Veled is előfordult már, hogy kitűztél magadnak célokat, de valahogy a megvalósításig ezek egy része el sem jutott? Mindannyiunk tele van vágyakkal és álmokkal a jövőre nézve, ám ezeknek a valóra váltásához többek között elkötelezettségre, időre és energiára is szükségünk van. A következőkben olyan stratégiákat mutatunk, melyek segíthetnek abban, hogy a céljainkat valósággá formáljuk és hogy azok ne csak a terveink vagy a bakancslistánk élén ragadjanak meg.

Válasszunk olyan célokat, melyek az erősségeinkhez passzolnak!

Első lépésként igyekezzük tudatosítani, mik az erősségeink. Milyen tevékenységeket végzünk szívesen? Milyen visszajelzéseket kapunk másoktól? Mik azok a tulajdonságaink, melyekkel kiemelkedünk? Ezek megválaszolása után törekedjünk arra, hogy céljaink kitűzését is valamilyen módon ezekhez az erősségekhez kössük, mert így hatékonyabban vághatunk bele a megvalósításba, mindemellett szívesebben is tesszük azt – hiszen amiben jók vagyunk, azt örömmel gyakoroljuk.

Törekedjünk a fokozatosságra!

Egyszerre egy viselkedés megváltoztatására vagy egy új szokás beiktatására igyekezzünk koncentrálni – hiszen ez is nagyon sok energiánkat képes elvonni. Kezdésként egy célt jelöljünk ki és aztán haladjunk apró lépésekben. Gondoljunk csak bele: mikor indulunk el szívesebben egy 10 órás útra? Ha vannak közben előre betervezett megállók (amiket várhatunk és ahol megpihenhetünk), vagy ha azt mondják, egyben kell lehúznunk a 10 órát? Valószínűleg a legtöbben az első opciót preferáljuk. Céljainkat mindig érdemes kisebb mérföldkövekre osztani, amik elérhető közelségben vannak, és amikhez pontosan meghatározott lépések vezetnek. Ezáltal a folyamatos sikerélmények biztosítják a lendületet és a motiváció fenntartását.

Monitorozzuk a viselkedésünket!

A tanulmányok azt mutatják, hogy az előrehaladás figyelemmel kísérése az egyik leghasznosabb dolog, amit tehetünk, ha egy célt el szeretnénk érni.

Ne csak azt jegyezzük le, hogy mikor sikerült elérnünk a kívánt viselkedésformát, hanem azt is, hogy amikor nem sikerült, milyen hangulatban/állapotban voltunk.

Például, ha elterveztük, hogy egészségesen fogunk étkezni, ennek ellenére a munkahelyünkön mégis pizzát veszünk ebédre, gondolkozzunk el azon és aztán írjuk is le, hogy milyen érzések voltak bennünk ekkor (szomorúság, frusztráció, szorongás, stressz stb.). Ez a lépés segít tudatosítani, hogy mi gyengítette meg az akaraterőnket, és mire kell figyelnünk, hogy azt fenntarthassuk.

Amikor célokat tűzünk ki, mindig törekedjünk arra, hogy azokat kisebb, kezelhetőbb, konkrétabb lépésekre osszuk.

Figyeljünk arra, hogy kipihentek legyünk!

Szintén tanulmányok sora támasztja alá, hogy az akaraterőnk akkor gyengül meg, ha fáradtak vagyunk és nem fordítunk kellő figyelmet a pihenésre és az alvásra. Ilyenkor könnyebben mondunk igent az illatozó péksüteményekre vagy egy kis online shoppingolásra. Engedjük meg magunknak a minőségi pihenést, relaxálást, természetben töltött időt.

Olyan célokat válasszunk, melyek önmagában is jutalmazók!

Amikor célokat tűzünk ki, törekedjünk arra, hogy azok önmagában is élvezetesek, jutalmazók legyenek, mert akkor van a legnagyobb esélyünk arra, hogy el is érjük és fenn tudjuk tartani őket. Ha például szeretsz a természetben lenni és az a célod, hogy több mozgást iktass be az életedbe, akkor olyan mozgásformát is tudsz választani, amit kint lehet végezni.

Alakítsuk úgy a környezetünket, hogy azzal megkönnyítsük a célok elérését!

A siker fontos eleme, hogy úgy alakítjuk a környezetünket is, hogy az támogassa a céljainkat. Ha például egészségesen szeretnénk étkezni, akkor ne tartsunk otthon édességeket. Ha reggel szeretnénk edzéssel indítani a napot, akkor már előző nap pakoljuk be az edzőtáskánkat, hogy csak el kelljen indulni vele.

Keressünk társakat, akik hasonló célokkal rendelkeznek!

A kitartást nagyszerűen képes ösztönözni, ha keresünk valakit, akinek hasonló céljai vannak és együtt elkezdünk eljárni edzeni, nyelviskolába stb.

Társaink segíthetnek abban, hogy amikor csökken a motivációnk, bátorítást, támogatást és az összetartozás érzését nyújtják.

Azzal, hogy elköteleződünk egy csoport vagy egy másik ember felé, a cél közössé is válik, így kevésbé futamodunk meg.

Ne ragaszkodjunk a céljainkhoz mindenáron!

Az is fontos, hogy tudatosítsuk: nem kötöttünk házasságot a céljainkkal, azaz, ha szükségét érezzük, változtathatunk rajtuk, amennyiben azok már nem relevánsak. Például, ha az a célunk, hogy minden reggel 30 percet eddzünk munka előtt, de azt vesszük észre, hogy ennek következtében nem tudunk napközben megfelelően koncentrálni, mert fáradtak vagyunk, vagy nem esik jól az edzés reggel és csak szenvedésként éljük meg, akkor érdemes lehet átfogalmazni a célt. Előfordulhat, hogy inkább délután vagy este megy jobban a mozgás vagy nem megfelelő mozgásformát választottunk. A lényeg a rugalmasság, ami egyben a siker kulcsa is.

Végül, de nem utolsósorban, gondolkozzunk el azon, hogy hogyan szeretnénk majd az életünkre visszatekinteni, mik azok a dolgok, amiknek a megvalósítása nélkül nem akarjuk leélni az életünket. Ha pedig megvannak ezek a tervek, célok, álmok, akkor a fentiek segítségével itt az idő belevágni!


Felhasznált irodalom:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/science-practice/202001/15-science-backed-tips-turning-your-goals-reality