A home office a megszokott irodai környezettől eltérő kihívások elé állított minket. A személyes kommunikáció hiányával számos lehetőséget elvesztettünk, ami fontos a mindennapi rekreáció szempontjából. Hogyan segíthetik a vezetők az online csapatokat mentális jóllétük szempontjából a pandémiás időszakban? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.

A pandémiás időszak az élet minden területét érintő krízis. A családi és baráti kapcsolatok mellett az irodai munka fizikaiból virtuális térbe való áthelyezése is lényeges mellékhatásokkal jár együtt. Nem futunk többet össze véletlenül a folyosón a kollégákkal, nincs lehetőségünk két meeting között együtt meginni egy kávét, és munka után sem ülhetünk be a csapattal sehova közösen levezetni a napi stresszt.

Azok a korábban természetesnek vett munkahelyi találkozópontok szűntek meg, amelyek számos pszichológiai igényünket elégítették ki észrevétlenül.

A munkahelyi szociális élet alkalmat adott a valahova tartozás érzésnek megélésére, a bennünk rejlő hasonlóságok megtalálására és a másokkal való bizalmi kapcsolatok kialakítására, vagyis érzelmi tartalékaink töltésére. Régen a home office is egy ilyen töltőállomás volt, amely a napi rutinból és az irodai körforgásból való kiszakadást jelentette, mára azonban az új „normális” vált monotonná és lépett elő újabb stresszforrássá.

A Monster nevű globális karrieroldal tavalyi évet összegző felmérése szerint az otthonról dolgozók több mint kétharmada, 69%-a tapasztal kiégési tüneteket az USA-ban. Ez a járványhelyzet előtt mért adatokat körülbelül 20%-kal haladja meg. A kiégés ellenére ráadásul az otthonról dolgozó munkavállalók kevesebb szabadságot vesznek ki. A kiégés elkerülése, a munkavállalók mentális jóllétének támogatása és a kieső szociális platformok biztosítása sokkal nagyobb odafigyelést és tudatosságot igényel most a munkáltatók részéről, mint valaha. De hogyan támogathatják a vezetők csapataik mentális jólétét az online térben? 

A pandémia alatt is lehetőségünk adódhat a csapatépítésre

A különböző csapatok eltérő szituációkban történő fejlesztésének és hatékony együttműködésének kutatása még a háborús időkre nyúlik vissza. A katonai szolgálatot teljesítő férfiak jó terepet biztosítottak a pszichológusok számára, hogy megfigyeljék, mi az, ami a leginkább számít a teljesítmény, a hatékonyság szempontjából. Salas és munkatársai (2018) négy kulcsfontosságú, jótékony hatással bíró beavatkozást írnak le a csapatok megfelelő működtetéséhez: tréningek, csapatépítés, vezetőképzés és tájékoztatás.

A mentális jóllét szempontjából kiemelkedő jelen helyzetben a csapatépítés, amelynek elhanyagolása az online térben felgyorsíthatja a kiégést, motivációvesztéshez és alacsony hatékonysághoz vezethet.

A virtuális meetingeken korlátozva kapunk információt a másik aktuális érzelmi állapotáról, nem tudjuk a nonverbális jeleket megfelelően olvasni.

A csapatépítők célja az emberek közötti kapcsolatok javítása, az egymásra figyelés lehetőségének megteremtése, a szerepek kialakítása vagy átalakítása és a problémamegoldási, megküzdési stratégiák javítása. Mindennél fontosabbak azonban az ekkor kialakuló beszélgetések, ahol teret kapnak az érzelmek, és lehetővé válik az empátia kifejezése, továbbá a bizalom növelése. A pandémia pedig nemcsak számos nehézséget és leküzdendő akadályt állít elénk, hanem egyben a kreatív problémamegoldásra is ösztönöz. Eddig talán nem is gondoltunk volna, hogy a csapatépítő játékoknak az online térben ugyanúgy helye lehet, pusztán meg kell találnunk a számunkra leginkább megfelelő lehetőséget. Ami a legfontosabb, hogy ebben a helyzetben sem kell lemondanunk a csapatépítők fentebb említett pozitív hozadékairól. (A későbbiekben egy konkrét lehetőséget is ajánlunk nektek.)

