Az akárki lehetsz” fordulat immár a szó szoros értelmében értendő, csupán néhány millió dollárra van szükség. Jó pár éve a plasztikai beavatkozások korszakát éljük. Egészen elképesztő korrekciókról hallhatunk. Azok között, akik kés alá fekszenek, egyesek több, mások kevesebb változásra vágynak testükön. A zsírleszívástól kezdve a fenék feltöltésig bármi lehetséges. A világ országaiban eltérő a műtétek elterjedtsége, ugyanakkor már a legtöbb helyen senki nem lepődik meg egy-egy feltöltött ajak láttán, de még extrémebb változtatásokon sem. Cikkünkben kapcsolódó pszichiátriai zavarokról, motivációkról, műtétet követő irreális elvárásokról és valódi eredményekről lesz szó. 

A plasztikai műtétek egyre elterjedtebbek, 2017-ben csak az Amerikai Egyesült Államokban megközelítőleg egymillió-nyolcszázezer beavatkozás történt (American Society of Plastic Surgeons, 2017). Sajnos a magyarországi adatok bizonytalanok, de hazánkban megközelítőleg több tízezerre tehető azok száma, akik kés alá fekszenek. Főleg az USA-ban jellemző, hogy nemcsak a felnőtt nők és férfiak vállalják a fájdalmas műtétet, hanem gyakran már a tinédzserek is szépészeti beavatkozásra szánják magukat. Ennek oka lehet egyrészt a média által sugallt ideál, másrészt érdemes megemlíteni a testdiszmorfiát vagy testképzavart is. Erről akkor beszélhetünk,

ha az illető felnagyít vagy csupán csak elképzel egy bizonyos testi szabálytalanságot,

és az ezzel való foglalkozás teszi ki a mindennapjait.

Ennek súlyosabb formája lehet az, amikor valaki számtalanszor megműtteti magát, mivel a tükörbe belenézve még mindig nem azt látja, amit szeretett volna. A szomorú tény, hogy azok a személyek, akik testdiszmorfiás zavarban szenvednek, sohasem lesznek elégedettek az eredménnyel, és a műtétek sorának legfeljebb az anyagiak szabnak határt. Gondoljunk csak a média által újonnan felkapott élő Ken babára, vagy arra a férfire, aki űrlénnyé operáltatta magát! Szélsőséges esetek, de jól példázzák, hogy időnként nem kizárólag arról van szó, hogy esztétikai okokból szükséges a változtatás. Tehát

a plasztikai műtéteket pszichológiai szempontból kontraindikálhatja a testdiszmorfiás zavar.

Az említett zavar viszonylag ritka jelenségnek számít, átlagosan a népesség egy-két százaléka érintett. Ami miatt mégis említésre méltó, hogy a plasztikai műtéten átesettek között tizenötször gyakoribb az előfordulása. Emellett kutatások szerint egyéb pszichiátriai zavarok prevalenciája is magasabb a csoportban. A szorongásra, a depresszióra és a szuicidumra való hajlamot lehet főleg kimutatni. A pszichiátriai zavarok mellett persze más tényezők is lehetnek, melyek miatt érdemes átgondolni egy műtétet. A műtét mögött meghúzódó motiváció éppen ezért érdekes kérdés! Előfordul, hogy a személynek irreális elvárásai vannak a műtét eredményeit illetően. Megoldódik a párkapcsolati problémája, előnyt szerez a munkaerőpiacon, nagyobb önbizalomra tesz szert, elégedettebb lesz az életével, egyszerűen boldogabb lesz. El kell oszlatnunk a tévhiteket! Egy kutatásban kérdőívet töltettek ki száz fővel a műtétet megelőzően és azt követő négy alkalommal. A kérdések felmérték az önértékelést, az elégedettséget, a testképet, valamint a depressziós tüneteket. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgálati személyek nagy része, pontosan nyolcvankilenc százaléka, különösen elégedett volt a műtéttel. Kilencvenhárom százalék úgy nyilatkozott, hogy ha újra döntenie kellene, ugyanígy a műtét mellett döntene. A műtöttek többsége összességében elégedettebb volt a kinézetével, ugyanakkor

az önértékelésük és az élettel való elégedettségük egyáltalán nem változott.

Azoknál, akiknél a vizsgálatot megelőzően jelen voltak depressziós tünetek, a beavatkozást követően ugyanúgy megmaradtak. Továbbá elmondható, hogy a depresszió és a szorongás negatívan befolyásolta az elégedettséget.

Láthatjuk, hogy a szépészeti beavatkozásokat számos tényező befolyásolja. Egyrészt lehetnek olyan esetek, amikor valóban javít a személy elégedettségén egy műtét, másrészt viszont találkozhatunk olyan esetekkel is, amikor valamilyen pszichopatológia vezet ahhoz, hogy az illető mindenáron átszabassa magát. Ilyenkor kellő óvatosság nélkül műtétek végeláthatatlan sora követheti egymást, gyakorlatilag a várt hatás elérése nélkül. Mindezek miatt érdemes többször is megfontolni a döntést, szükség esetén pedig segítséget kérni egy szakembertől!

Felhasznált szakirodalom:

American Society of Plastic Surgeons (2017). 2018 Report of the 2017 Statistics National Clearinghouse of Plastic Surgery Statistics. American Society of Plastic Surgeons: Arlington Heights, IL.

von Soest, T., Kvalem, I. L., & Wichstrøm, L. (2012). Predictors of cosmetic surgery and its effects on psychological factors and mental health: a population-based follow-up study among Norwegian females. Psychological medicine42(3), 617-626.

További forrás itt.