„Könnyű neki, annyi önbizalma van, hogy könnyen ismerkedik.” Lehet, hogy sokaknak ismerősen cseng ez a mondat, de valóban ilyen egyszerű lenne? Kozma-Vízkeleti Dániel az Önbecsülésünk és párkapcsolataink összefüggései című előadással megtöltötte a miskolci ifjúsági ház előadótermét. A Mindset Pszichológia most először járt az ország északkeleti részén, így különösen nagy megtiszteltetés volt számunkra az előadás iránti hatalmas érdeklődés. Tudósításunk.

Hogyan függ össze saját önbecsülésünk a párkapcsolatunkkal? Az előadásunk fő kérdésére Kozma-Vízkeleti Dániellel, család- és pszichoterapeutával, a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központjának szakmai vezetőjével kerestük a választ az este folyamán. Általában tisztában vagyunk vele, hogy párkapcsolati működésünk összefügg saját önértékelésünkkel. De mégis mik ezek az összefüggések? Hogyan hat a kettő egymásra? Melyik a tyúk és melyik a tojás? Miként lehet javítani rajtuk? Igaz, hogy egymás lelkének tükrei vagyunk?

Az est során Margaret Mahler elmélete alapján végignéztük a párkapcsolati szakaszokat. A szimbiózis időszakát, amikor a friss szerelmesek teljes egymásra hangolódása jellemző és a rózsaszín ködnek köszönhetően minden tökéletesnek tűnik. Az összeolvadás után azonban törvényszerűen következik a távolodás, a differenciáció időszaka, amikor a fókusz ismét visszahelyeződik saját magunkra, a saját igényeink előtérbe kerülnek, ilyenkor alakulnak ki a párkapcsolat szabályai, ami természetesen konfrontációval jár, de elengedhetetlen a közös élet kialakításához, a párkapcsolat továbbhaladásához. Kozma-Vízkeleti kiemelte, hogy különösen a kapcsolatok harmadik-negyedik évében kiemelkedően fontos a közös szokások kialakítása, hogy abból, amit

„te meg én otthonról hoztunk, a miénk legyen”.

Ezt követi a gyakorlás időszaka, amikor az egyéni fejlődés, karrier, önmegvalósítás még nagyobb hangsúlyt kap. Ez a leghosszabb időszak, amely magába foglalhatja a szülővé válást is, ekkor különösen fontos, hogy egymásra erőforrásként is számíthassunk. Az újraközeledés időszakában a párnak az „üres fészek szindrómával” és az újbóli egymásra találás nehézségeivel kell megküzdenie.

Előadó: Kozma-Vízkeleti Dániel

A párkapcsolati szakaszok megismerése után Kozma-Vízkeleti Dániel figyelmeztette a közönséget, hogy az életünk több színterén is (legyen az akár a szakmai, az egyéni vagy a származási család szintje) hasonló folyamatok játszódnak le. Önbizalmunk megrendüléséhez bármelyik komponensnél lévő konfliktusos időszak hozzájárulhat. Azonban ha figyelünk arra, hogy egymást kiegészítve és nem versengve legyünk együtt párunkkal, akkor az ő győzelmei, a mieink is lehetnek. Ha biztatjuk, támogatjuk párunkat, mi is hozzájárulunk a sikereihez, melyek ezáltal közös sikerek lesznek. Gondoljunk csak bele, ha a párom zseniális ember, akkor én sem lehetek akárki, ha egy ilyen fantasztikus ember velem van. Tehát ha őt emelem, akkor magamnak is adok. Ez ellenkező esetben is igaz: ha negatívan tekintek rá, akkor az mit jelent rám nézve? A párkapcsolatainkban kölcsönösen hatunk egymásra, egymás önbecsülésére is, így a legjobb megoldás talán, hogy

úgy bánjunk kedvesünkkel, mint ahogy mi is szeretnénk, hogy bánjon velünk.

Az est vége felé az előadó kiemelte Gary Chapman „öt szeretetnyelv” elméletét, amely sokat segíthet abban, hogy úgy fejezzük ki a partnerünknek szeretetünket és megbecsülésünket, hogy valóban érezze azt. Vajon mely szeretetnyelv az, amely a párunkhoz legközelebb áll, és nekünk mi esne a legjobban? Ajándék, szívesség, elismerő szavak, minőségi idő, érintés? Érdemes elgondolkozni ezen, és akár kipróbálni otthon mindegyiket.

A Mindset Pszichológia csapata a kezdetektől fogva fontosnak tartotta a nem fővárosi célközönséghez való pszichológiai tudás eljuttatását. Szegeden, Debrecenben és Pécsett sűrűn szervezünk előadásokat, most pedig nyitottunk Győr és Miskolc irányába is.

Figyelem! A jövőben Kecskemétre és Nyíregyházára fogunk ellátogatni! Kövesd oldalunkat, hogy le ne maradj az ottani eseményekről!