Többemberes baba szülőjének lenni igazán nagy kihívást jelent. A kezdeti nehézségek miatt sokszor kételkedünk szülői képességeinkben, az önbizalmunk és az energiaraktáraink a végét járják. „Miért viselkedik máshogy az én babám?” „Mit rontottam el?”A kétségbeesett szülők az internetet bújva sokszor olvashatják a „többemberes baba” kifejezést a problémájuk kapcsán. De mit is jelent ez pontosan, és mivel tudjuk harmonikussá tenni ezt az időszakot a baba és a szülők számára is? Cikkünkben a magasabb szükségletű kisbabákról írunk, tartsatok velünk!

A többemberes babák rejtélye a személyiségvonásaikban keresendő, melyről sokat elárul, hogy a „többemberes baba” kifejezés egy téves fordítása a Dr. Sears által használt, angol „high needs baby”, vagyis „magas igényű baba” szófordulatnak. Már a szülést követő első hetekben felsejlik ugyanis, hogy milyen jellemvonásokkal bír a kisbabánk. Bizonyos tekintetben minden baba magas igényekkel rendelkezik, egyesek az élet egy adott területén, míg mások több területen egyszerre.

Ezek a személyiségvonások olykor próbatétel elé állítják a szülőket, mégsem szabad ezeket jó vagy rossz tulajdonságként kezelni, hiszen ezek a vonások különböztetik meg az egyik babát a másiktól. A megoldás abban rejlik, hogy felismerjük a gyermekünk sajátosságait, és úgy terelgessük ezeket a jellemzőket, hogy gyermekünk előnyére váljanak.

Mi jellemzi a többemberes babákat, és mit tehetünk szülőként?

  • Intenzivitás és gyakori etetések

A magas igényű babák egyik legjellemzőbb tulajdonsága az intenzivitás. Minden tevékenységükbe több energiát fektetnek, mint nyugodtabb társaik: erőteljesen és hangosan sírnak, mohón esznek, sőt, izmaikat is gyakran megfeszítik. Gyakran igénylik az etetést, hiszen számukra

a szoptatás nem csupán a táplálékot, de a megnyugvást és a biztonság érzését is jelenti.

A természeti népeknél a hordozásnak, és az ebből adódó igény szerinti szoptatásnak köszönhetően nagyon ritkán sírnak a babák, szemben az időre etetett társaikkal. A nyugati kultúrában az édesanyáknak különösen nehéz olyan életmódot kialakítani, ami mind a baba, mind az anya számára kényelmes. Fontos azonban tudni, hogy az „időbeosztás” kifejezés nem szerepel a kisbabák szótárában. Legegyszerűbb, ha úszunk az árral, és elfogadjuk a babánk igényeit. A szoptatás segít a babának megnyugodni az ismeretlen külvilágban, és az édesanya számára is könnyen alkalmazható eszköz a magas igényű baba nevelésében. Bízzunk magunkban és a babánkban, bátran szoptassuk meg, amikor csak igényli!

  • Sokszor ébrednek

A többemberes babák igényeik kielégítését szinte megkövetelik maguknak, azonnali reagálásra van szükségük, és nem fogadják el a felajánlott alternatívákat a szükségleteik helyett. Az alvásuk szabálytalan, gyakran ébrednek, nehezen altathatók, és legtöbbször az édesanya fizikai közelségére van szükségük az alváshoz. Ezt az éber természetet okozhatja a kíváncsi temperamentumuk, vagy a beérkező ingerekre való érzékenységük.

A többemberes babák ugyanis nem rendelkeznek olyan erőteljes szűrőkkel, amellyel a túlfáradást okozó ingereket korlátozni tudják, ezért fokozottan reagálnak ezekre. Mindezek mellett az alvásra való érettségük is különbözik a kevésbé érzékeny babákétól, tehát később érnek meg arra, hogy átaludják az éjszakát. Mi több, a magas igényű babáknak szükségük van segítségre a megnyugváshoz, és nehezen mondanak le édesanyjuk öleléséről az alvás érdekében. Ebből adódóan

természetes, ha a baba az édesanyja mellett, vagy akár a mellkasán, az ölében tud csak aludni.

Ahhoz, hogy az alváshiányos időszakot szülőként menedzselni tudjuk, rugalmasság és egyéni attitűd szükséges. Bátran kísérletezzünk az alvási szokásokkal mindaddig, amíg megtaláljuk a legpihentetőbb módszert a baba és a magunk számára is!

Sokat segít, ha a társadalmi elvárásokat figyelmen kívül hagyjuk, és belátjuk, hogy a mi babánknak eltérőek az igényeik.

Szülőként elsősorban a gyermekünk szükségleteire figyeljünk, hiszen a baba alvásproblémái gyakran csupán a társadalom problémái. 

  • Elégedetlennek tűnnek

A többemberes babák gyakran tűnnek elégedetlennek, ami nagyon frusztráló lehet a szülők számára, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy megnyugtassák a babát. Vannak napok, mikor a korábban működő praktikák, mint a szoptatás, a hordozás vagy a ringatás is kudarcot vallanak.

Fontos kiemelni, hogy ez nem a szülők hibája, csupán a gyermek személyiségének egy része.

Érdemes fenntartani a kísérletezést a baba megnyugtatása érdekében, hiszen a sikeres technikától szuperhősnek érezhetjük magunkat, ami a szülői kompetenciánkról alkotott képet is pozitívan befolyásolja.

