Az Ószövetségben nem olvashatunk túl sok nőről. Ha említik őket, akkor is csak annak kapcsán, hány fiúnak adtak életet. Ezért hiánypótló Anita Diamant A vörös sátor című könyve, amiben a női lét ősi arcáról olvashatunk, Jákob egyetlen lánya, Dína tolmácsolásában.

Jákob zsidó pátriárka, tizenkét fia a zsidóság tizenkét törzsének névadó ősei. Kedvenc fiának, Józsefnek a történetét is ismerjük, akit bátyjai eladtak rabszolgának, majd Egyiptomban jóstehetségének köszönhetően nemesember lett, majd otthont adott családjának. Azonban arról kevesebbet olvashatunk, hogy Jákobnak egyetlen lánya született első feleségétől, Leától: Dína. Az ő nővé válásának, szerelmének, majd elárultatásának történetét meséli el A vörös sátor.

Megrázó, naturalisztikus könyv, amiből olyan ősi erő árad, hogy könnyen összemosódik a fantázia és a valóság.

A lány, akinek négy anyja van

Bár Lea szülte, Dínának mégis négy anyja van: Jákob mind a négy felesége saját gyermekeként szereti őt. Tudják, hogy egyetlen leányként neki kell tovább vinni hagyományaikat, rítusaikat. Ezt az ősi tudást a vörös sátorban adják át minden újhold idején, amikor a nőknek pár napra el kell vonulniuk a menstruációjuk ideje alatt. A családtörténet Jákob megérkezésétől indul, és négy feleségével való különböző kapcsolatáról szól. Mindegyikük a női lét más-más formáját testesíti meg, mindegyiküktől mást kap Jákob és mást gyermekeik. A nők ugyanígy osztják fel a tábor különböző feladatait is maguk között, ki-ki saját tehetségének és érdeklődésének megfelelően. Ebben a rendszerben nevelkedik Dína, mi pedig rajta keresztül testközelből megismerhetjük egy „mozaikcsalád” mindennapjait.

Szerelem, árulás, megnyugvás

Azonban Jákob lányának nem az lesz a sorsa, hogy ebben a rendszerben élje le egész életét – még ha a bibliai elbeszélés ezt is sugallja. A következő események tragikusak, az ősi iratok mégis elég szenvtelenül emlékeznek meg róla. Bár Dína megismeri a szerelmet Sikem királyfi személyében, családja elárulja őt: szerelmét és egész városát kiirtják a húgukat ért „erőszak” miatt. Itt elágazik a Biblia és könyv története. Előbbi a létező legkegyetlenebb forgatókönyv: a Biblia szerint ezután Dína bátyjának, Simeonnak lesz a felesége – aki a mészárlást vezette. A könyv egy kicsit kegyesebb: miután elátkozta családját, hátrahagyva őket Dína Egyiptomba menekül, ahol felnevelheti fiát. Ősi hagyományait részben folytatja, sorsába beletörődik és később megismeri az érett, békés szerelmet is.

Minden nő története

Dína története egyszerre tűnik távolinak és nagyon is közelinek. Bár korban és térben is messze vagyunk a regény helyszínétől, valószínűleg a legtöbb nő átélte azt, amit ő. Mindannyian hallottunk anyánktól történeteket az ő életéről, ellestük receptjeit, gyógyírjait és szokásait. Nővé értünk, és ennek egyszerre örültünk és rémültünk tőle halálra. Megismertük a szerelmet, majd valószínűleg el is veszítettük azt – bár valószínűleg nem ennyire kegyetlenül, azonban az első szakítás hasonlóan fájdalmas élmény lehet. A családról való leválás, a gyermeknevelés, majd az ő elengedése, egy mély, érett szeretet megismerése, végül a halál mind egyetemes életesemények. Ezért lehet az, hogy Dína valóban velünk, bennünk él:

Jung talán őt nevezné a nő archetípusának.

 

Élményanalízis

Flow – 5/5

Kétségtelen, hogy a történet magával ragad: lassan mesél, mégis bevon. Az egzotikus világ, ami elrepít, egyszerre vonzó és taszító: hálát adunk modern kényelmünkért, mégis hiányoljuk a természettel való összhangot, közelséget.

Intenzitás –  5/5

A történetmesélés dagályossága mellett a naturalisztikus leírásoktól néha kikerekedhet a szemünk, és pont ezért ajánljuk a könyvet a filmadaptációval szemben. Utóbbiban minden szereplő sokkal szebb és kedvesebb, mint a könyvben.

Különlegesség – 5/4

A helyszín, az idő és az életstílus különleges, a történet mégsem az. Számtalanszor hallottuk és átéltük az elemeit, de pont ettől érezzük majd olyan közelinek.

Inspiráció – 5/4

Ha fogékonyak vagyunk ezekre a témára, rengeteg inspirációt meríthetünk a könyvből, mert könnyen megirigyelhetjük a benne szereplő nő természetközeli ritmusát és szokásait. Ha csak annyit elér a könyv, ezután szemünkkel keressük a Holdat az éjszakai égen vagy kicsit közelebbről megismerkedünk a gyógynövényekkel, már sokkal közelebb vagyunk a női lét ősi lényegéhez.

Megoszthatóság – 5/2

Bárcsak megoszthatóbb lenne ez a fajta tudás, bárcsak létezne még ez a fajta női közösség és hagyományőrzés! Sajnos azonban sok női téma továbbra is tabu – és most már nemcsak a férfiak előtt, hanem a nők között is.

Összegezve azoknak ajánljuk, akik:

  • nők,
  • akiket érdekel a bibliai kor és élet,
  • akik érdeklődnek az apokrif iratok után – végső soron ez is annak tekinthető.