Mik azok a tükörneuronok? Létezik elektromos telepátia? Milyen a személyiségzavaros agy? Hogyan alakul az agy kémiája szerelem hatására? Ezekre és számtalan hasonlóan izgalmas kérdésre ad választ a Bookline kiadásában megjelent színes, anatómiai illusztrációkkal ellátott ismeretterjesztő könyv. A Mindent az emberi agyról - Izgalmasan és látványosan feltárja agyunk működését és titkait. Könyvajánlónkat olvashatjátok.

A Bookline Izgalmasan és látványosan sorozatának e kötete a legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodó útmutató, mely megkönnyíti elménk rejtett működésének megértését.

Az emberi agy a szervezet irányítóközpontja, amely nemcsak a túléléshez szükséges alapvető életműködést koordinálja, hanem feldolgozza az érzékszervekből jövő információt, és irányítja a test mozgását is. Továbbá széfként tárolja az életünk folyamán szerzett emlékeinket, megteremti a tudatosságot, a fantáziát és a képzelőerőt is.

A színes, infografikákkal és részletes anatómiai ábrákkal tarkított ismeretterjesztő könyv a teljesség igényével teszi közérthetővé agyunk komplex működését.

Már a borítón is 11 tudományos érdekességet olvashatunk, ami kiválóan tükrözi a belső tartalom gazdag és sokszínű információkészletét. Megtudhatjuk például, hogy becslések szerint agyunk 86 milliárd idegsejtből áll, és ezek között 100 billió kapcsolat van. Egy másik izgalmas tényfeltárás, miszerint a déjà vu titokzatos jelensége valószínűleg abból ered, hogy felismerjük a környezet egy elemét, de nem jövünk rá, hogy pontosan mit. Így olyan érzésünk támad, mintha ismerős lenne a helyzet. Ezen felül arról is olvashatunk, hogy a telepátia elektromos úton lehetséges, sőt egy kísérletben mágneses stimulációval sikeresen továbbítottak jeleket az egyik vizsgálati résztvevő agyából egy másikéba.

A kiadóról és szerzőről

A kiadónak nem ez az első olyan ismeretterjesztő könyve, ami látványos grafikáival és közérthető stílusával invitálja az olvasót saját testének, pszichéjének megértésére. A sorozat néhány évvel korábban publikált Mindent a pszichológiáról - Látványosan és izgalmasan című könyvéről mi is írtunk korábban.

A Mindent az emberi agyról írója Dr. Liam Drew, író és biológus, akinek nem ez az első írása szervezetünk irányítóközpontjáról. 2018-ban megjelent The Brain Book című könyve mellett számos tudományos folyóirat és lap publikálta a cikkeit, többek között a New Scientist, BBC Wildlife, Readers Digest UK és a The Guardian is.

A Mindent az emberi agyról írója Dr. Liam Drew, író és biológus, akinek nem ez az első írása az agyról. Kép: Bookline.hu

Észleléstől az érzelmekig

A túléléshez elengedhetetlen a környezetünkből jövő fizikai, kémiai és biológiai ingerek érzékelése, és a rájuk adott megfelelő reakció. A kötet megcélozza a hallás, látás, szaglás, tapintás, ízlelés és propriocepció működésének részletes bemutatását. A megértést az egyes érzékszervek látványos anatómiai ábrái segítik.

Az érzékelés mellett tekintélyes hangsúlyt kap az érzelmek bonyolult világának ismertetése is. Az érzelmek olyan pszichológiai reakciók, amelyekkel a külső eseményekre válaszolunk, és a tapasztalataink alakítják őket. Rendkívül fontos evolúciós előnnyel járnak, hiszen taszítanak bennünket a veszélytől, és a jutalmak felé vonzanak. A pánikroham anatómiájától az agy jutalmazórendszerén át megismerkedhetünk a szex és a szerelem kémiájával is.

A jövőbeli agy

Korunk talán egyik legaktuálisabb és legfontosabb témája a mesterséges intelligencia kérdésköre. A kötet sorra veszi azokat a legkorszerűbb technológiákat, amelyek segítségével az emberi képesség határait kitágíthatjuk. Szó esik például a retinaimplantátumról, amelynek koncepciója a Black Mirror című sorozatból már ismerős lehet, és amely egy nanoméretű kamera segítségével a szembe érkező fénysugarakat képpé alakítja, az adatokat pedig a relé vezetékekbe küldi tovább. Bemutatásra kerülnek továbbá a bionikus végtagok, amelyeknek egyedülállóságát az adja, hogy reagálnak az agyi motoros kéreg aktivitására. A kötetben bámulatos részletességgel kerülnek bemutatásra olyan 

döbbenetes következőgenerációs orvostudományi technológiák, szervezetbe ültethető nanorobotok, amelyek lehetővé teszik az emberi agy normális működésének feljavítását.

Ezek a robotok képesek lesznek arra, hogy felgyorsítsák az idegsejtek működését, illetve megváltoztassák az idegi impulzusok feldolgozását.

A kötetben bemutatott nanorobotok elgyorsíthatják az idegsejtek működését, illetve megváltoztathatják az idegi impulzusok feldolgozását. Fotó: Pexels

A patológiás agy

A kötet széleskörűen feltárja az ismert agyi zavarokat, betegségeket, és sorra veszi a tüneteket, a kialakulás gyakoriságát, valamint kitér a kezelési lehetőségekre is. Megismerkedhetünk például a migrénes fejfájás hátterében rejlő idegi aktivitással, a Parkinson-kórral járó elváltozásokkal a feketeállományban, illetve a demencia számos különböző típusaival, a narkolepszia, azaz a kóros alvásrohamok és a hipokretinrendszer összefüggéseivel. Sőt, a könyv kitér a függőség okozta kémiai elváltozásokra és a személyiségzavaros agyra is.

Kinek ajánljuk? Mindenkinek!

A Mindent az emberi agyról - Izgalmasan és látványosan c. kötet, címéhez hűen átfogóan és közérthetően tér ki az emberi agy minden aspektusára. Lényegre törő, informatív jellege miatt megkönnyítheti az egészségügyi, biológia vagy pszichológia szakos hallgatók dolgát vizsgaidőszakban, amennyiben egy átfogó és könnyen érthető anyagrészt kívánnak áttekinteni. Ugyanakkor, mivel a kötet az emberi agyat széleskörűen a laikusok számára is érthetően mutatja be, így

bárki számára kiváló olvasásélményt nyújthat, aki szeretné megérteni saját elméje rejtelmeit.

Hasznos olvasmánynak bizonyul az öntudatosság iránt érdeklődők számára egyaránt, hiszen izgalmas tényeket tár fel az orvostechnológia rajongóinak, továbbá látványos bevezetést nyújt az agyi patológiákat megérteni vágyóknak is.

Felhasznált szakirodalom:

Mindent az emberi agyról - Izgalmasan és látványosan (2020). Dorling Kindersley.