pozitív személy megérintése, átölelése.
 • HIV-pozitív személyek által is látogatott iskola, templom, étterem, áruház vagy egyéb nyilvános létesítmény látogatása.
 • A HIV nem terjed vizelettel, széklettel, hányadékkal vagy verítékkel. A könnyben, és a testen található pattanások, kelések váladékában csak elhanyagolható mennyiségben van jelen. Csekély mennyiségben és nagyon kevés embernél jelen lehet a nyálban.

Fontos kiemelnünk azonban a csókolózás és az orális szex esetleges veszélyét. Önmagában a nyállal nem tud terjedni a fertőzés, mivel az elenyésző mennyiségű vírust tartalmaz. Azonban, ha a fertőzött személy szájüregében és a miénkben is található egy pici (fogíny, szájpadlás, nyelőcső) nyílt seb, akkor fenn áll az esélye annak, hogy ebből kifolyólag bejut szervezetünkbe a vírus.

Ám ennek elég kicsi az esélye.

Ezenkívül, ha nincs semmilyen fajta seb a szánkban, nem lehet gond, hiszen a vírus a gyomrunkba jut, ahol a gyomorsav elpusztítja.

Az orális szex esetén egyértelműbb a helyzet, hiszen fertőzött váladék juthat a szánkba. Már az előváladék is tartalmazhat vírusos sejteket! Ezért javasolt, hogy elkerüljük az orális szexet olyanokkal, akiknek nem ismerjük HIV-státuszát.

A piros szalag az AIDS elleni harc jelképe. Nemzetközi világnapja: december 1.
Az AIDS elleni harc jelképe a piros szalag. Nemzetközi világnapja: december 1.

Van esély a teljes életre!

Talán a legfontosabb, hogy idejében felismerjük, fertőzöttek vagyunk. Hiszen minél hamarabb elkezdjük a kezelést, annál hosszabb és teljesebb életünk lehet! Akkor sem szabad elkeserednünk, ha pozitív eredményt kapunk! Már Magyarországon is elérhetőek a legkorszerűbb gyógyszerek. Ezek sajnos nem irtják ki teljesen a vírust, ám olyan mértékben visszaszorítják és lassítják a szaporodását, hogy teljesen tünetmentes állapotot tudnak létrehozni hosszú éveken át!

Nagyon fontos, hogy a fertőzött személy pontosan úgy szedje a gyógyszereit, ahogy előírják neki. Mivel, ha nem így teszi, gyógyszer rezisztenssé válhat. Tehát a gyógyszer nem fogja tovább védeni a szervezetét a HIV-vírussal szemben.

Lelki problémák

Ha minden jól is alakul, a gyógyszereknek sajnos vannak mellékhatásai, amelyek megnehezíthetik a mindennapi életet. Ráadásul társadalmilag még mindig nagyon erős ellenérzés van a fertőzöttekkel szemben. Nem beszélve arról, hogyan fogják megosztani a szörnyű hírt a családjukkal. Nagyon fontos, hogy ebben a szituációban is erősek maradjunk, ne vesszünk el! Támaszkodjunk legközelebbi rokonainkra, barátainkra, és nem szégyen szakmai segítséget sem kérni!

Ha további kérdései lennének és szeretne többet megtudni a HIV-fertőzésről, látogasson el a hivpozitiv.hu-ra, ahol rengeteg hasznos tanácsot találhat. Ezenkívül megtudhatja, hol végeznek HIV-tesztet az országban!

Ajánljuk még az alábbi videót, amelyben Bereczky Tamás, a weboldal készítője, volt tolmács, szociálpszichológus mesél mindennapi életéről HIV-fertőzöttként. A címben szereplő mondat tőle származik, és inspirálta a cikk születését.

***

A Mindset Pszichológia több mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=2s