Hogyan egészíted ki az alábbi mondatot: SZ…R AZ ÉLET? Szuper? Szar? Ha te is negatív tartalomra gondoltál, ideje meghekkelni az agyad és megtanítanod a fejedben lakó manót más minták szerint működni. Erre buzdított Molnár Ádám informatikus egy budapesti előadásán.

Szóval ki is ez a fejünkben lakó manó? Egy élőlény, aki a sárkány és a király mellett az agyat, a gondolatokat és a viselkedést irányítja. A király a nagyagy szimbóluma. Feladata a logika és a tudat rendben tartása, valamint a célok megvalósítása. A sárkány az agytörzset jelképezi. Veszély vagy fenyegetettség esetén adrenalint termel, tulajdonképpen az életben tartásért felel. Végül

a manó a limbikus rendszert szimbolizálja, a testi-lelki egyensúlyt biztosítja.

A manó bizonyos minták, vagy már korábban kialakult értékrend szerint működik. Ha a hozzá bejövő információkhoz pozitív élményeket tud csatolni,  akkor azokat a királyhoz engedi, így meg tud valósulni egy-egy elképzelés és a végén sikert fogunk elkönyvelni. Ha a manó azonban úgy érzi, az inger negatív, a továbbiakban a sárkány kezébe kerül, aki elhiteti velünk, hogy esélyünk sincs megbirkózni a problémával. De mi van, ha a manó rosszul méri fel a helyzetet?

Molnár Ádám egy ötletének megvalósítására egy évet kapott. Az utolsó hónapig halogatta a kivitelezést. Bepánikolt. Úgy érezte, harminc nap már kevés lesz. Egyik éjjel azonban megvilágosodott. Rájött, hogy a fejében élő manó az akadály.

A manó néha tévesen ítéli meg a képességeinket, úgy gondolja, hogy kevesebbre vagyunk képesek a valóságnál. A korábbi téves minták miatt már kisebb akadály esetén is a sárkányhoz küldi a lehetőségeket.

Ilyenkor a valóságban feladjuk az ötleteinket,

kudarcot vallunk, boldogtalanok leszünk. Ennek elkerülése érdekében új dolgokat, új mintákat kell tanítanunk a manónak. Fel kell ismernünk az új lehetőségeket és a kontrollt a tudat kezébe adni. Több dolgot kell a királyhoz engedni, hogy bebizonyíthassa, sok mindenben jók vagyunk. Így a manó is be fogja látni, hogy nem szabad már a kis kihívásokat is a sárkányhoz küldeni, hanem bátran bízhatja őket a királyra.

Miután Molnár Ádám rájött erre, átprogramozta az agyát és sikeresen megvalósította a projektjét, amivel lehetőséget kapott arra, hogy Amerikában tarthasson előadást. Minket is arra buzdít, hogy változtassunk a gondolkodásmódunkon és vegyük a kezünkbe az irányítást, hiszen felelősek vagyunk a mintáinkért.

Jelen cikk a Mindset Pszichológia és a Mathias Corvinus Collegium együttműködésének keretein belül született. Szerzője az MCC Középiskolás Programjának tagja.