Sokunk számára a hét napjai közül biztosan nem a hétfő számít a kedvencnek. Az legjobban várt hétvége után vissza kell térnünk a hétköznapokba, amiket legtöbb esetben nem hiába nevezünk szürkének. Emellett a karácsonyi forgatag lecsengése, az új év lehetőségeinek nyomása és a január szürkesége is átjár minket. De mitől lesz szürke helyett kék az év harmadik hétfőjének színezete? Van-e létjogosultsága a teóriának? Cikkünkből kiderül.

Nem szükséges mélyre ásni magunkat az internet bugyraiban annak érdekében, hogy meg tudjuk, mi is az a „blue Monday”, azaz a kék vagy szomorú hétfő. A kék hétfő koncepcióját Cliff Arnall publikálta 2005-ben egy tudományosnak nehezen nevezhető, főképp áltudományos köntösbe bugyolált teória alapján. Számításaiban szerepet játszó faktorok a következők voltak: januárban a tél közepén járunk, amikor a leghidegebb és legszürkébb az időjárás; közrejátszik a karácsonyi költekezés utáni adósságok mértéke, a karácsony óta eltelt idő, az újévi fogadalmak teljesülése vagy éppen teljesületlensége, az alacsony motiváció, miközben érezzük a nyomást, hogy tennünk kellene valamit. Ezeknek a faktoroknak a beemelése összességében tudományos hátteret nem mutatott, főképp a „józan paraszti gondolkodás" minőségét tükrözik. Arnall azóta maga is megbánta a kék hétfő teóriájának publikálását, amivel

elmondása szerint csak motiválni szerette volna az embereket arra, hogy dobják fel a szürke, téli napokat.

Talán már nem is meglepő, hogy az elmélet egy utazási iroda megbízására történt és a hirdetés alapján természetesen az utazás lenne a legjobb mód feldobni a hangulatunkat.

A kék hétfő koncepciójára több kampány is épült világszerte, a termékek, élmények eladása és más marketingfogások mellett jószerivel találunk olyat is, amelyekben a kék hétfő legyőzésére életmódbeli, mentálhigiénés tanácsokat is olvashatunk, kaphatunk. Ezek a tanácsok alapvetően segíthetnek a depresszióban, hangulatingadozásban, szorongásban vagy más mentális nehézségekkel való megküzdésben. Azonban az éremnek van egy másik oldala is. Ez a címke akár súlyosbíthatja is a megélt tünetek minőségét. Gondoljunk csak bele, hogy egy depresszióval küzdő személy számára, milyen nehéz lehet 24 óra a világ legszomorúbb napjából. Egy amúgy is lehangolt állapotban csak tovább nőhet a lelki teher a fals címke hatására.

Ha mégis kékre festett a napunk

Ha mégis nehéz gyomorral vagy szorult szívvel várjuk ezt a hétfőt, íme néhány lehetőség arra, hogy könnyebb legyen túlvészelni azt vagy az év hátralevő hétfőit:

• Feküdj le időben vasárnap!

A tested mindenképpen megköszön majd neked egy jó és pihentető alvást, amivel könnyebben indulhat a hétfő reggel. Ha szeretnéd fokozni a kipihentség érzését, lefekvés előtt kerüld vagy limitáld a képernyők által kibocsátott kék fényt. Vegyél egy forró habfürdőt, olvass egy kicsit, mielőtt nyugovóra térsz.

• Tervezz!

Rakd össze a hétfői nap menetrendjét, ami segít abban, hogy azt érezd, nálad van a kontroll. Iktass be egy finom ebédet, egy jó kávét, a szünetekre szüksége van a testünknek és az elménknek is.

• Égess el egy kis energiát!

Csapd fel az otthoni jógaszőnyeged, keress Youtube-on egy jó kis edzést vagy bármi mozgásformát, ami komfortos neked. A testmozgás által termelt endorfin tulajdonképpen a testünk természetes antidepresszánsa, használjuk ki jótékony hatásait!

• Ne erőltesd!

Ha nincs kedved a fentebb említett lehetőségekhez, ne erőltesd, csinálj olyat, ami örömet okoz. Mindig lesz kedd a hétfő után, ami már eggyel közelebb van a következő hétvégéhez.

Míg a kék hétfőnek nem, addig a hálának tudományosan bizonyított hatása lehet ránk. Gyakoroljuk a mindennapjainkban!

Hogyan tovább az ünnepekből és az újévi fogadalmakból?

Létező és kevéssé tárgyalt jelenség az úgynevezett „Let Down Effect”, amit érdemes megemlíteni a karácsonyi ünnepek és az új év kapcsán. Ez a jelenség magyarázza azt, hogy miért is vagyunk betegek, érezzük magunkat rosszabbul egy sűrű, telített, pörgős időszak után. Amikor egy magas energiájú vagy intenzitású tevékenységet egy aktivációs zuhanás követ, az immunrendszerünk kiszolgáltatottá válik. Ezért is lehet az, hogy egy nehéz vizsgaidőszak vagy egy hosszú munkahelyi projekt után könnyebben leszünk betegek. De ez történik a testünkkel a karácsonyi és az ezt követő szilveszteri forgatag után is. Éppen ezért is fontos lehet, hogy ne várjuk el magunktól azonnal, hogy teljes erővel visszavessük magunkat a munka világába és azonnal beváltsuk újévi fogadalmainkat.

Legyünk türelmesek és adjunk időt a visszaszokásra!

Tegyünk magunkért egész évben!

Ha már itt az új év, amiben rögtön a legszomorúbb hétfőkkel riogatnak bennünket, használjuk ki azt arra, hogy néhány olyan tevékenységet csempésszünk a mindennapokba, amelyek az év bármely napján segíthetnek minket abban, hogy kellemesebben érezhessük magunkat, könnyedebben tudjuk kapcsolódni önmagunkhoz és a világhoz is.

• Hálanapló: Váljon a mindennapjaink részévé a hála, még akkor is, ha az a nap korántsem volt tökéletes vagy elfogadható. Lefekvés előtt gondoljuk végig, mi az a három dolog, amiért aznap hálásak lehetünk. Ez a technika abban is segíthet minket, hogy ráébredjünk, a rossz napokban is van valami jó, és ez a múlton rágódás és a jövőn való szorongás helyett a jelenben tartson minket.

• Naplóírás: A naplózás hosszú ideje végigkíséri az emberiséget, nem hiába, hiszen segít strukturálni, végiggondolni a mindennapjainkat. Szempontváltásra ösztönözhet, segít távolabbról szemlélni önmagunkat és a velünk történt eseményeket, ami a problémamegoldó készségünket is fejlesztheti. Sőt, az idő előrehaladtával régebbi bejegyzéseink támpontot nyújthatnak a jelenhez és segítséget a jövőbeli döntéseinkhez.

• Social media mentes órák: Jelölj ki órákat vagy napokat, amelyeket a social media nélkül töltesz. Egyrészről segíthet abban, hogy jobban elmélyedj saját életedben másénál, illetve csökkentheti annak a helyzetnek a feszültségét, hogy úgy érezd, állandóan elérhetőnek és válaszképesnek kell lenned.

• Önismeret: Kezdd el megismerni önmagad, teheted ezt könnyedebben könyvek segítségével, de az igazi elmélyülés érdekében csatlakozhatsz csoportos, de egyéni terápiás folyamatba is.

A sort természetesen hosszasan folytathatnánk, de inkább feltenném a kérdést: számotokra mi a jól bevált hangulat javító módszer a mindennapjaitokban?


Felhasznált irodalom:

medicalnewstoday.com

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-productive-millennial/202001/5-simple-ways-beat-blue-monday