„Az önbizalomhiány hatalmas probléma” – állítja dr. Almási Kitti, a Mindset decemberi 5-i konferenciaestjének meghívott előadója. A klinikai szakpszichológus előadásunkra hangolódva elmondta: szó esik majd önbizalmunk kialakulásáról, hiányának esetleges okairól és következményeiről is. Ezen túl, megtudhatjuk, milyen módszerekkel növelhetjük saját magunkba vetett bizalmunkat. Interjúnk.

Gyakran találkozik mindennapjaiban az önbizalomhiány témájával?

Ez az egyik leggyakoribb téma, amin a kliensekkel dolgozni szoktunk. Ahogyan látom, az embereknek hatalmas problémát jelent, hogy elhiggyék magukról, képesek egy-egy feladat elvégzésére, kipróbáljanak új helyzeteket vagy egyszerűen kihívásokba menjenek bele. Ebben nagyon nagy szerepe van az önbizalomhiánynak, de szót kell ejtenünk az önértékelésről és a két fogalom közötti különbségekről is, hiszen mást jelentenek.

Mitől lesz valaki „önbizalomhiányos”?

Nagyon fontos szerepe van itt is a gyermekkornak és azoknak, akik akkor velünk voltak, hiszen már egészen kicsi gyerekek is olvasnak a szüleik arcáról és következtetéseket vonnak le belőle. Nem mindegy, hogy ebben az időszakban mit kap a gyermek, hogyan figyelnek rá azok, akik nevelik. Természetesen később, a család mellett a kortársak szerepe is nagyon fontossá válik, ahogyan növünk, egyre fontosabbá. Itt is meg kell találni egy optimális szintet, hogy mégis mennyire befolyásoljanak minket mások, mennyire függjünk, vagy éppen legyünk függetlenek a véleményüktől.

Dr. Almási Kitti „Modern kori önsorsrontás: az önbizalomhiány” címmel tart előadást december 5-i konferenciaestünkön.

Időnként mindenki elbizonytalanodik saját magában. Mikor mondhatjuk valakire, hogy „kórosan önbizalomhiányos”?

Ebben a kérdésben nincsen egy egyetemes mérce, mindenkinek más az a szint, ami már kórosnak számít. Szerintem azt fontos látni, hogy az egyén számára, terveihez képest mennyire zavaró az önbizalomhiány jelenléte. Mindannyian másképpen viszonyulunk például egyes helyzetekhez, így az önbizalomhiány is másképpen hat ránk. Szerintem ha a mindennapi életünkben, alapvető céljaink elérésében akadályoz minket a bizonytalanság, akkor érdemes lehet elgondolkodni a segítségkérésen.

Hogyan lehet ezen segíteni?

Vannak mindenféle netes és offline gyakorlatok, olyan feladatok, amik segíthetnek. Mivel rengeteg embert érint a dolog, egyre több helyen foglalkoznak ezzel a szakmán kívül is. Természetesen a pszichológia is kiveszi részét a dologból, sokféle terápiát végezhetünk, sokféle módon segíthetünk, hogy a kliens önbizalma növekedjen. Én ezen a területen abszolút optimista vagyok, hiszem, hogy nagy változásokat lehet elérni. Gyönyörű változásokat, megerősödéseket láttam már.

Megismerhetünk egy-egy ilyen történetet?

Az egyik kedvenc példám annak a zárkózott, túlsúlyos fiúnak az esete, akivel eleinte csak egyéniben tudtam dolgozni, aztán ahogyan haladtunk, szép lassan kinyílt. Később csoportokhoz is csatlakozott, elkezdett edzeni, egyre többet járt el otthonról, barátnője is lett. És egyébként mára egy nagyon sármos srácról beszélünk.

A párválasztás és az önbizalomhiány egy külön fejezet lehetne, ha nem tévedünk.

Az előző fiú esete is szépen példázza, hogy a párválasztásunkra és párkapcsolatainkra milyen nagy hatást gyakorol a magunkról kialakított képünk, az önértékelésünk. Annyi emberrel beszélek, akin látszik, hogy saját magát akadályozza az önbizalomhiányával. Ezek a blokkok pedig nagyon sokszor meglátszanak a párkapcsolatokon, vagy azok hiányán is. Csomó ilyen esettel dolgoztam már, de azt hiszem, túl hosszú lenne most részletezni őket. Ha az úgy jó, majd a rendezvényen mesélek többet.

•••

Modern kori önsorsrontás: az önbizalomhiány

A Mindset december 5-i konferenciaestjén első előadóként szakújságírónkat, Illés Eszter szexuálpszichológust hallhatjuk az önbizalom és szexualitás kapcsolatáról. Ezt követi dr. Almási Kitti előadása az önbizalomhiány mögött meghúzódó pszichológiai tényezőkről, majd pedig Budapest egyetlen állandó pszichológiai kerekasztala (Orvos-Tóth Noémi, Kozma-Vízkeleti Dániel, Forgács Attila, Kun Ágota) is bekapcsolódik, akik értékes gondolataikkal teszik teljessé az estét. 

Az esemény Facebook eventje itt található.

Jegyvásárlás az online közvetítésre ezen a linken érhető el. 

Fotók: Földházi Árpád