Kevés olyan minőségi elfoglaltságot találni, ami csoportos élményt nyújt. A szabadulószobák nem csupán az agyunkat edzik, hanem a szociális kapcsolatainkat is építhetik. A közös tapasztalat növeli egymásról való tudásunkat és javítja a csoportlégkört. Debreceni csapatunk is kipróbálta, és állítjuk, hogy még összetartóbban távoztunk. Élményanalízisünk.

Az Exit the Room Debrecenben is lehetőséget nyújt a szabadulószobák élményének átélésére. Választhatunk a feladványok közül: zombiapokalipszis elhárítása, börtönszabadulás vagy a harmadik világháború kitörésének megakadályozása? A témák különböző nehézségi szintűek. Csapatunk a legbonyolultabbat választotta, így egy időzített bomba hatástalanítása volt a végső cél a fejtörőkön keresztül, melyre 60 perc állt rendelkezésünkre.

Mire volt szükség a megoldáshoz? A szabadulószobák mechanikájának lényege, hogy egy-egy részlet felfedezése és más részletekkel való integrálása – s ezáltal megértése – vezet a következő lépéshez, így nyomozás jellegű folyamattá válik a megoldás felé vezető út. A következtetés, a kreativitás, az analitikus és globális gondolkodásmód és az emlékezet is szükséges a haladáshoz. Segítséget lehet kérni öt alkalommal, ezek időzítése fontos az elakadásoknál. A logikai feladványok sokszínűsége és mennyisége, valamint az időkorlát sürgető volta miatt a sikerhez több emberre van szükség – és itt lép képbe a szabadulószobák igazi előnye: a csapatépítés.

Együtt oldjuk meg!

Ahogy egyre kevesebb idő marad hátra, annál izgatottabbá válnak a csoporttagok. Izgalmas megfigyelni, hogyan alakul a rejtvényfejtés alatt a kommunikáció és az interakció. A tagok csoportban betöltött szerepe egyre jobban oldódik, és a személyiségek megnyilvánulásai egyre inkább kirajzolódnak. Előbbi főleg formális csoportoknál figyelhető meg, ahol az együttműködés alapvetően valamilyen hivatalos kontextusban zajlik, meghatározott közös cél érdekében. De akár baráti, akár munkahelyi közösség érkezik a szabadulószobába, a rejtvény megoldása új közös céllá válik, ahol

mindenki ötleteire, egyéni képességeire, erősségeire ugyanakkora szükség van.

A játék motivál és a siker iránti vágy izgalma vegyül azzal a tudattal, hogy a többiek segítsége is nélkülözhetetlen. Ez lehetőséget ad a tagoknak, hogy másféle pozícióból vegyenek részt a csoport működésében.

Nincs idő a szégyenlősségre vagy a visszafogottságra, minden ötlet esélyes és előrébb vihet. Éppen ezért az egyéni kezdeményezés, a spontaneitás, a gondolatok és intuíciók kifejezése elsődleges fontosságú. Ez eleinte szokatlan lehet a csoport azon tagjainak, akik szerepükből vagy személyiségükből fakadóan nincsenek hozzászokva az ilyen jellegű megnyilvánulásokhoz. Azonban a megfigyelő szerep is hasznos lehet, mások próbálkozásai is vezethetnek a helyes következő lépés kitalálásához, amit külső szemlélőként akár könnyebben észrevehetünk. Többféle szociális készség jelenhet meg az intellektuális teljesítményen túl a csoport működésében a szabadulószobában: ösztönzés, lelkesítés, szervezés, irányítás, ellenőrzés, facilitálás, dicséret és megerősítés adása vagy éppen konfliktuskezelés.

Minden részlet számít, így mindenki meglátásai és ötletei hozzájárulnak a megfejtéshez.

Mit nyújt csoportszinten egy szabadulószoba?

