Felnövekvőben van egy újabb nemzedék. Egy generáció, melynek tagjai előbb tanulják meg az érintőképernyőt használni, mint járni. Csecsemők, akik az anyatejjel szívják magukba a digitalizmust. Gyerekek, akik tablettel a kezükben nőnek fel és nem ismerik az okos telefonok nélküli világot. Az egyre kiterjedtebb technológiai újítások vajon milyen változásokat idéznek elő a fejlődésükben? Hogyan hat mindez az érzékelésükre, a gondolkodásukra, a viselkedésükre? Mint a jövő munkavállalói, hogyan formálják majd a munkaerőpiacot? Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána!

Kik az Alfa generációsok?

Az elnevezés Mark McCrindle ausztrál kutató nevéhez fűződik. Meghatározása szerint

a 2010-ben és az azután születettek

tartoznak az Alfa generációhoz. Nem véletlen a dátum, hiszen ez volt az az év, amikor bemutatták az iPad-et, megalkották az Instagramot, és az „app” lett az év szava. A most 7 éves vagy annál fiatalabb gyerekek már egy olyan társadalomba születnek bele, ahol az információ, az oktatás, a szórakozás és tulajdonképpen minden elérhető egyetlen kattintással. Az Alfa generáció képviselői jóval korábbi életszakaszban találkoznak először a technológiával, mint más generációk tagjai. Gondoljuk bele, hogy a tinédzserek ma már nem viselnek órát – vagy nem azért –, hogy tudják mennyi az idő. Arra ott van a telefonjuk. Ezt a hétköznapi példát alapul véve, képzeljük el, vajon mit fognak, vagy éppen ellenkezőleg, mit nem fognak hordani az Alfa generációsok a technológiához való szoros kötődésük miatt. Ők ugyanis a különböző technológiai újításokra már nem eszközként tekintenek, hanem egész egyszerűen integrálják a saját életükbe.

Milyenek az Alfa gyerekek?

Már a Z generáció tagjainál is kimutatták, hogy másként dolgozzák fel az információt, mint a korábbi generációk képviselői. Valószínűsíthető, hogy az Alfa generáció esetében is újabb változásokra kell számítanunk. Még nem áll a rendelkezésünkre sok kutatási eredmény, ezért nem tudjuk pontosan előre jelezni, mik lesznek ezek a módosulások. „Az érintőképernyő használatával valószínűleg

A látás és hallás fókuszú működés eltolódik

a kinesztetikus (test-érzékleti) működés felé, és ez megint csak eddig nem ismert változásokat idézhet elő az információ feldolgozásában és a gondolkodásban. Természetesen pozitív és negatív hatások egyaránt lehetnek. A figyelem megosztását, a finommotoros készségeket például fejlesztheti ezeknek az eszközöknek a használata, ugyanakkor a tévéhez hasonlóan túlingerlést okozhat, és a társas együttlétektől vonja el az időt” ─ állítja Konok Veronika, az ELTE Etológia Tanszék kutatója. Nagyon keveset tudunk tehát még ezekről a változásokról, de biztos, hogy új kihívásokat támasztanak majd a szülők, a pedagógusok felé, és később természetesen a munkaerő-piaci helyzetre is hatással lehetnek.

Alfa generációsok a munkaerőpiacon

Amíg itthon a marketing és HR szakemberek többsége egyelőre nem foglalkozik az Alfa generációval, addig Dan Schwabel jövőkutatóhoz, tanácsadóhoz egyre több vállalat fordul, hogy megtudják, mire számítsanak az Alfa generáció megjelenésével. A szakértőnek pedig van is néhány predikciója ezzel kapcsolatban.

Szerinte az Alfa a vállalkozók generációja lesz.

Mivel már egészen korán rengeteg információhoz és erőforráshoz jutnak hozzá, ezért sok olyan Alfa lesz, aki már tíz éves kora előtt elindít egy vállalkozást. A legtöbbjük valószínűleg sikertelen lesz az első üzleti tevékenységben, de sokat fog tanulni. Később pedig sikeresebb vállalkozók lesznek, mivel lehetőségük volt kockázatot vállalni és kapcsolati hálót kiépíteni már korábbi életszakaszban, mint az őket megelőző generációknak.

Az alfák munkaerőpiacra lépésekor a mobiltelefonok már olyan kifinomult technológiának számítanak majd, hogy asztali számítógép és laptop helyett fogják használni őket. A marketing és a toborzás szempontjából ez azt jelenti, hogy csakis mobil kompatibilis weblapokkal, alkalmazásokkal fogják tudni megszólítani őket. Emellett az alfák elvárják majd, hogy ezek az alkalmazások könnyen használhatóak legyenek, és az ő igényeikhez fejlesszék őket.

A munkahelyeknek meg kell majd küzdeni azzal is, hogy az Alfa generáció tagjai lesznek azok, akik a legkevesebb időt töltenek a kortársaikkal való személyes beszélgetéssel. Nehéz lesz megérteni őket és együttműködni egy olyan generációval, amelynek tagjai meglehetősen magányosak lesznek kiterjedt kapcsolati hálójuk ellenére is.

A prognózisok szerint az Alfa generációsok

önellátóbbak, magasabban képzettek

és felkészültebbek lesznek a kihívásokkal szemben. Ennek hátterében az állhat, hogy az ő generációjuknak kell majd ténylegesen megküzdeni olyan világméretű problémákkal, mint például a globális felmelegedés. Az online oktatás fejlődésének köszönhetően pedig olcsóbban vagy ingyen lehet majd tanulni, a diákok rövidebb ideig lesznek az oktatási rendszer részei. Így az Alfa gyerekek már személyre szabhatják majd a saját tanulmányaikat és nem lesz akadálya az élethosszig tartó tanulásnak sem.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE