A mesterséges intelligencia és a technológia fejlődése olyan területeket is meghódított, amikre először talán nem is gondolnánk. A legújabb szexrobotok nem egyszerűen az ágyban szolgálják ki tulajdonosaik vágyait, de beszélgetnek a gazdájukkal, nevetnek a vicceken, sőt, adott esetben még a szexet is visszautasíthatják. Az egyre komplexebb személyiséggel bíró játékszerektől hamarosan nemcsak szexet, hanem érzelmi támogatást, akár szerelmet is kaphatunk. De hogyan hathat mindez az emberi kapcsolatainkra?

Az egyik legfejlettebb szexrobot ma a piacon Harmony, aki az amerikai RealDoll cég terméke. A megrendelő teljesen a saját ízlésére szabhatja a babát, mind a külsőségek, mind a személyiség tekintetében. Csak a mellbimbó kiválasztásánál 42 variáció lehetséges, de hasonlóan tág a különbő méretű, árnyalatú és alakú szilikonfenekek és egyéb női testrészek választéka. Az élethűség kedvéért még pislog is, amikor pedig beszélgetésbe elegyedik gazdájával, nemcsak megjegyzi a válaszokat, de be is építi a megszerzett tudást a későbbi társalgásba.

Matt McMullen, a cég alapítója és Harmony 1997-es első verziójának tervezője szerint a vevők akár hónapokat is eltöltenek saját példányuk összerakásával, mivel jóval többet jelentenek a babák egyszerű szexjátékoknál.

A hosszú távú cél, hogy képesek legyenek azt az illúziót kelteni, hogy szerelmesek a tulajdonosukba.

Felmerülhet a kérdés, hogy kinek van erre igénye? Egy több mint 30 ezer online társkeresőt bevonó internetes felmérés szerint a nők és a férfiak közel harmada szívesen szexelne mesterséges intelligenciával felturbózott robottal. A dologhoz persze hozzátartozik, hogy a Harmonyhoz hasonló felső kategóriás modellek (jelenleg még) nem éppen az átlagember pénztárcájához vannak szabva. A legolcsóbb verzió ötezer dollártól indul, de a különböző extrákkal felszerelt robotokért ennek akár a dupláját is elkérhetik.

A mesterséges intelligencia miatt a személyisége is olyan lesz, amilyenre a tulajdonos vágyik. (forrás: @abyssrealdoll)

Papa, mama, gyerekek és a szexrobot

Egy éve azonban nem Harmony, hanem egy másik csúcsmodell, Samantha okozott felháborodást. Egy brit családapa az ITV This Morning című műsorában jelent meg a szexrobot társaságában, ahol a baba „családbarát” működését méltatta. Samantha korábban azzal került be a hírekbe, hogy a bőre alatt olyan szenzorok kaptak helyet, amik segítségével képes reagálni az emberi közeledésre. Ezáltal sokkal élethűbb interakcióra képes, nem csak fizikai szinten.

Ha nem viselkednek vele rendesen, kikapcsol, tehát elméletileg vissza tudja utasítani a szexet, amikor nincs hozzá kedve. Emellett szoftvere tartalmaz egy úgynevezett családi módot is, ami során beszéde kevésbé túlfűtött, és az érintésekre is másképp reagál. A tévéműsorban ez utóbbi funkciót méltatta a brit férfi, elmesélve, hogy a három- és ötéves kislányai sokszor közösen tévéznek Samanthával.

A gyerekek akár játszópajtásként is használhatják a szexrobotot, ráadásul feleségének is könnyebb, így mindenki jól járt az új „családtaggal”!

Amellett, hogy kapott a család hideget-meleget, sokan egy jövőbeli probléma első tüneteként értelmezték a jelenséget. Azáltal ugyanis, hogy a szexrobotok funkcióik és képességeik révén feszegetik a hagyományos szexuális játékok kategóriáját, még az eddigieknél is erősebben befolyásolhatják az emberi kapcsolatok alakulását. Az arXiv tudományos adatbank statisztikái szerint a 2020-as évek végére a házimunkák nagy részét mesterséges intelligenciával rendelkező robotok végzik majd helyettünk, akik mellesleg a szabadidős tevékenységekben is velünk tarthatnak majd. Nem valószínű tehát, hogy pont a szexrobotok fejlődése torpanna meg.

Szép új világ?

Bár a szexrobotok jelenleg még nem váltak tömegcikké, az iparág határozottan felfelé ível. Ráadásul a borsos árak és a negatív társadalmi hatásokkal riogató vélemények ellenére. A robotok tökéletesre tervezett kinézete például irreális elvárások elé állítja a nőket, megágyazva ezzel a testképzavaroknak. Persze a forgalmazók igyekeznek hangsúlyozni, hogy a nőkre is gondoltak. Tavaly jelentették be Henryt, Harmony férfi változatát, nőknek.

Henryt úgy terveztik, hogy társként tudjon működni a magányos nőknek. (forrás: @abyssrealdoll)

Romantikus verseket mond, filozófiai kérdésekről elmélkedik, és megkérdezi, hogy levigye-e a szemetet. Jelen állapotában még ez utóbbit megvalósítani nem tudja, más területen viszont már képes teljesíteni. A negatív hangokkal szemben a gyártók egyik legerősebb érve, miszerint

a szexbotok a szexuális frusztráció csökkentése által egyértelműen a nemi erőszak, szexuális kizsákmányolás és a pedofília csökkenéséhez vezetnek majd.

Félretéve, hogy a forgalmazóknak nyilvánvaló érdeke fűződik a piac bővüléséhez, a fenti elmélet akár logikusnak is hathat. Tavaly azonban a londoni Kings College professzora és szerzőtársa tanulmányukban rávilágítottak, hogy átnézve az utóbbi évek tudományos folyóiratait, egyetlen kutatást sem találtak, ami az élethű szexbabák emberre és társadalomra kiváltott hatásával foglalkozott volna. Szerintük a téma sokak számára taszító, így a nagy egyetemek nem akarnak vele foglalkozni, pedig hiánypótló lenne. Szakemberek szerint ugyanis

legalább ekkora eséllyel ellentétes mechanizmusokat indíthatnak el személyes és társadalmi szinten is.

A felhasználók bármit, bármikor megtehetnek a babákkal, ami ha automatizmussá válik és valódi partnernél is aktivizálódik, épphogy a szexuális bűncselekmények súlyosbodásához és a szexmunkások minden eddiginél durvább kihasználásához vezethet.

 

Felhasznált szakirodalom: Cox-George, C., & Bewley, S. (2018). I, Sex Robot: the health implications of the sex robot industry.