Novembertől elindul új rovatunk, a Pszichológus Szemmel, melyben az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. Pszichológus Szemmel kitágítható a világról alkotott képünk horizontja.

Életünk során a legtöbben arra törekszünk, hogy érdekes és izgalmas élményekkel tegyük színesebbé, gazdagabbá mindennapjainkat. Az énidő és a szabadidős tevékenységek fokozzák a pozitív hangulatunkat, növelik a pszichológiai jóllétünket, illetve csökkentik a stressz negatív hatásait. Ezáltal hozzájárulnak az élettel való elégedettséghez, valamint a boldogságérzethez. A kikapcsolódásnak tehát számos pozitív hatása van ránk, de vajon mi tesz egy élményt igazán élvezetessé?

Élményanalízisünk megalkotásával élményeink és tevékenységeink legfontosabb dimenziót kívántuk megragadni és kiemelni, melyek segítségével azokat könnyedén jellemezhetjük. Az első ilyen dimenzió a Flow, mely a tevékenységben való elmélyülés és bevonódás mértékét vizsgálja. Az Intenzitás a helyzet aktivizáló, avagy relaxáló aspektusait ragadja meg. A Különlegesség dimenzió az újszerű élményekre helyezi a hangsúlyt. Az Inspiráció dimenzió segítségével megtudhatjuk, hogy a tevékenység mennyire gondolatébresztő. Végül a Megoszthatóság az események társas faktorára hívja fel a figyelmet. Minden tevékenységet ezen 5 dimenzió mentén jellemezhetünk egy 1-től 5-ig terjedő skálán, melyeknek két ellentétes pólusa két eltérő minőséget jelez, amik között nem értékbeli különbség áll fenn.

Élményanalízisünk dimenziói

Az újonnan induló rovatunkat a Mindset Pszichológia lelkes szakújságírói, Szabó Jennifer, Sas Eszter Krisztina és Zsidi Zsófia alapították. A rovat vezetését Szabó Jennifer vállalta magára. Sok hét kreatív és aktív munkája áll a rovat mögött, mely ez idő alatt életünk fontos részévé vált. Célunk, hogy a Pszichológus Szemmel rovatunk cikkeivel egy olyan szemléletmódot adjunk át olvasóinknak, amely által

az élményeket egy új aspektusból ragadhatják meg.

Fontos számunkra az is, hogy élményanalízisünk segítségével mindenki megtalálja a saját személyiségéhez és hangulatához illő tevékenységet, melyben jól érezheti magát. Pszichológus Szemmel rovatunk cikkeit olvasva kitágíthatóvá válik a világról alkotott képünk horizontja. Tartsatok velünk!

•••

Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható. 

Kíváncsiak vagytok, milyen egy igazi Pszichológus Szemmel cikk? Olvassátok el két legfrissebb anyagunkat, itt és itt!