De jól néz ki az a sütemény... sajnos már nem bírok többet enni. Na jó, még egyet veszek. Ismerős jelenet? Miért eszünk, amikor már úgy érezzük megteltünk? Cikkünkből kiderül!

Epikurosz, ókori görög filozófus szerint a bölcs ember nem a nagyobb mennyiségű, hanem a jobb minőségű ételt részesíti előnyben. Érdemes végiggondolnunk: több mint 2000 év elteltével is milyen sokatmondó ez az idézet!

Étkezési szokásainkat tekintve le kell szögeznünk, hogy többségünk egyáltalán nem fegyelmezett. Egy közel 3.000 személyen felvett kutatás szerint például karácsony után átlagosan 0,8 kg-mal híztak meg a résztvevők. Fél év elteltével a súlyfeleslegek az emberek többségénél megmaradtak.

Mivel magyarázható a jelenség? Biztosan nem azzal, hogy nem szeretnénk fogyni. A Google kereséseket vizsgálva jól látszik a tendencia: az ünnepek után sokan elhatározzuk: igenis leadjuk a felesleges kilókat. Azonban kis idő elteltével a lelkesedésünk alábbhagy, és körülbelül 80%-unk teljesen lemond az előzetesen kitűzött diétákról és életmód-változtatási tervekről.

Nem a gyomrunk, a szemünk a hibás

Több kutatás is bizonyította már, hogy étkezésünk közel sem annak függvénye, mennyire vagyunk éhesek. Szokásaink, kultúránk és a körülöttünk lévő emberek száma is mind meghatározzák, hogy épp mennyi ételt veszünk magunkhoz.

Minél többen vagyunk együtt, annál többet eszünk!
Minél többen vagyunk együtt, annál többet eszünk!

De pontosan mi játszódik le bennünk, amikor ételt veszünk magunkhoz? Pierre Chandon 10 évet átölelő kutatása szerint saját elmondásunk alapján a következők befolyásolják választásunkat: egyrészt az, mennyire tartunk a későbbi éhségtől, másrészt, hogy mennyire éri meg ár-érték arányban az adott választás. Utóbbi miatt a nagyobb adagokat preferáljuk.

Ám egy francia kutatás azt támasztotta alá, hogy a többszöri kis adag elfogyasztása után a vizsgálati személyek jobban élvezték az étkezést, mint az egyszeri, nagy adag után. Hogy miért? A kutatók szerint azért, mert mindig az első falat jár a legintenzívebb élvezetekkel. A többszöri étkezésnek köszönhetően pedig egyszerűen többször élhetjük át az első harapás örömeit.

A másik fontos tényező az utolsó falat. Ez fogja ugyanis meghatározni az étkezés egészének kiértékelését. Ennek fényében a túl nagy adag elfogyasztását követően az utolsó harapások már-már negatív hatást kelthetnek. Ez pedig elronthatja az összhatást. A sok kis adag elfogyasztása esetén, az utolsó falatok is relatíve magasabb jutalomértékkel járnak.

Élvezzünk tehát ki minden falatot, hiszen nem tagadhatjuk: jót enni jó, de ne csábítsanak el a polcon sorakozó nassolnivalók, vagy a gondolat: ez a kicsi már nem árthat!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=50s