Szervezetünk ismét egy örömteli hírrel számolhat be olvasóinak. Szegedi sejtünk közreműködésével egy önkéntes hálózat alakult meg a városban, amely a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Klinikáról kilépő gyermekek és családjaik számára biztosít utógondozást. A városban eddig hasonló céllal működő szervezetre még nem volt példa. Az egyedülálló és sokak számára a fejlődés, mentális egészség egyetlen lehetőségét jelentő projekt megnyitóján szakújságírónk is részt vett. Tudósításunk.

Egy évvel ezelőtt egy nagy sikerű jótékonysági bálról számolhattunk be olvasóinknak. A Mindset Pszichológia szegedi sejtje szervezésének köszönhetően az est során befolyt összeget a szegedi Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályt segítő Tündérkert Alapítvány számára ajánlottuk fel. A bál szervezése során még nem is sejtettük, hogy ez a jótékonysági est nemcsak egy egyszeri esemény lesz, hanem egy új, Szeged városában eddig még nem tapasztalt, hosszú távú projekt inspirációját is jelenti egyben. Egy év kemény és kitartó munkájának köszönhetően, 2019. február 1-jén megrendezésre került a „Létra – projekt a gyermekekért” szervezet megnyitója.

A projekt célja

A Léleklépő Alapítvány, a Talentum Alapítvány és a Mindset Szeged közösségének közös munkájaként, a Létra projekt egy önkéntesekből álló szervezet, amely az SZTE Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályáról, valamint a Gyermekpszichiátriai Ambulanciáról kikerült, kezelésben már nem részesülő gyermekek és családjaik utógondozásáért jött létre. Elsősorban azok számára nyújt pszichológiai segítséget, akik önerőből nem tudnák biztosítani ennek finanszírozását. A társadalmi felelősségvállalást szem előtt tartva önkéntesen dolgozó segítő szakemberek végeznek szakmájuknak megfelelő pszichológiai tevékenységet. Mindez kiegészül az SZTE pszichológus hallgatóinak bevonásával, hogy a hallgatók minél hamarabb szerezhessenek biztonságos keretek között szakmai tapasztalatot. A szervezet működése elsősorban Szegedre és annak vonzáskörzetére irányul.

A jelképes létra a terápiák, tanácsadások helyszínének előszobájában.

A projekt megnyitója és bemutatása

A sokak által régóta várt rendezvényen részt vettek a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály munkatársai, az önkéntes szakemberek, a Talentum Alapítvány és a Léleklépő Alapítvány képviselői, valamint a Mindset Szeged csapatának tagjai. Emellett nagy örömünkre számos olyan érdeklődő is megjelent, akik már támogatták vagy a jövőben támogatni kívánják a projekt működését.

A megnyitón elsőként a Léleklépő Alapítvány képviseletében, a projekt kiemelkedő, állandó támogatójaként egy szegedi családi vállalkozás egyik tagja köszöntötte a résztvevőket. A lelkes támogató hölgy beszédében ismertette a hallgatósággal, hogy a Léleklépő Alapítvány milyen céllal jött létre, illetve hogy miként kapcsolódik a Létra projekthez. Az alapítvány legfőbb célkitűzése, hogy anyagi és technikai támogatást biztosítson a projekt számára, annak minél sikeresebb működése érdekében. Mindemellett az érdeklődők megtudhatták, hogy milyen motiváció és szellemiség húzódik, mind a projekt, mind az alapítvány megalakítása és egyben neve mögött.

A „Létra – projekt a gyermekekért” elnevezést Weöres Sándor egyik alkotása ihlette meg. A Szembe fordított tükrök című művében olvashatjuk a következő sorokat: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” A projekt a Klinikáról kilépő, rászoruló gyermekeknek és családjaiknak szeretne segíteni abban, hogy megtalálják ezt a bizonyos bennünk rejlő létrát, illetve, hogy azon fel tudjanak lépni.

