A szülés óta már nem ugyanolyan az intim kapcsolatunk a párommal, velem van a baj? Nem merem megélni a szexualitásomat, hogyan tovább? Túl sok pornót nézek/néztem, és a valóság már nem izgat fel. Ilyen és ehhez hasonló kérdések, problémák felmerülése esetén érdemes szexuálpszichológushoz fordulni. De hogy miért is választja valaki ezt a szakmát és hogyan néz ki egy szexuálterápia a gyakorlatban, arra Kacsur Adrienn, Terápiás & Tanácsadó Központunk szakembere válaszol. Interjúnk.

Mit csinál a szexuálpszichológus?

Ahogy a nevéből is adódik, az emberek szexualitásával, vágyaival, félelmeivel, kérdéseivel, szexuális gondolataival foglalkozik elsősorban a szexuálpszichológiai szakpszichológus. De természetesen nem csak ezekkel, hanem többek között önismerettel, az egyéni vagy párok közötti kommunikációval is dolgozunk, és akár pszichoedukációt is tartunk.

Hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

A szexuálterápia vagy tanácsadás általában sokkal strukturáltabb, fókuszáltabb, mint egy „átlagos” tanácsadás, hiszen a kliens egy adott problémával, kérdéskörrel érkezik. Például nem működik már úgy a szex a párjával, mint a kezdetek kezdetén, vagy valaki rájön, hogy túl sok pornót néz, ami kihat mondjuk a teljesítményére vagy motivációjára párkeresés terén, esetleg merevedési vagy lubrikációs problémák lépnek fel valakinél.

Ilyenkor egy kezdeti ismerkedést, úgynevezett anamnézist követően megkezdődik maga a tanácsadás, amely hasznos „praktikákból”, kutatásokkal alátámasztott tények megosztásából, akár házi feladatokból áll. Fontos a részletek megismerése után közösen rájönni, hogy amiért eljött a kliens, annak mi lehet a megoldása.

Sajátos célkitűzése a képzésnek az emberek edukációja, egészségfejlesztése a témában, diákoké és felnőtteké egyaránt. Azt látjuk, hogy még most, a 21. században is keringenek tévhitek, fals vagy akár eltorzult gondolatok a szexszel kapcsolatban. A gyerekek manapság egyre hamarabb találkoznak erotikus tartalmakkal. Az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen, hogy biztonságos és megbízható forrásból kapjanak információt a szexualitásról vagy akár a szexuális identitáskeresésről.

Hol tanulhat valaki szexuálpszichológiai szakpszichológusnak?

Az ötéves pszichológiai tanulmányok (BA+MA/MSc) után, az ELTE szakképzését lehet elvégezni ma Magyarországon.

Miért szeretnél szexuálpszichológus lenni?

Ez egy formabontó szakirány, amely nemcsak orvosi-egészségügyi szempontból foglalkozik a szexualitással, hanem párkapcsolati és egyéni szinten is, ami számomra nagyon szimpatikus. Úgy érzem, ezen a képzésen megtanulunk jól beszélni erről az intim témáról, ezzel megsegítve a kliensek egészséges működését.

Jó tanács, mielőtt szexuálpszichológushoz fordulnál!

Hasznos lehet, hogy ha bármilyen gond merül fel szexualitásoddal kapcsolatban, először is kizárd, hogy valamilyen biológiai ok áll a háttérben. Javasoljuk, hogy először orvost (nőgyógyász, urológus), majd pszichológust keress fel problémáddal, kérdéseiddel. Természetesen ettől függetlenül bátorítunk arra, hogy bármikor merj segítséget kérni, hiszen a szexuálpszichológiai szakpszichológusnál biztosan elfogadó és támogató környezetben mesélhetsz gondolataidról, érzéseidről.

•••

Ha pedig szívesen dolgoznál Kacsur Adriennel nemi életed és párkapcsolatod problémáin, akkor foglalj hozzá időpontot weboldalunkon. Adriennt egyébként nem csak szexuális problémák esetén érdemes felkeresni, vállal egyéni tanácsadást, valamint vezet Gasztropszichológiai önismereti csoportot is!