Megválaszthatjuk a  kedvünknek leginkább megfelelő aktivitási szintet, bár az erőbedobás csak az élmény pozitív jellegét növeli. A lényeg a szórakozás és a közös, minőségi időtöltés. A hangulat egyre felszabadultabbá válhat, és a közös erőfeszítés még inkább összekovácsolja a jelenlévőket. Ha sikerül „kiszabadulni”, az már csak plusz öröm, bizonyíték arra, hogy az egyéni erőforrásokat a leghatékonyabban sikerült összeadni. De mi teszi igazán csapatépítő tevékenységgé a szabadulószobákat?

A tevékenység jellege segít a csoporttagoknak a kommunikáció fejlesztésében.

Felhívja a figyelmet a másikra való odafigyelés jelentőségére, egyben a saját mondandónk hasznosságába vetett bizaloméra is. Lehetőséget ad a képességeink kifejezésére, akár már eddig is kinyilvánított, vagy a csoportban eddig nem vagy csak kevéssé megmutatkozó készségekről legyen szó. Így jobban, új oldalukról is megismerhetjük a többi csoporttagot, és visszajelzést is nyújthatunk egymásnak arról, milyen volt együttműködni ebben a minőségben. Összességében növelheti a bizalmat, az együttműködést, közvetlenebbé és közelibbé teheti a kapcsolatokat.

Élményanalízis

Flow – 5/5

Már az első pillanattól kezdve magával ragad a hangulat. A szobák, a környezet témaspecifikus kialakítása azonnal segíti a bevonódást. Ahogy az egyik feladat a másikhoz vezet, folyamatos mozgásban van a csoport fizikailag és szellemileg is. A szoba beszippant, a külvilág kint marad. Ugyan fontos, hogy figyeljük az időt, nehogy kifussunk belőle, ennek ellenére olyan gyorsan elrepül, hogy amint kilépünk az ajtón, el se hisszük, hogy egy órán át bent voltunk.

Intenzitás – 5/4

Mivel mindenki aktivitására szükség van, ezért a szabadulószoba nem a passzív pihenés színtere. Azonban nem fáraszt, kikapcsolódás révén szellemileg erősen energetizál. Kellemesen felpörget, élénkít, mentálisan és érzelmileg is. Még utána is kitart az érzés, főleg, ha sikerélmény is társul hozzá. Szinte gyermeki izgatottságot és örömöt élhetünk át, és az agyunk újfajta megmozgatását.

Különlegesség – 5/5

A problémamegoldás komplex, gyors, csapatmunkában való végrehajtását igényli a szabadulószoba, egy kitalált, nem hétköznapi, sőt nem is reális környezetben. Így aki még nem vett részt hasonlón, annak teljesen újszerű, a monotonitásból kizökkentő tapasztalat. Aki pedig már nem első alkalommal csinálja, annak a témák közüli választási lehetőség szolgáltatja az újdonság élményét.

Inspiráció – 5/3

A szabadulószoba a maga 60 percében újfajta, kreatív gondolkodást igényel, a hétköznapi munkánk és tevékenységeink alatt általában nem használt vagy kevéssé igényelt módokat. Így kifejezetten stimulálja az agyat, és a későbbiekben is ösztönözhet az élmény élvezete hasonló jellegű programok kereséséhez. Azonban nem az a tevékenység, ami további elmélkedésre késztet a következő napokban.

Megoszthatóság – 5/5

Teljes mértékben csapatfoglalkozás! Az ideális létszám a 4-5 fő, így családoknak és barátoknak vidám időtöltés lehet, sőt akár munkahelyi vagy iskolai társaságoknak is, több csoportba osztva. Kiváló csapatépítő és remek ajándék lehet, ha már kifogytunk a tárgyi jellegű ötletekből vagy pusztán szeretjük a közös élményt nyújtó meglepetéseket.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • izgalmas, aktivizáló elfoglaltságot keresnek;
  • szeretnek társaságban, minőségi tevékenység által szórakozni;
  • kedvelik, ha elmerülhetnek egy időre a fantáziájuk világában.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.