Legtöbbünk életében igen fontos szerepet játszik a párkapcsolata. Nem csoda tehát, ha annak eldöntése, hogy szerelmünk lángja végleg kihunyt-e vagy érdemes még annak felélesztésébe energiát fektetnünk, hosszú-hosszú időbe is telhet.

A párkapcsolatok hatalmas befektetést kívánnak meg tőlünk úgy időben, mint anyagi és legfőképpen érzelmi téren. Minél többet invesztálunk a párkapcsolatunkba, annál inkább formálja az a döntéseinket és végül az életünket. Ekkora mértékű befektetés után nem meglepő, ha nehéz feladnunk afeletti aggodalmunkban, hogy milyen hatással lesz a szakítás a gyerekekre, tűnődve azon, hogy vajon valóban elegendő energiát fektettünk-e a kapcsolatunkba, vagy attól való a félelmünket, hogy egyedül maradunk. De ha egy párkapcsolat megromlik, elkerülhetetlenül elérkezik az idő, mikor a károsodás már akkora, hogy nincs az az erőfeszítés, amely megmenthetné. Tudni, hogy mikor érkezett el az ideje annak, hogy feladjuk a párkapcsolatunkat, a legfőbb kulcsa annak, hogy minimalizáljuk a veszteségeinket, megőrizzük lelki egészségünket és jóllétünket, valamint továbbléphessünk egy olyan működőképes kapcsolat irányába, amelyet megérdemlünk. A következő négy jel azt mutatja, hogy itt az ideje elengedni a párkapcsolatunkat. Ha csak egy is fennáll az alábbiak közül, már az is elegendő indok lehet arra, hogy továbblépjünk.

Fontos, hogy felismerjük azon jeleket, amelyek azt jelzik: a szerelem végleg tovaszállt, ideje nekünk is tovább állnunk. Az egyik ilyen jel lehet, a jó dolgok kikopása a kapcsolatból.

  1. Eltűntek a jó dolgok a kapcsolatból

Noha fontosak a közös értékek és a vonzalom egy párkapcsolatban, de végső soron a két ember között történő jó dolgok azok, amelyekre egy stabil párkapcsolat épül, amelyek összetartják a párkapcsolatot. Ilyen jó dolgok a kedvesség, az egymás iránti jóakarat, az egymás melletti kiállás (akkor is, ha netán a másik téved), a megbocsátás szándéka a másik hiányosságaival és hibáival szemben, és a másik bosszantó tulajdonságaival szembeni elnézés. Jó dolog még a támogatás, a csodálat, a tisztelet és az egymás iránti elköteleződés. A jó dolgok általában nem egyik napról a másikra tűnnek el, hanem apránként kopnak ki a kapcsolatból. Néhány viselkedésforma utalhat arra, hogy a jó dolgok már eltűntek. Ilyen a tartós ingerlékenység, a harag, a távolságtartás, az aljasság vagy a mindenféle tisztelet hiánya. Sajnos legtöbbször mire a jó dolgok kivesznek a kapcsolatból, általában már annyi a sérülés, hogy rendkívül nehéz visszaépíteni azokat.

  1. A társad nem tisztel

A tisztelet az egyik legfontosabb tényezője bármiféle kapcsolatnak, sőt ez tekinthető a bizalom előfutárának is, hiszen hogyan is bízhatnánk valakiben, aki nem tisztel minket? Már az apró megaláztatások is számítanak, mert ahogy valaki bánik veled, végső soron az mutatja meg az igazi jellemét és a véleményét rólad. A tisztelet hiánya számos formát ölthet, és talán fel sem ismered a felszínen, de mindig érezni fogod. Ez az a gyomorba vágó érzés, amit akkor érzel, mikor egy párkapcsolaton belüli normális elvárást megsértenek. Ilyenek a sértegetés, a hazudozás vagy a megcsalás. Ezek mind a tiszteletlenség képviselői, amelyek valójában azt mutatják, hogy a másikat hidegen hagyja az, hogy hogy érzed magad és hogy milyen hatást gyakorolnak rád ezek a tettek.

