A kiállítás, amely megváltoztatja az életét!” – így hirdetik egy prospektuson a BODY kiállítást. A tárlat igen különleges formában mutatja be a csodálatos emberi testet. Több mint kétszáz emberi preparátumon keresztül lehetünk szemtanúi a bennünk zajló folyamatoknak, szerveink struktúrájának. Hogy válthatja be a kiállítás a prospektuson leírt ígéretet? Élményanalízisünk.

A kiállítás tematikusan kalauzol végig testünk különböző funkcióin. A gyönyörűen elkészített preparátumokról megismerhetjük az adott szervrendszer struktúráját, a kirakott információs táblák (melyek egyébként hemzsegnek a helyesírási hibáktól – újságírói szemmel lehetetlen volt nem észrevenni) pedig arról tájékoztatnak, hogy pontosan mit is látunk. Az idegenvezető medikusok teljesen közérthetően magyarázzák el a látottakat, és kedvesen válaszolnak a kérdésekre. A kivetített kisfilmek pedig olyan érdekességeket mesélnek el, melyek garantáltan megragadnak még a biológia órák legmegrögzöttebb ellenségeiben is.

műtét
A gyönyörűen elkészített preparátumokról megismerhetjük az adott szervrendszer struktúráját. Fotó: Szendrei Dániel

Az egykor lélegző, élő emberek preparátumai közti barangolás a puszta információátadásnál azonban sokkal többet tud nyújtani. A számtalan aha-élmény mellett („ilyen nagy a hippokampusz a valóságban?”)

a kiállításnak egyértelműen célja az érzelmek megpendítése.

Szinte művészien megalkotott leírásokkal, a preparátumok kompozíciójával, a kivetített kisfilmekkel sikeresen hozzák közelebb a saját életünkhöz az anatómiát. A legsokkolóbb kiállítási darabok egyben (szerintünk) a leghasznosabbak is. Az agyvérzést, zsírmájat vagy egy dohányos tüdejét saját szemmel látni olyan élmény lehet, mely valóban motiválhat életmódváltásra, szűrővizsgálatokra – s ezzel a kiállítás által ígért életre szóló változást is megtapasztalhatjuk.

preparátum
A kiállítás az érzelmeinket is megszólítja. Fotó: Szendrei Dániel

Lehet imádni, lehet morbidnak, sőt visszataszítónak tekinteni – az viszont biztos, hogy a kiállítás nem fog senkit hidegen hagyni. A Body Kiállítás legfőbb erőssége épp az, ami miatt olyan megosztó is: teljes mértékben valódi. A tankönyvekből elsajátított biológiai-anatómiai tudásra, sőt, a saját testünkre is egészen új szemmel nézhetünk.

női preparátum
A kiállítás erőssége, hogy teljes mértékben valódi. Fotó: Szendrei Dániel

Élményanalízis

Flow:− 5/3

A program jellegéből adódóan nem nyújthatja a kihívás érzését, így a flownak ez a komponense eleve kiesik. Az, hogy mennyire „szippant be” az élmény, nagyon egyénfüggő. Elképzelhető, hogy nem tudsz majd kiszakadni az emberi test csodálatosságának érzéséből, de nem kizárt, hogy néhány órányi konstans egzisztenciális szorongást fogsz átélni. Számunkra mindenesetre villámgyorsan elröppent a kiállításon töltött három óra.

Intenzitás:−  5/5

Akár tetszik, akár visszataszít, a kiállítás tagadhatatlanul intenzív élményt nyújt a látogatóinak. Az alkotók érezhetően hangsúlyt fektettek rá, hogy a látottakat érzelmileg is közel hozzák a látogatókhoz.

Különlegesség:−  5/5

A kiállítás a maga nemében egyedülálló. Annak ellenére, hogy az általa átadott tudásanyag nagy része ismerős lesz középiskolából, az élmény egészen új fénybe helyezi az eddigi ismereteinket. A már meglévő tudásunk és a Body által nyújtott ismeretanyag közti minőségi ugrást ahhoz lehet hasonlítani, mint mikor olvassuk egy telefon használati utasítását vagy használjuk magát az eszközt.

Inspiráció:− 5/4

Ismét egyénfüggő, hogy kit mennyire fog megérinteni. A kiállítás számtalan pontján szembesülhetünk azokkal a rossz szokásokkal, melyeket a testünk ellen elkövetünk (vagy akár a halál kézzelfoghatóságával). Ez bizonyosan jobb inspiráció az életünk megváltoztatására, mint bármely oktatófilm.

Megoszthatóság:− 5/3

Habár a kiállítás alatt jó eséllyel inkább a saját gondolataiddal leszel elfoglalva, mégis érdemes mások társaságában menni. Az élmény utólagos közös megbeszélése során nemcsak az információk ragadnak meg jobban, de a saját életünkre vonatkoztatható tanulságok is közelebb kerülhetnek hozzánk. Így nagyobb esélyt adhatunk a prospektus ígéretének – hogy a kiállítás megváltoztatja az életedet.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • érdeklődnek a biológia iránt (érettségizőknek rendkívül hasznos lehet) vagy éppen gyűlölik azt, és szeretnék egészen új perspektívába helyezni,
  • bármilyen formában az emberrel, az emberi testtel dolgoznak, az edzőktől a pszichológusokig,
  • egy nem mindennapi kiállítást szeretnének látni.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.