Szerkesztőségünk tagjait kérdeztük, milyen könyvet ajánlanának a nyári kikapcsolódáshoz vagy tartalmas elmélyüléshez. Nem önismereti könyvek következnek!

A Mindset közössége összegyűjtötte kedvenc nyári olvasmányait – amilyen sokszínűek vagyunk, annyi eltérő ajánlás is érkezett, ami segíthet könyvet választani annak, aki még tanácstalan, mit is olvasson a nyaralás alatt. Lássuk, mit és miért olvassunk!

 • Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

„Szinte letehetetlen könyv, annak ajánlom, aki kicsit szeret elmerengeni az élet kaotikusságán reális keretek között.”

„A Mester és Margarita mellől nem lehetett 40 fokban a strandon berángatni a vízbe.”

 • Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

„Jópofa gondolatkísérlet, és olyan szempontból fontos mondanivaló, hogy azok is elvesznek néha, akik másokra nagy hatást gyakorolnak, és mindenkinek szüksége van olykor kis segítségre, hitre.”

 • Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

„Ebben annyira él a város, hogy utána biztos el akarsz utazni Barcelonába.”

 • Hermann Hesse: Demian: Emil Sinclair ifjúságának története

„Jól érződnek benne a jungiánus inspirációk, és egy igazán tartalmas fejlődésregény.”

 • Hermann Hesse: Narciss és Goldmund

„Igazi belső utazás.”

 • Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem

„100% kapcsolati dinamika, 0% polkorrekt.”

 • Tabajdi Gábor: Budapest a titkosszolgálatok hálójában

„Tudtad hogy az albi szomszédjában T lakás volt? Hogy a Normafa leendő fogadóépületében ÁVH kihallgatószobák? Hogy ahol Pityuék laktak, ott előtte ki lakott? Hogy a Karthauzi utat a Gestapo is kinézte magának, a jó kilátások végett?”

 • Slyvia Plath: Üvegbúra

„Indoklásnak egy kedvenc idézet a könyvből: »Láttam magam, ahogy ott ülök a fügefaág hajlatában, és éhen halok, pusztán azért, mert nem tudok dönteni, melyik fügéért is nyújtsam a kezem. Kellett volna mindegyik, de ha valamelyiket választom, ez azt jelenti, hogy a többit elveszítem, és ahogy ott ültem, tanácstalanul habozva, a fügék egyszerre ráncosodni kezdtek, feketedni, és az egyik a másik után pottyant le a földre, a lábam elé.«”

 • Jack Kerouac: Úton

„A regény az ötvenes évek stopposainak, csavargóinak, és a beatnemzedék művészeinek életérzését zárja egy időkapszulába, az USA és Mexikó országútjain száguldva, kalandra és szabadságra hívva mindenkit a mai napig, aki olvassa. Mindenképp az új kiadást, azaz az eredeti tekercset ajánlom, mert ebben nem lettek megváltoztatva a nevek, a sztori ugyanis Jack és barátainak valós kalandjait, utazásait örökíti meg.”

 • Hamvas Béla: A bor filozófiája

„Igazi utazós, borozós, életélvezős könyv, nagyon üde, de van benne egy jó adag a Hamvas-féle misztikus-vallásos filozófiából is. (Amúgy a legtöbb könyve nyári könyv, de talán ezzel érdemes kezdeni.)”

 • Szerb Antal: Utas és holdvilág

„Szintén utazós könyv, ami egyszerre tud komoly és könnyed maradni. Fiatal felnőtteknek, kapunyitási pánikra nyugodtan fel lehetne írni receptre.”

 • Grecsó Krisztián: Megyek utánad

„Pszicho-szocio-társadalmi-gráfia.”

 • Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

„Ez egy igazi bittersweet symphony: a történet a 2. világháború Dániájában játszódik. Sokak talán nem is tudnák megmondani, mi folyt ott azalatt a 6 sanyarú év alatt, pedig a háború ott is meghagyta névjegyét. A könyv főszereplője Annamarie Johansen, akinek olyan bátornak kell lennie, amilyennek eddig még sosem.”

 • Andre Agassi: Open

„Ha szeretnétek egy tényleg igazán jó önéletrajzi könyvet olvasni, tiszta szívből ajánlom nektek a fenti címet: lendületes, vicces, mélységesen emberi, őszinte, bölcs, de nem bölcselkedő, megrendítő, felemelő... És nem kell hozzá szeretni a teniszt (amúgy ő sem igazán szerette, ahogy az a könyvből is kiderül).”

 • Fredrik Bakman: A nagymamán azt üzeni, bocs

„Család, gyász, gyerekkor, sírva nevetős könyvek egyike.”

 • Patrick Süskind: Sommer úr története

„Néhány óra alatt elolvasható, könnyed, gyermeki látásmódú, kacagtató és szintén nagyon bölcs olvasmány. Nagyon finoman van megírva, és szuper a Tandori-fordítás is, nem hiszem, hogy lehet benne csalódni.”

 • Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen

„Vers, eposz, mese. Nagyra nőtt kislányoknak és kisfiúknak.”

 • Háy János: A gyerek

„Szkepszis, lélekrajz, kemény szocio-háttér, a Szob-Kemence útvonal mentén.”

 • Balázs Dénes: Szigetről szigetre; Kis-Antillákon; A Húsvét-sziget fogságában

„Ő egy földrajztudós és egyben világutazó volt, aki elképesztő regényességgel írta meg az úti beszámolóit. Így a könyvei ismeretterjesztők természettudományi jelenségekről, a korszellemről és földrajzi vidékekről, és egyben kalandregények is. Valamint inspiráló is, hogy miként lehetett találékonyan low budget utazásokat tenni a szocializmus alatt is.”

 • Stephen King: A Setét torony-sorozat

„Aki szereti a fantasy műfaját (meg a hosszú könyvsorozatokat), annak kihagyhatatlan élmény, nekem csodássá tett egy nyarat, amikor felfedeztem és végigolvastam az összes részét. Egy kicsit western, egy kicsit gyűrűk urás-utazós, egy kicsit pedig sci-fi is, nagyon egyedi hangulata van, és a történet, a szereplők magukkal ragadóak.”

 

A sort pedig lehet folytatni kommentben - Ti milyen könyveket ajánlanátok nyári olvasásra?