„Manapság az a normális, ha nem beszélünk nyíltan a nemi szerveinkről" – kezdte Meztelen valóság" című naturisztikus előadását Dr. Hevesi Krisztina egészség-, sport- és szexuálpszichológus. A Pszinapszis első Ízelítő előadása a nemi szervek működését mutatta be, így a Budapesti Corvinus Egyetem előadójában összegyűlt érdeklődők megtudhatták, melyek a nemi érés legfontosabb különbségei, és hogy mi is rejtőzik valójában a ruháink alatt. Milyen érzésekkel viszonyulunk magunkhoz, szexualitásunkhoz? Mit tesz velünk a szépségipar, és mi a boldog szexuális élet titka? Kiderül tudósításunkból!

 A mai, modern világban a szexuális felvilágosítás kizárólag a negatív következmények hangsúlyozásáról szól, az örömszerző szerep említése nélkül. Ám ha vetünk egy pillantást az ókori római és görög kultúrákra, láthatjuk, hogy számukra természetes volt a szexualitás kifejezése. A krétai nők melltartója a mellük alatt végződött, és a kebleik hangsúlyozása érdekében festették azokat. Ma mindez már konszolidált formában, de ugyanúgy megjelenik. A szexuális izgalom állapotában kitágulnak a kapillárisok, kipirulunk, testünk felhevül. Erre a jelenségre apellál úgynevezett genitális visszhangként  az arccsontokon és a szájon alkalmazott erőteljes sminkelés. A piros szín (rúzs, ruha, cipő, dívány, stb.) vágykeltő hatását kísérletek bizonyítják, illetve ebből táplálkozik a Piros Lámpás Negyed színválasztása is.

sminkes

A nemi érés különbségei

A szexuális fejlődésünk már méhen belül elkezdődik, és születésünk után legkésőbb 4-5 éves korunkra felfedezzük, hogy testünknek van egy olyan része, amely érintése különös érzéssel jár. Környezetünk reakciói erre a természetes viselkedésmódra a  két nem esetében jelentősen eltérőek. A kisfiúknál a toalett használata által a pénisz-kéz kapcsolat rutinszerűvé válik, így teljesen elfogadott. Ezzel szemben a kislányoknak azt tanítjuk, illetlenség, amit csinálnak, tisztességtelen, sőt gusztustalan. Pedig

Kiemelten fontos lenne helyesen kezelni a kisgyermekek felfedező magatartását,

különben bűntudatot, szégyent kapcsolnak hozzá.

A felnőtté válás folyamata is másként zajlik a két nem esetében. Míg az ún. „nedves álmok” jelzik a fiúknál a szexuális éretté válás kezdetét, addig a lányoknál ugyanez vérzés formájában jelenik meg. Onnantól kezdve leginkább „havibajként” aposztrofáljuk a jelenséget. Ahogy Dr. Hevesi Kriszta fogalmaz: „beláthatjuk, a két érzés azért korántsem ugyanaz”.

Lassan a testtel!

Mindenki arra törekszik magánéletében, hogy tudjon adni a másiknak. Szeretnénk, ha jó szerető válna belőlünk. A boldog szexuális élet ugyanis hozzá tartozik a sikerességhez és a kiegyensúlyozott párkapcsolati élethez. Ennek eléréséhez a szakember azt tanácsolja, hogy első lépésként

adjunk időt magunknak és párunknak is a megfelelő hangulat megteremtéséhez!