Mindezek után, a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Klinika képviseletében egy, a projekt kidolgozásában és működésében aktívan résztvevő munkatársa ismertette a hallgatósággal, hogy a Klinika hogyan kapcsolódik be a folyamatba, kik azok a gyerekek és családok, akik bekerülhetnek a projektbe. Kihangsúlyozta, hogy a Klinikának nagy szüksége van a Létra projektre, mivel nagy betegforgalommal dolgoznak, azonban a Klinikáról kikerülő betegeknek csak a töredéke engedheti meg magának anyagilag, hogy önállóan, magán úton terápiába kezdhessenek. Továbbá a Klinika munkatársa fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hozzájuk belépő betegek nagy százaléka egy bizonyos idő után visszakerül az osztályra, hiszen sokszor a gyermek, a család problémája megoldatlan marad. Ebből az okból kifolyólag a projekt egyik legfőbb célja, hogy részben családterápiás irányultságot vegyen fel, biztosítva nemcsak a gyermek, hanem a teljes család számára is a gyógyulást és a fejlődést.

Végül, de nem utolsósorban a Mindset Pszichológia Szeged koordinátora vette át a szót, aki egyben a projektben önkéntesként résztvevő pszichológus hallgatók koordinálásáért is felelni fog. A koordinátor beszédében a projekt szervezeti működését, szakmai hátterét mutatta be részletesen az érdeklődők számára.

A projekt három fő pilléren alapul: a klienseken, a szakembereken és az önkéntes pszichológus hallgatókon. A kliensek bemutatása az előzőekben megtörtént, így a szakemberekkel és az önkéntesekkel ismerkedhetünk meg részletesebben a koordinátor beszéde során. A résztvevő szakemberekről kivétel nélkül elmondható, hogy a projektben önkéntes alapon vállalnak munkát, és mindannyiukra jellemző a tettrekészség, a segíteni akarás.

A projekt további célja, hogy oktatói helyzetet hozzon létre lelkes és elhivatott hallgatók számára. A hallgatók egy segítő szakember által vezetett terápiás folyamatban vehetnek részt mint megfigyelők, illetve a szakember együttműködésétől, felelősségvállalásától függően, akár mint aktív, segítő résztvevői a tanácsadási folyamatnak.

A koordinátor beszéde végén bemutatta a projektben közreműködő szakembereket, illetve megköszönte a megnyitó és maga a projekt, illetve a terápiák helyszínét biztosító szobák kialakítását segítő önkéntes támogatók hozzájárulását.

Varga Ramóna, a Mindset Szeged csapatának koordinátora ismertette a projekt szakmai hátterét.

A kliensek útja

A Mindset Szeged koordinátorától hallhattunk a projekt által a kliensek számára biztosított útról, lehetőségekről. Első fontos lépése ennek a folyamatnak, hogy a projektben olyan családok és gyermekek vehetnek részt, akik a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Klinikán részesültek kezelésben, azonban annak elhagyása után utógondozásra lenne szükségük. A Klinika projektben résztvevő munkatársa fogja kiválasztani ezeket a gyermekeket és családokat, továbbá összekötni a megfelelő, kompetens szakemberrel, majd az önkéntes hallgatókkal. Ezt követően egy maximum 10 alkalmas terápiás folyamatban vehetnek részt a kliensek, de az alkalmak számát a szakember fogja megítélni. A terápiás folyamat megfelelő lezárása után a kliens a rendszerből is kilép.

A jövőre vonatkozó tervek

Jelenleg a projekt megnyitója óta két hét sem telt el, azonban

az első terápiás alkalmak már megkezdődtek.

Ennek megvalósulása nem jöhetett volna létre a Léleklépő Alapítvány megalakulása, illetve a Talentum Alapítvány nagylelkű támogatása nélkül. A projekt további célja, hogy minél több gyermek és család számára elérhető legyen a terápiában való részvétel, azonban ennek érdekében további szakemberek együttműködésére lenne nagy szükség. Mindemellett fontos cél, hogy a szakemberek mellett az önkéntes hallgatók száma is növekedjen. Végül, de nem utolsósorban annak érdekében, hogy ez a folyamat jól működjön, lelkes támogatók hozzájárulását is nagy örömmel fogadják a projektben résztvevő önkéntesek.