Ha nem tudod biztosan, hogy valaki valóban tiszteletlen-e vagy csak figyelmetlen, mondd el az illetőnek, hogyan érint téged, amit csinál, majd figyeld meg a reakcióját. Ha igyekszik megérteni az álláspontod és változtatni a viselkedésén, az azt mutatja, hogy törődik veled, de ha ügyet sem vet arra, amit mondasz, és ugyanúgy folytatja tovább, amit csinált, az arra utal, hogy nem tisztel sem téged, sem a kapcsolatotokat.

Egy kapcsolat két emberen áll vagy bukik. Ha csak Te teszel erőfeszítéseket, vagy ha csak a társad igényei juthatnak érvényre: ideje továbblépned.

  1. Túlságosan keményen kell küzdened

Általában az energiabefektetés egy egészséges kapcsolatba nagyjából egyenlően oszlik el a két fél között. Legtöbbször az adni és kapni egyensúlya lehetővé teszi a pár mindkét tagja számára, hogy úgy érezze, be vannak töltve a szükségletei. Mikor egy párkapcsolat elkezd megromlani, az egyik emberben az az érzés támadhat, hogy rá hárul a kapcsolat fenntartásának minden felelőssége, ami a kiegyensúlyozatlanság és elhatárolódottság érzéséhez vezet. Míg a munkát végző fél egyre bosszúsabbá, a haszonélvező fél egyre önelégültebbé válhat. Mikor túl keményen erőlködsz, hogy rávégy valakit arra, hogy törődjön veled, általában épp az ellenkező hatást éred el. Ha úgy érzed, az utóbbi időben jóval többet teszel a kapcsolatba, itt az ideje, hogy tegyél egy lépést hátra, s megnézd, mi történik. Ha a párod ettől észbe kap és elkezd közelíteni feléd, akkor még mindig van rá esély, hogy újra egyensúlyba kerüljetek. Ha azonban mikor visszavonulsz, a partnered dühödten reagál vagy egyszerűen csak még tovább távolodik tőled, elképzelhető, hogy végleg eltávolodtok egymástól.

  1. Minden csak róla szól

Noha minden párkapcsolat különbözik, általánosságban véve fontos az, hogy mindkét fél azt érezhesse, van hely a kapcsolatban a személyes növekedése számára, és arra, hogy érezze, számítanak az álmai és vágyai. A pár mindkét tagjának éreznie kell, hogy a párkapcsolatban van helye az érdeklődési körének és van kellő lehetősége arra, hogy a szükségletei kielégülhessenek. Azok a párkapcsolatok, amelyek e tekintetben kiegyensúlyozatlanok, általában csak az egyik fél körül forognak. Jellemzően az a fél, aki körül forog a párkapcsolat, elégedett ezzel a felállással, míg a másik fél sértettnek és kihasználtnak érzi magát, miközben úgy tűnhet számára, mintha másvalaki életét élné. Ha úgy érzed, a párkapcsolatod teljes egészében a párodról szól, próbálj meg magadnak is helyet teremteni a kapcsolatban, adj hangot a szükségleteidnek. Ha a másik fél ettől ingerültté válik vagy nem fogékony a felhívásra, akkor valószínűleg ideje továbblépned, hogy felfedezhesd önmagad.

Noha szakítani sosem könnyű, önbecsülésünk és méltóságunk megőrzése a kulcsa lelki jóllétünk megőrzésének is és olykor párkapcsolatunk feladása a legjobb, amit magunkért tehetünk. Tudnunk kell, hogy mikor gondoskodunk magunkról, azzal adjuk meg magunk számára a lehető legjobb lehetőséget arra, hogy egy boldog, egészséges és kielégítő párkapcsolatot alakítsunk ki, és csak idő kérdése, hogy találjunk egy ilyet.