Biológiai szempontból is fontos az előjáték, hiszen a pénisz mellett a hüvelynek is fel kell készülnie az együttlétre. A nyugalmi állapotban lévő pénisz nagyjából olyan hosszú, mint a nyugalmi helyzetben lévő hüvely, és izgalmi állapotban is hasonló a helyzet. Fontos tehát, hogy a nőknél is kialakuljon a szexuális izgalom. Masters és Johnson a jelenséget, amikor megemelkedik a méh és helyet csinál a pénisznek, sátorjelenségnek nevezte el. Az ELTE-n végzett kutatásuk alapján a nők közel 40 százaléka élt már át szexuális fájdalmat az aktus során, elsősorban az előjáték hiánya miatt – teszi hozzá Dr. Hevesi Krisztina.

img_0527
Dr. Hevesi Kriszta az intim részeinkhez való pozitív viszonyulásaink fontosságára hívja fel a figyelmet.

Tantrikus gyönyör

Fontos, hogy szeressük a testünket! Adjuk meg a tiszteletet és a törődést magunknak! A tantrikus szex képviselői a szexuális titkok tudói – véli Dr. Hevesi Krisztina. A tantra szerint ha nem szorongunk, hanem elfogadjuk a testünk szépségét, és elengedjük magunkat, akkor szexuális életünk is felszabadult lesz. Az ilyen állapotban lévő, buja nőt örömökhöz juttatja a férfi, aki ettől istennek érzi magát. Ennek tudatában talán kevésbé meglepők a pénisz különleges elnevezései, így például: varázsvessző vagy aranyjogar.

Gondtalanság?

A modern kutatásokban képalkotó eljárásokkal (CT, fMRI) kimutatták, hogy  a frontális lebeny – mely többek között a tervezésért felelős – aktív orgazmus során. Azonban meg kell tanulnunk korlátozni működését, hogy

az együttlétek alatt ne a másnapi bevásárló listán gondolkodjunk.

Így a férfiak elkerülhetik a teljesítmény-kényszer megjelenését, míg a nők a testi tökéletesség kényszerétől szabadulhatnak meg.

Számháború

Végezetül a szakértő az amerikai inidanai egyetemen végzett kutatások (2012) eredményeiről számol be, amiben 2500 nő vett részt. Az eredmények alapján szoros kapcsolat van a nőknél a nemi szervük ápolása és a szexuális viselkedése között. A törődés miatt sokkal nőiesebbnek, attraktívabbnak, és szexuálisan önkifejezőbbnek érezték magukat. A kutatás arról is beszámolt, hogy a nők 70%-a elégedetlen a melle méretével. A fiatalabb és vékonyabb hölgyek kicsinek érzik, míg az idősebbek és teltebbek nem tartják elég feszesnek kebleiket. Ugyanakkor a férfiak 56%-a elégedettnek vallotta magát párja mellének méretével és formájával egyaránt.

decollete-1688448_1920
A magyar fiatalok többsége végeztetne magán plasztikai műtétet, ha tehetné.

A szépségipar a testet, mint indentitás-projektet értelmezi

– folytatja Dr. Hevesi Kriszta. Egy 2002-es felmérés keretében 136 magyar fiatal 76%-a mondta, hogy igénybe venne plasztikai műtétet, ha tehetné. Azóta 14 év telt el, s a saját testtel való elégedettséget a felnőttfilmek szereplőinek szexuális idollá válása még tovább rontotta.

Ha a másik nemet vizsgáljuk, azt látjuk, hogy a férfiak 55%-a  elégedett a péniszével, 45%-uk nagyobb férfiasságra vágyik, s csak 0,02 %-uk kisebbre. Sőt, a magukat az átlag feletti méretekkel megáldottként címkéző férfiaknak is a 14%-a még nagyobb péniszt szeretne.. Ezzel szemben a nők 85%-a elégedett a párja méretével, s ha már választaniuk kellene, inkább a vastagabb, semmint a hosszabb péniszt preferálnák.

Útravalóként pedig megtudhattuk, a szexuális izgalom mindkét nemnél az erek állapotáról szól, úgyhogy hosszútávon akkor tudjuk megőrizni – szexuális – egészségünket, ha egészségesen táplálkozunk, és elegendő testmozgást végzünk!

***

A Mindset Pszichológia több mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform.

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=1s