Az online munkafolyamatok kialakítása mellett mára elengedhetetlenné vált a személyes emberi kapcsolatok hiányából fakadó stressz csökkentése. Szomorú, hogy számos cég még mindig nem fordít elég figyelmet arra, hogy munkát nem érintő témákról is essen szó a pandémia kitörése óta. Milyen lehetőségeink vannak, ha ezen változtatni szeretnénk vezetőként?

Ventiláció

A hétindító meetingeket kezdjük egy rövid ventilálással. A Zoom segítségével sorsoljuk párba a munkatársakat és adjunk nekik 2-4 percet, hogy megbeszélhessék, hogy vannak éppen. A „négyszemközti” beszélgetés lehetőséget ad arra, hogy kapcsolódjunk és mélyebb, személyesebb dolgokat is megoszthassunk magunkról, ami növeli a bizalmat. Több kör esetén tematikus kérdéseket is adhatunk, melyek kizárólag csak munkán kívüli témákra korlátozódhatnak. 

Fejezzük ki az elismerésünket

A pandémia elején az emberek számos módon kifejezték az elismerésüket az egészségügyi dolgozók felé, mára azonban annyira érzelmi tartalékaink végén járunk, hogy ennek nyomát sem látjuk. A hálánk és elismerésünk rendszeres kifejezése a kollégák felé (akár szóban, akár írásban) pozitív irányba növeli énképünket és emeli pszichológiai jóllétünket. Jelen helyzetben ehhez nem kell különösebb extra teljesítmény, az is dicséretet érdemel, hogy a munkavállaló minden nap végzi a kötelességét. 

Hallgassunk aktívan

A hála mellett az aktív hallgatásnak, figyelemnek is jótékony hatása van a bizalom kialakulásában. Adjunk teret arra, hogy bizonyos időközönként egyenként megkérdezzük a csapattagoktól mire van szükségük, van-e bármi, amin közösen lehet változtatni.  

Tájékoztassunk pontosan

Továbbra is lényegre törően, őszintén és meghatározott időközönként kommunikáljunk a cég helyzetéről és a várható intézkedésekről a bizonytalanság csökkentése érdekében.

Pótoljuk a közös élményeket

A közös élményszerzés alternatívájaként jöttek létre az online csapatépítők. Ilyen megoldásokat nyújt a Flinkit is, ahol a szabadulószobákhoz hasonlóan egy megadott időkereten belül egy több lépcsős játékban kell rájönni a megoldásra és legyőzni a többi csapatot. Ezek olyan kreatív, komplex feladványok, rejtvények, amelyek kibogozásához a csapatoknak együtt kell működniük a virtuális térben. A kreatív feladatmegoldások kimozdítják a csapattagokat a mindennapi mókuskerékből és olyan új impulzust nyújtanak számukra, amelyek a közös napi munkavégzésben nincsenek jelen. Csökkentik a fásultságot és a pandémia miatt kialakult monotóniaérzést. Segítik a gondolkodásmódot új üzemmódba kapcsolni, továbbá a csapatmunkát helyezik előtérbe az egyéni teljesítmény helyett. Az online csapatoképítők olyan aktív kapcsolódási pontot biztosítanak, ahol nemcsak saját magunk, de kollégáink eddig rejtve maradt arcát is megismerhetjük. Habár a személyes találkozókról továbbra is le kell mondanunk, az online tér a csapat erősítésére és összekovácsolására is lehetőséget biztosít, bátran éljünk ezekkel az újszerű megoldásokkal!

Források:

Salas, E., Reyes, D. L., & McDaniel, S. H. (2018). The science of teamwork: Progress, reflections, and the road ahead. American Psychologist, 73(4), 593–600