  • Kiszámíthatatlanok

Többemberes baba szülőjeként tisztában kell lennünk azzal, hogy ami az egyik alkalommal bevált, az a másik alkalommal nem fog működni a babánál. A kiszámíthatatlan természetük miatt kihívást jelent egy olyan egyszerűnek tűnő feladat is, mint a bevásárlás: „Vajon hogyan fog viselkedni a baba?” „Nyűgös lesz, sírni fog, vagy elalszik?” A nehézségek ellenére kiemelendő, hogy

a babák tulajdonságai lehetőséget adnak a családoknak, hogy bizonyos területeken alkalmazkodni és fejlődni tudjanak.

Legyünk kreatívak és hozzuk ki a legtöbbet a nehéz helyzetekből!

  • Szuper érzékenyek

A magas igényű babák jobban kedvelik a megszokott környezetüket, és hamar nemtetszésüket fejezik ki a legapróbb változások miatt is. Ez az érzékenység a felhangolt természetüknek, kíváncsiságuknak és figyelmességüknek köszönhető, melyből adódóan nyitottak a környezetükre.

Ezek a jellegzetességek olyan előnyöket rejthetnek a későbbiekre nézve, mint a tanulás iránti vágy, a mások iránti fokozott figyelem és empátia, valamint az önfegyelem képessége.

Azonban babaként is előnyös lehet az érzékeny természet, hiszen az azonnali, intenzív reakciókból szülőként egyértelműen tudhatjuk, ha a babánknak szüksége van ránk.

  • Nem lehet őket letenni

A többemberes babák vágynak az érintésre és a bőrkontaktusra, és mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy kicsikarják az ölelést, a szoptatást vagy a hordozást a szülőktől. Mindezek mellett a mozgásra is nagy igényük van, tehát nem elég őket a kezünkben tartani, folyamatosan mozgásban kell maradnunk. Lényeges tudni, hogy

ez nem a baba játéka, nem manipulálni akar minket, csupán jobban igényli a fizikai kontaktust.

Előfordulhat, hogy a baba magas szükségletekkel rendelkezik, ám fenyegetőnek és bizonytalannak érzi a fizikai közelséget, ezért nem lehet őt felvenni, ringatni vagy bepólyázni. Bár érzelmileg nagyon megterhelő lehet, hagyjunk időt a babának, hogy megismerje az érintés megnyugtató hatásait. Idővel minden bizonnyal igényelni fogja a fizikai közelséget.  

  • Nem képesek az önnyugtatásra

A többemberes babáknak segítségre van szükségük ahhoz, hogy megnyugodjanak, elaludjanak. Nem elegendő számukra a tárgyi segítség, például szundikendő vagy zenélő plüss. Ők tárgyi interakciók helyett emberi interakciókra vágynak. Kezdetben meg kell tanulniuk bízni a szüleikben, akik segítenek nekik az elalvásban.

Fontos, hogy sírni hagyni a babákat nem a megfelelő módszer az önnyugtatás megtanítására.

A legjobb, ha szülőként segítünk a babának formálni a viselkedését, melynek hatására majd el tudja sajátítani az önálló elalvás képességét. Ez jelentheti például az együtt alvást, a hordozást, a szoptatást, vagy bármilyen egyéb szülői segítséget. Bár a szülőknek kimerítő, összességében a gyermek, aki inkább az emberi kapcsolatokat keresi a tárgyi eszközök helyett a későbbiekben is profitál a személyiségéből adódóan: könnyebben teremt kapcsolatot, és nem okoz majd neki gondot a minőségi intimitás.  

  • Érzékenyek a szeparációra

Sokan úgy gondolják, hogy a gyermekeket mielőbb függetlenségre kell nevelni, ám a magas igényű babák nehezen fogadják el az idegeneket. Ennek megértéséhez érdemes a baba szemszögéből megismerni a helyzetet. A babák úgy érzik, hogy együtt léteznek az anyjukkal, hogy ők maguk az édesanyjuk részét képezik. Az édesanya hiányában a babák szoronganak és nyugtalanok, ami teljesen normális reakció, hiszen a babák pontosan tudják, hogy az édesanyjukra van szükségük a túléléshez és a fejlődéshez. Az, hogy a többemberes babák intenzíven hangot adnak az édesanyjuk hiányának, remekül mutatja a kiváló ítélőképességüket és erős kötődésüket az édesanyához.

Többemberes baba szülőjének lenni igazán nagy kihívást jelent. A nehéz időszakon átsegíthet minket, ha tudatosítjuk a babánk igényeit, miközben a magunk igényiről sem feledkezünk meg! Bátran kérjünk segítséget, pihenjünk, amikor csak lehetőségünk van rá. Segíthet, ha kiírjuk magunkból az érzéseinket, vagy támogató csoportot keresünk fel. Vegyük észre, hogy gyermekünk egyedi, nem érdemes mással összehasonlítani. Fontos, hogy megőrizzük a türelmünket és pozitívak maradjunk. Végül pedig a legnehezebb napokon segíthet, ha a kisbabánk helyébe képzeljük magunkat, és megértjük, hogy mindaz, amit mások manipulációnak neveznek, csupán gyermekünk természetes igénye a közelségünkre.

Felhasznált irodalom

Források itt és itt