A pszichológia szak egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egyetemekre felvételiző diákok körében. Ennek köszönhetően az évfolyamok egyre nagyobb létszámokkal indulnak, és évente egyre többen diplomáznak okleveles pszichológusként. De vajon tényleg mindenkiből válhat kiváló pszichológus, pusztán csak az egyetemen átadott tudás elsajátítása által? Cikkünkben összeszedtük azt a 7 legfontosabb tulajdonságot, amit minden sikeres pszichológus birtokol, és amely jellemzőket a hallgatóknak is el kell sajátítaniuk, hogy sikereket érhessenek el a szakmán belül.

Az Oktatási Hivatal statisztikai adatai alapján 2017-ben Magyarországon 458-an szereztek pszichológus diplomát MA képzés keretein belül, nappali munkarendben. Ez alapján évente körülbelül 500 végzett pszichológus kerül ki a munkaerő piacra, és kezd el emberekkel foglalkozni napi szinten. Így amikor a problémáinkkal a számunkra ideális pszichológust próbáljuk megtalálni, igencsak nagy nehézségekbe ütközhetünk, és számos szempontot veszünk figyelembe. Nemcsak az érdekel minket, hogy milyen módszerekkel dolgozik, mennyi ideje van a szakmában vagy hol szerezte meg a diplomáját, hanem számos emberi tulajdonságát, jellemvonását is figyelembe vesszük, hiszen ezek is legalább annyira hozzá tudnak járulni a foglalkozás sikerességéhez.

Az amerikai Bureau of Labor Statistics összegyűjtötte azt a 7 tulajdonságot, amit – az egyetemen elsajátított tudás mellett – minden emberekkel megfelelően foglalkozó pszichológusnak birtokolnia kell. Hiszen gondoljunk csak bele: ha elképzelünk egy pszichológust, egyből egy türelmes, kedves, magabiztos, jó hallgatóság jut eszünkbe, aki még a problémamegoldás terén is jeleskedik. Ezeken kívül azonban még számos jellemvonással rendelkeznie kell egy emberekkel foglalkozó szakembernek. Ezeket foglaljuk most össze.

1. Elemző képesség

Ahhoz, hogy egy szakember effektíven segíteni tudjon a klienseinek, át kell látnia az összegyűjtött információkat és elemzés segítségével logikus következtetéseket levonni belőlük. Így feladata nem csupán az emberek meghallgatása, hanem az elmondottakból a releváns információk összegyűjtése, és ezek felhasználása a változás előidézésének érdekében.

A foglalkozáson elhangzottakból a jó pszichológus képes leszűrni a terápia szempontjából releváns információkat.

2. Kiváló kommunikációs készségek

Mivel a pszichológusok idejük nagy részében emberekkel foglalkoznak, kifejezett szükségük van megfelelő kommunikációs készségekre. Fontos, hogy jól tudjanak csoportban működni, és akár terápiás folyamatról, akár egy kutatás prezentálásáról van szó, elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció kiváló használata.

3. Megfigyelő képesség

A pszichológiai gyakorlat nagy része túlmutat a beszélgetéseken, a szakembereknek gyakran kell megfigyeléseket végezniük. Hiszen már az emberek interakcióinak megfigyelése által rengeteg információ juthat a birtokunkba, amelyek mentén a pszichológus megtalálhatja a problémát, és a klienssel közösen megkezdhetik annak a megoldását. Az olyan dolgok, mint a testbeszéd, az arckifejezések és a modor gyakran sokkal többet mesélhetnek nekünk egy emberről, mint a szavak.

4. Türelem

Ahhoz, hogy hatékony mentális egészségügyi szakember legyen, egy pszichológusnak óriási türelemmel kell rendelkeznie. Gyakran olyan kihívások kapcsán kell segítenie másoknak, amelyek megoldása hosszú időt is igénybe vehet. Fontos, hogy a páciensek a saját ütemükben tudjanak dolgozni, és ez a folyamat a türelmetlenségből adódó nyomás nélkül is épp elég nehéz tud lenni számukra. Így mindennél fontosabb, hogy egy jó pszichológus türelemmel forduljon minden segítségre szoruló ember felé.

5. Kooperációs készség

Mivel a pszichológia területén belül elhelyezkedő szakemberek kliensekkel, kollégákkal, professzorokkal és csapatokkal dolgoznak, rendkívül jó együttműködési készségekkel kell rendelkezniük a sikeres csapatmunka érdekében. A pszichológusi munkát általában azoknak szokták ajánlani, akik megfelelő kooperációs készségekkel rendelkeznek, és szeretnek közvetlenül más emberek társaságában dolgozni.

6. Problémamegoldó képesség

A páciensek, legyen szó akár egy egyénről vagy egy családról, gyakran olyan probléma kapcsán kérik a pszichológus segítségét, amely megoldásában egyedül nem tudnak előbbre jutni. Ennek oka, hogy ezek a szakemberek általában kiváló problémamegoldó képességekkel rendelkeznek, amelyek segítségével el tudják indítani a pácienst a megfelelő úton.

7. Becsületesség, megbízhatóság

A megfelelő rapport létrejöttéhez elengedhetetlen, hogy a kliensek bizalmát el tudja nyerni a pszichológus.

Rapport alatt a megfelelően kialakított bizalmi légkört értjük, amelynek létrejötte egyik alapfeltétele a sikeres foglalkozásnak, akár terápiáról, akár csak egy tesztfelvételről van szó. Ugyanis, ha egy ügyfél úgy érzi, hogy nem bízhat a szakemberében, soha nem alakul ki közöttük a  kapcsolat, amelytől egyenes út vezetne a megbízható és hatékony terápiás foglalkozáshoz. Fontos, hogy a pszichológus bizalmasan tudja kezelni az információkat, és diszkréciót tanúsítson kliensei felé. Erre titoktartásként is szoktak hivatkozni, ami az egyik legalapvetőbb pontja a Pszichológusok Szakmai Etikai Kódexének is.

Bár a fentebb említett pontok jó pár jellemzőit kiemelik a kiváló pszichológusoknak, ezek birtoklása közel sem elegendő ahhoz, hogy valaki megfelelő szakember legyen. Az empátia, a tisztelet, a fejlődési képesség és az egyetemen alaposan elsajátított tudás legalább annyira szükséges a sikerhez, mint a fentebb említett hét pont. Azonban fontos, hogy amikor a számunkra legmegfelelőbb pszichológus kiválasztásáról van szó, ne csak a diplomák számát és megfelelő árkategóriát vegyük figyelembe, hiszen a szakember megfelelő emberi tulajdonságai is sokat lendíthetnek a foglalkozás sikerességén.

A cikk alapjául szolgáló oldalakat ITT és ITT találjátok.

•••

Pszichológushoz fordulnál? Válassz Terápiás & Tanácsadó Központunkban rendelő szakembereink közül, akik garantált szakmai hitelességgel és elfogadó, empatikus attitűddel segítenek a fejlődés útjára lépned!