A Mindset Pszicho-Kávéház sorozata egy exkluzív rendezvénnyel várja vendégeit december 5-én, hiszen dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus és szakújságírónk, Illés Eszter szexuálpszichológus tart majd előadást az önbizalomról egy konferenciaest keretében. A témával kapcsolatban Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológust, állandó kerekasztalunk egyik tagját kérdeztük. Villáminterjúnk.

„Modern kori önsorsrontás: az önbizalomhiány”. Mi jut eszébe konferenciaestünk címéről? 

Teleraktuk az életet csillogó illúziókkal, káros hiedelmekkel, amiknek az ég világon semmi köze az emberi élet realitásához, viszont konstans frusztrációk forrásai. Szétziláltuk a megtartó közösségeket, amik biztos viszonyítási pontokat adtak az embereknek,

cserébe a virtuális tér látszatcsoportjait nyomtuk a kezükbe.

Elértéktelenítettük a hagyományokat, elfeledtettük a rítusokat, amik az élet kikerülhetetlen pillanataiban segíthetnének eligazodni. A mai családok nem együtt élnek, csak egy helyrajzi szám alatt. Egyszemélyes közösségekben. Így csak a lakhelyük, de nem az életük közös. Aztán, amikor mindezzel megvoltunk, még a felelősséget is a kapaszkodók hiányában botladozó ember nyakába varrtuk. Elhitettük vele, hogy mindenről ő tehet.

A társadalmi üzenetek hatással lehetnek az egyén önbizalmára? 

A „bármire képes vagy", a „meg tudod csinálni, csak akarnod kell" üzenete a posztmodern nagy átverése, amit még egy rettenetes idői nyomás is tetéz. Máról holnapra kell elérned mindent. 10 nap alatt a nulláról megtanulhatsz angolul, 1 hét alatt lefogyhatsz 30 kilót, miközben degeszre eszed magad, már ma este megtalálhatod az igazit. Csak akarnod kell. Ha nem sikerül, természetesen az is a te hibád. Ha nem tökéletes az életed, az is a te kizárólagos felelősséged. Biztos nem akartad eléggé, nem hittél magadban. És akkor a szőnyeg szélére állítjuk az embert, és számon kérjük rajta, hogy nem volt elég önbizalma megteremteni magának az álom-életet.

Mi jelentheti a kiutat az önbizalomhiányból?

Az én hitem szerint először is fel kell szabadítani az embereket a rájuk nehezedő felelősség terhe alól. A terápiáknak az alapoktól kell indulniuk. Először csak együtt vagyunk. A terápia egy sziget, ahol a tér-idő-cél más értelmet nyer. A tér a közted és köztem lévő értetlenség, a bizalmatlanság tere, az idő nem percekben, hanem megnyert bizalomban mérődik. A cél pedig, hogy kibírjuk egymást és önmagunkat. Amikor idáig eljutottunk már nincs is szükség külön önbizalomnövelő technikákra. Rá kell ébrednünk, hogy az önbizalom, attól, hogy ÖN-, még nagyon is diádikus produktum. Én kellek, hogy neked legyen, és te kellesz, hogy nekem legyen. Így vissza is érkezünk a kiindulási ponthoz: a kapcsolathoz magához.

•••

Modern kori önsorsrontás: az önbizalomhiány

A Mindset december 5-i konferenciaestjén első előadóként szakújságírónkat, Illés Eszter szexuálpszichológust hallhatjuk az önbizalom és szexualitás kapcsolatáról. Ezt követi dr. Almási Kitti előadása az önbizalomhiány mögött meghúzódó pszichológiai tényezőkről, majd pedig Budapest egyetlen állandó pszichológiai kerekasztala (Orvos-Tóth Noémi, Kozma-Vízkeleti Dániel, Forgács Attila, Kun Ágota) is bekapcsolódik, akik értékes gondolataikkal teszik teljessé az estét. 

Az esemény Facebook eventje itt található.

Jegyvásárlás az online közvetítésre ezen a linken érhető el.