„Bárcsak jól tudnék festeni!” Akiben megfogalmazódott a vágy, vagy alapvetően szeret bármiféle képzőművészeti jellegű kikapcsolódásban részt venni, annak az Alkotásutca kiváló szabadidős program lehet. Budapest mellett már Debrecenben is bekapcsolódhatunk a műhely által kínált kreatív elfoglaltságba. Az élményfestést mi is kipróbáltuk, és szívből ajánljuk minden alkotni vágyónak. Élményanalízisünk.

Az Alkotásutca élményfestő műhely neve egyben becsapós és árulja el a lényegét a foglalkozásnak, amit kínálnak. Valójában csak egy helyiségben folyik a tevékenység, de ahogy a kreativitásunk felszabadul az alkotás során, úgy tágul a tér is. Elengedjük a gátlásainkat, ami után fantáziánk és alkotókedvünk is felpezsdül. A műhely bemutatkozó szövegében is felkínálja a lehetőséget: színezd át a világot!

Mi történik odabent?

A foglalkozás során két instruktor segít minket, résztvevőket abban, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassuk magunkat a festésen keresztül. Akik nem gyakorló hobbifestők, azoknak is nagyon biztonságos és lelkesítő élményben lehet részük! Az üres papír nem olyan fenyegető így, hogy segítséget kapunk a kezdéshez, és akár az elakadásoknál is. Minden alkalommal egy meghatározott kép a téma, amit annak mintájára mindenki maga készít el, saját esztétikai világa, ízlése szerint. Az egyéniség megnyilvánulása itt megengedett és értékelt is. A lényeg: nincsenek megkötések. Az egyik instruktor velünk párhuzamosan készíti a képet, így „élőben” kapunk mintát arról, hogyan érdemes felépíteni technikailag a festést. Követhetjük őt, de az eredeti kép alapján mehetünk magunk elképzelése után is, ötvözhetjük is a kettőt, vagy új ötleteket vihetünk saját festményünkbe. Mindenesetre megkapjuk az alapot és a támogatást ahhoz, hogy utána akár el is rugaszkodhassunk attól, ha kedvünk tartja.

A fokozatos, részletenként történő felépítés magabiztosságot ad, így garantált a sikerélmény

Az élményfestés során barátságos, kellemes hangulat uralkodik. Ezt jó pár körülmény támogatja. Alapvetően az elmélyülés irányába fókuszálódik az elménk, ahogy az idő halad, és egyre inkább el tudjuk engedni a gondolatainkat. A társasági érzést viszont fenntartja a többi résztvevő és az instruktorok segítsége is. A foglalkozás alatt végig hangulatos zene szól, és minden eszközt a hely szolgáltat számunkra. Három óra az időkeret. Ez hosszúnak tűnhet, de a megfelelő ráhangolódáshoz és kiteljesedéshez szükséges, és valójában nagyon hamar elrepül. Nem mellesleg, az elkészült képünket hazahozhatjuk, így az mindig emlékeztethet minket arra, milyen alkotó potenciál rejlik bennünk.

Milyen tapasztalatok átélésében segít nekünk a kreatív folyamat?

Kiemelt jelentőségű a már említett aspektus: ahogy figyelmünk és tudatunk fókusza a tevékenységre koncentrálódik, énünk egyre inkább feloldódik a művészi munkában. A külvilág ingerei egyre kevésbé dominálnak, így például a testi érzések is enyhülhetnek. A flow-élmény, áramlatélmény is gyakran megjelenik. Így időérzékünk megszűnik, teljesen a pillanatban tudunk létezni. A pszichés energia tehát szabadon áramlik. Ez segít elengednünk a görcsös gondolatainkat, megnyugtatja az elménket, enged elcsendesedni. Alkotás során gyakran teret nyernek intuitív, tudattalan tartalmaink. Ahogy pedig haladunk, és egyre jobban összeáll a mű,

egyfajta magabiztosságot élhetünk át az erőfeszítés hiányával, szabadsággal, örömmel együtt.

