Ha valami igazán nagy problémánk támad, általában először barátainkhoz fordulunk. Ők azok, akik legjobban ismernek, tudják milyenek vagyunk, mit kéne tennünk szorult helyzetben. Mindegy, hogy egy nagyon fontos vagy több baráti kapcsolatunk van. A lényeg: legyen mellettünk valaki. Mik a leggyakoribb tévhitek ezzel kapcsolatban? Meddig érdemes megtartani egy barátságot? Cikkünkben ezt a témát járjunk körbe. 

Lássuk tehát a leggyakoribb tévhiteket:

1. Felnőttként tudnunk kell, hogyan tartsuk meg barátainkat

Nem könnyű felnőttként megfelelően ápolni baráti kapcsolatainkat. Hiszen dolgozunk, családot alapítunk, és az ezekkel járó számos kötelező feladattal kell megbirkóznunk. Idő- és energiaigényes találkozókat szervezni. Nem is minden gyerekkori barátság éli túl a sok változást. Adódhat úgy, hogy külön országba kerülünk, és így a fizikai kontaktus is elég nehézzé válik. Nem feltétlenül kell ragaszkodnunk ahhoz, hogy csak azért tartsunk meg egy gyerekkori barátságot, mert sok közös emlékünk van. Változnak az emberek és az élethelyzetek, amelyhez alkalmazkodnunk kell, és ez azzal járhat, hogy eltávolodunk egy-két személytől. Persze az még jobb, ha sikerül ezek ellenére is tartós és kielégítő kapcsolatokat ápolnunk, de teljesen természetes, hogy lefaragjuk a baráti kapcsolatainkat felnőttkorban. Ugyanakkor azok az új barátságok, amelyeket felnőttként alakítunk ki, legalább olyan közeliek lehetnek, mint egy régi, gyermekkori.

Nem könnyű egyensúlyt tartani a baráti kör tágítása, és a régi barátságok megtartása között.

2. Nincs elég haverunk

Egyértelműen nem lehet és nem is kéne a barátságainkat számban kifejezni. Egyáltalán nem fontos, hogy sok van vagy kevés. Teljesen személyiségfüggő, kinek mit jelent a „sok barát” fogalma: van, akinek a három már sok, de másnak a nyolc is kevés. A minőség a mennyiség felett törvénye itt is életbe lép: ha van egy nagyon jó barátunk, aki pozitív hatással van ránk, támogatja lelki jóllétünket és nehéz helyzetekben mindig mellettünk áll, akkor ő értékesebb, mint öt vagy hat felszínes haver.

3. Kell, hogy legyen egy legjobb barátunk

A legjobb barát jelentése azt jelenti igazán, hogy a barátság viszonzott, kétoldalú, tehát hogy mindkét félnek előnyös a baráti kapcsolatban maradni, és hogy mindketten legjobb barátnak tartják a másikat. Ugyanakkor azt is fontos észben tartanunk, hogy egy személynek nem kell az összes baráti szükségletünket kielégítenie. Teljesen jó, ha van egy barát, akitől lelki és emocionális támogatást kapunk, egy másik haverral pedig hétvégeként elmehetünk bulizni.

Ergo lehet több legjobb barátunk is.

4. Rossz barátok vagyunk

Könnyen és gyorsan ítélkezünk magunk felett, főként konfliktus helyzetben. Ám az ilyen helyzetek természetesek egy baráti/párkapcsolatokban, munkatársak között vagy szülő és gyerek között. Általában a legtöbb konfliktus hamar véget ér. Az pedig, hogy vannak jó és rossz élmények, helyzetek egy kapcsolatban, nem azt jelenti, hogy hibás lenne az egyik fél, vagy hogy „rossz haver” lenne. Csupán annyit, hogy nézeteltérés alakult ki. Ez egyrészt teljesen természetes, másrészt pedig gyakran előfordulhat egy közeli barátságban. Ha pedig együtt túllépünk egy konfliktuson, közelebb fogunk kerülni egymáshoz, amivel erősítjük baráti kapcsolatunkat.

Tippek a megküzdéséhez: 

  • Találd meg saját szabályaidat egy barátságban: mit kéne, kell, szabad, mi az, amit elvársz egy barátságtól. Milyennek képzeled el magad egy ilyen kapcsolatban.
  • Módosíts meglévő szabályaidon, például a „muszáj” helyett használd a „szeretném” szót. Mennyivel jobban hangzik a „muszáj, hogy rengeteg barátom legyen” mondat helyett, a „szeretnék új embereket megismerni”.
  • Nem jó stratégia folyton kritikusnak lenned önmagaddal szemben, és nem elmondanod, ha valami bánt. Légy nyílt és őszinte, hiszen ezek az építőkövei egy egészségesen működő barátságnak!
  • Tudatosítsd, hogy nem vagy egyedül a barátságok útvesztőjében. Mindenkinek nehéz néha baráti kapcsolatokat kialakítani vagy épp fenntartani.