Mit keresünk egy kapcsolatban? Milyen számunkra az Igazi? Ezeket a kérdéseket szinte mindenki felteszi magának, amikor a párválasztásról gondolkodik, de vajon hogyan változik a válasz, ahogy idősebbek leszünk? És hogyan szólnak bele a társadalmi változások abba, mit keresünk a másikban?

Susan Sprecher és kollégái kutatásukban azt vizsgálták, változnak-e a partnerrel szembeni elvárások a korral: nőnek az igények, más tulajdonságok válnak fontossá, vagy csökkennek az elvárások? Kétféle változás lehet a preferenciákban: az egyik, hogy milyen magasra tesszük a lécet, mennyire vagyunk válogatósak, hány embernek adunk esélyt egyáltalán, a másik pedig, hogy milyen értékeket tartunk fontosnak.

A kutatásban résztvevő egyedülállók (18-40 évesek) válaszai alapján azt találták, hogy minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé fontos a kinézet, a státusz, az anyagi stabilitás, de még a személyiség is – egy szóval kevésbé válogatunk, és ez különösen igaz az egyedülálló, idősebb férfiakra. Az idősebb, egyedülálló embereket a legkevésbé sem érdekli az, a párjuk mennyire szimpatikus a barátaiknak, és hogyan illeszkedik be a tágabb társaságukba – ami pedig fiatalabb korban sokszor fontos tényező lehet. Érdekes megfigyelés még, hogy ez a változás nem mindenkinél egyforma: azok az emberek, akik nehezebben alakítanak ki romantikus kapcsolatot, illetve azok, akik úgy látják, kevés az elérhető, potenciális partner, jobban lejjebb viszik az elvárásaikat, mint azok, akik úgy ítélik meg, sok lehetőségük van párt találni. Tehát

önmagában a kor nem tesz kevésbé válogatóssá, sokkal inkább az, ahogy magunkat és az esélyeinket látjuk,

illetve, hogy mennyire fontos egyáltalán számunkra, hogy párt találjunk.

Egy másik kutatásban (Marcel Zentner és munkatársai) azt nézték meg, a modern társadalmi változások milyen hatással voltak a tradicionális párválasztási modellekre. Sok minden változott az elmúlt száz évben a férfiak és nők társadalmi státuszában, munkaerőpiacon betöltött szerepében. A férfiaknak már nem kell eltartaniuk a nőket, a nők pedig nem akarják egyedül végezni a házimunkát és a gyereknevelés nagy részét: ezek a megváltozott szerepek pedig a párválasztásnál is más preferenciákat helyeznek előtérbe. A fejlett nyugati országokban ma már a nők is ugyanannyi bevételt hoznak haza, mint a férfiak, így számukra kevésbé vált fontossá az, hogy az anyagiak alapján válasszanak párt, hogy olyan férfit találjanak, aki eltartja őket. A másik oldalról pedig a férfiak sem csak azokat a tulajdonságokat keresik, amelyek azt kiáltják, jó anya és jó háziasszony, hanem minél inkább egyenrangúnak tekintik a nőket, annál inkább azt nézik a párválasztásnál is, mennyire intelligens, tanult és önálló egy nő. A személyiségnek tehát mindkét oldalról nagyobb szerepe van abban, hogy olyan társat válasszunk, akivel élvezzük az együtt töltött időt, és egyenrangú partnerként tekinthetünk rá.

Felhasznált források: Susan Sprecher, Alexis Econie, Stanislav Treger: Mate preferences in emerging adulthood and beyond: Age variations in mate preferences and beliefs about change in mate preferences. Journal of Social and Personal Relationships, 2018.12.05. https://doi.org/10.1177/2F0265407518816880 Marcel Zentner, Alice H. Eagly: A sociocultural framework for understanding partner preferences of women and men: integration of concepts and evidence. European Review of Social Psychology. 2015.12.21. doi:10.1080/10463283.2015.1111599 Brains Over Beauty? Modern Mating Preferences of Males Investigated – Neurosciencenews.com