Gyakran úgy írják le a kreatív tevékenységek közben fellépő érzéseiket a művészek, mintha találtak volna egy forrást, amihez végre sikerült kapcsolódni, egyfajta tisztaságra találni. Az alkotás folyamata öngeneráló hajtóerővel rendelkezik, és a kontroll érzése is más minőségeket nyer: néha annyira képesek vagyunk belemerülni, mintha nem is mi csinálnánk. A végeredmény pedig a beteljesülés érzését hozhatja magával.

Élményanalízis

Flow – 5/5

A fokozatosan felépített, követhető tempó megalapozza azt, hogy egyre jobban magunkra merjünk hagyatkozni, és egyre jobban elengedjük a külvilág figyelését. A képünk megalkotása közben teljesen elengedhetjük magunkat, és csak az itt és most kreatív élménye dominál. A foglalkozást követő egész napszakban számíthatunk a nyugodt, kiegyensúlyozott érzésre. Annak ellenére, hogy ebből a relaxált állapotból a vége felé közeledve az instruktoraink igyekeznek szépen lekerekíteni a folyamatot, segítve minket abban, hogy „visszatérjünk” a realitásba, a külvilágba.

Intenzitás – 5/3

Nehéz ebből a szemszögből értékelni a programot, mert egyszerre relaxáló és aktivizáló hatású. Alapvetően pihentető hatású az elménknek, lelassít és ellazít. Azonban ahogy távozunk, felfrissülten lépünk ki a teremből. Sőt, egyféle felhangoltsággal, hiszen a megszülető produktum öröme még sokáig kitart.

Különlegesség – 5/5

Azoknak, akik nem szoktak festeni, egyértelműen újszerű tapasztalatban lehet részük. Azoknak, akik szoktak, szintén másféle élményt jelent, mint mikor otthon készítik el képeiket. Hiszen társak között zajlik, és egy már létező festmény reprodukálásáról van szó. Az instruktorok segítségével fejleszthetik technikai tudásukat, felfoghatjuk úgy is, hogy parafrázist készíthetnek.

Inspiráció – 5/3

A program során nem a mű, nem annak tartalma, mondanivalója a hangsúlyos, hanem maga az alkotó folyamat, mindaz az érzés, ami az élményanalízis előtt lett kifejtve. Abból a szempontból inspiráló tehát, hogy megindítja a kreatív energiák, az alkotókedv áramlását, további festésre, rajzolásra sarkallva. Még azoknál is, akiknek ez nem bevett szabadidős tevékenységük!

Megoszthatóság – 5/4

Attól függetlenül, hogy festés közben a befelé figyelés a jellemzőbb, ez mégis társas élménnyé egészül ki az Alkotásutcában. Többen veszünk rajta egyszerre részt, és az instruktorok aktívan vezetik a festést. Emellett pedig a foglalkozás közben több fénykép készül, a végén pedig egy csoportkép, ami a műhely Facebook-oldalára is felkerül. Ez tehát közös élmény, ráadásul az elkészült képet bárkinek megmutathatjuk, otthon is kitehetjük. Ajándék is válhat belőle, ez pedig talán a megoszthatóság legjava.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • szeretnének pár órára kiszakadni a hétköznapi (jelenleg téli) szürkeségből,
  • szeretik a biztos határokat és fantáziaszabadságot egyszerre kínáló elfoglaltságokat,
  • élvezik, ha munkájuknak kézzelfogható eredménye van,
  • akik szeretnék valami igazán egyedivel díszíteni otthonukat vagy munkahelyüket,
  • akik esztétikai érzékük eddigiektől eltérő, újféle kielégítésére vágynak.

További információkról az Alkotásutca hivatalos honlapján tájékozódhatsz.

Felhasznált irodalom: Nelson, B., Rawling, D. (2007). Its own reward: A phenomenological study of artistic creativity. Journal of Phenomenological Psychology, 38, 217–255. Csíkszentmihályi M. (1997). Flow. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. Akadémia Kiadó, Budapest.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.