Néhányan úgy érezhetjük, megrekedtünk óvodás kori rajztehetségünk szintjén, és egy fikarcnyi kreativitás sem szorult belénk. Talán mégis érdemes lenne félretenni aggodalmainkat és ecsetet ragadni, hiszen egy kis segítséggel akár remekművek is születhetnek! A Jól festesz stúdió élményfestésén jártunk, ahonnan feltöltődve és egy-egy várakozásainkat felülmúló képpel tértünk haza. Élményanalízisünk.

Sokan szkeptikusan állunk önmagunkhoz, ha arról van szó, hogy egy pálcikaembernél komolyabb műalkotást készítsünk el. Azonban ha szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy igenis képesek vagyunk rá, látogassunk el a Jól festesz festőstúdióba, ahol pár ecsetvonás után elszáll minden kételyünk és a külvilágról is teljesen megfeledkezünk!

Ahogy betoppanunk a stúdióba, bezárul mögöttünk az ajtó, és úgy érezhetjük, hogy a nyugalom szigetére érkeztünk. Valóban kellemes környezet fogad minket: az illatok, a fények és a hangok harmóniája. Mindez sokban hozzájárul ahhoz, hogy figyelmünket kizárólag az alkotásra tudjuk koncentrálni. Ezen kívül a Jól festesz személyzete arra is gondot fordít, hogy nehogy az éhség vagy a szomjúság meggátoljon minket tehetségünk kibontakoztatásában, rágcsálni valókkal, valamint alkoholos és alkoholmentes italokkal várnak minket.

Ahogy minden „művész” megérkezett, kezdődhet az alkotás. Mindenki ugyanazt a képet festi, a végeredmény mégis eltérő lehet, mivel a színeket úgy kombináljuk, ahogy szeretnénk, így a kreativitásunkat is szabadjára engedhetjük. Lépésről-lépésre haladunk, az instruktor utasításai alapján festjük meg a különböző részleteket, ha elakadunk segítséget is kérhetünk.

Az alkotás során csupán egyetlen dologra koncentrálunk.

Egy magával ragadó élmény részesei lehetünk

Na de miben rejlik a program varázsa? Önmagában az, hogy három órán keresztül minden külső zavaró tényezőt kizárhatunk, rendkívül felszabadító. A legjobb, ha telefonunkat is félretesszük erre az időre, így csak a festményünkkel és önmagunkkal foglalkozhatunk. Egy Pablo Picassótól származó idézet kitűnően példázza mindazt, amit átélhetünk:

„A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.”

A három óra elteltével egy pihe könnyedségével távozhatunk, ugyanis a mindennapok során ránk nehezedő teher nagy részétől megszabadulunk, miközben a különböző színeket visszük fel a vászonra. Az alkotó tevékenységekkel kapcsolatban gyakran felhozzák a flow fogalmát. Azt az állapotot, amikor teljes mértékben bevonódunk egy tevékenységbe, az idő csak úgy repül, megfeledkezünk mindenről. A flow állapotot mindenképpen meg kell említeni az élményfestéssel kapcsolatban is, amit mi sem példáz jobban, mint hogy egyszer csak arra észlelünk, hogy este fél tizenegy van. A késői idő ellenére a fáradtság helyett feltöltődve és a program által inspirálva távozhatunk. Saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a „művészetterápia” hatékonyságát. Agyunk teljesen kikapcsol, elengedjük a tudatosságot, szívverésünk lelassul, és testünkben is kellemes érzések terjednek szét. Egyetlen dologra koncentrálunk: a festésre.

Habár ugyanazt a képet festjük, az eredmény végül mégis teljesen más.

Művészetterápia a gyakorlatban

Nem csoda, hogy a művészetterápia irányzata egyre elterjedtebbé kezd válni. Számos tanulmányban kimutatták már az alkotás jótékony hatásait szomatikus, illetve mentális betegeknél is. Amit leginkább kiemelhetünk, hogy

a distressz csökkentésére kifejezetten alkalmas, ami a szubjektív életminőség javulásával is összefügg.

Bozcuk és munkatársai (2017) például rákos betegekkel folytattak művészetterápiát, melynek eredményeként növekedett az érintett személyek élettel való elégedettsége, ugyanakkor csökkent a depresszió mértéke. Egy másik vizsgálatban (Shella, 2018) szintén hospitalizált személyeket vizsgáltak, ahol a szorongás csökkenésén és a hangulat javulásán túl, a fájdalom csökkenését is tapasztalták.

Azonban akkor is hatásos, ha csupán a stresszoldás a cél. Amellett, hogy megszabadulunk a feszültségtől, az élmény még napokig továbbdolgozhat bennünk. Arra sarkallhat minket, hogy újra és újra megteremtsük saját magunk számára az átélt relaxált állapotot. Nem kizárt tehát, hogy rövid időn belül újra visszalátogatunk a Jól festesz stúdióba!

Élményanalízis

Flow 5/5

Az első perctől kezdve magával ragad és beszippant a festés. Megszűnik a világ, kizárólag az alkotásra koncentrálunk. Amikor feleszmélünk, már órák teltek el, és sajnáljuk, hogy máris elrepült az idő.

Intenzitás 5/4

Az átélt élmény mindenképpen intenzívnek mondható. Az alkotó tevékenység megszabadít a feszültségtől, melynek helyét a jókedv és energikusság veszi át.

Különlegesség5/4

Azoknak kifejezetten különleges élményben lehet részük, akik utoljára gyerekkorukban fogtak ecsetet a kezükben. Egyeseknek ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy rávegyék magukat a festésre, ám a végén garantáltan nehéz lesz abbahagyniuk a pingálást.

Inspiráció 5/5

Valószínűleg az élmény olyannyira magával ragad, hogy a végén visszavágyunk és legszívesebben már másnap folytatnánk az alkotást. Lehet, hogy általa elindulunk egy úton, ami a festés művészetében való elmélyüléshez vezet.

Megoszthatóság 5/3

A festésen többen vagyunk egyszerre jelen. Társaink lehetnek idegenek, de akár barátokkal vagy kollégákkal is ellátogathatunk a programra. Alkotás közben megoszthatjuk egymással élményeinket, a végén pedig összehasonlíthatjuk ki, milyen színvilágot választott, hogyan dolgozta ki a részleteket.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • egy igazán magával ragadó élményre vágynak,
  • a művészetek szerelmesei,
  • rendhagyó módon szeretnének kikapcsolódni.

 

Felhasznált szakirodalom:

Bozcuk, H., Ozcan, K., Erdogan, C., Mutlu, H., Demir, M., & Coskun, S. (2017). A comparative study of art therapy in cancer patients receiving chemotherapy and improvement in quality of life by watercolor painting. Complementary therapies in medicine30, 67-72.

Shella, T. A. (2018). Art therapy improves mood, and reduces pain and anxiety when offered at bedside during acute hospital treatment. The Arts in Psychotherapy57, 59-64.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.