A társasjátékozás mai napig népszerű és szeretett közösségi tevékenység. Azonban ma már nemcsak egymás ellen, hanem közösen is harcolhatunk. A Pandemic hozta el számunkra a kooperációs játékok korát. 2015 sikerjátékának diadala azóta is töretlen. Vajon meg tudjátok menteni az emberiséget? Élményanalízisünk.

Ha közösségi élményre vágyunk, nincs is jobb annál, mint egy szabad délutánon vagy estén a barátainkkal összeülve szórakozni társasjátékozás közben. A Pandemic erre az egyik legjobb választás, hiszen igazi közösségi élményt nyújt. Ebben a játékban nem egymás ellen küzdünk, hanem együtt szállunk harcba az egész világon terjedő vírusok ellen. Mindezt különböző karakterek képességeit felhasználva tehetjük meg, s így menthetjük meg a bolygót a pusztulástól!

A Pandemic hozta el a kooperációs játékok igazi sikerét.

A játék kooperatív jellege miatt minden lépést közös gondolkodás és egy stratégia kialakítása előzi meg. Ezáltal

hihetetlenül jó a kommunikációs készségeink fejlesztésére,

és arra is, hogy megtanuljunk figyelni a társainkra. Így türelmet és megértést gyakorolhatunk, javítva ezzel empátiás képességünkön. A játék abból a szempontból is igen hasznos, hogy megtanítja értékelnünk mások nézőpontját. Emellett egy adott problémára mások szemszögéből is könnyebben rálátunk, melynek köszönhetően a problémamegoldó képességünk is fejlődik. A kooperációs játékok hatásait vizsgáló pszichológiai kutatások éppen erre világítanak rá. A veszteség egy ilyen esetben nem negatív, hanem arra sarkall minket mint játékosokat, hogy átgondoljuk, mit rontottunk el. Ezáltal a következő játékot már egy fejlettebb problémamegoldási stratégiával kezdhetjük.

A játék 8 éves kortól ajánlott, így akár a családtagok egymás közötti kommunikációja is hatékonyabbá teheti. Tapasztalatok alapján a Pandemic könnyen mindenki kedvencévé válik. A játékszabály elsajátítása is egyszerűen megy, ezen felül mind a külső kivitelezés, mind az általa nyújtott élmény magas színvonalú.

Élményanalízis:

Flow – 5/4

A játékélmény könnyedén magával ragad bárkit. Az unalom legkisebb csírája nélkül is észrevétlenül elszáll az idő. Emellett azonban a fókuszpontban nemcsak saját magunk, hanem játékostársaink is aktívan jelen vannak.

Intenzitás – 5/4

A játék intenzitása magas, főleg szellemi szempontból. Folyamatosan résen kell lennünk és már előre gondolkoznunk, nemcsak a saját, de mások lépéseiről is. A győzelem mellett azért is, mert a játékmenet igen gyors, és ha nem figyelünk, könnyen elbánik velünk.

Különlegesség – 5/4

A játék mindenképp sajátos jellegű a kooperációs műfaja miatt. Így aki még nem találkozott ehhez hasonló játékkal, annak mindenképp újszerű élményt nyújt. Ezenfelül a játék koncepciója is igen egyedi, ezért a kooperációs játékok szerelmesei is új gyöngyszemre találhatnak.

Inspiráció – 5/5

A játék közben könnyen inspirálódhatunk mások gondolatai által. Az eddig leküzdhetetlennek vélt akadályokat is képesek lehetünk ledönteni. Illetve a játékban a kreatív folyamat alapját az egymástól nyert inspiráció képezi.

Megoszthatóság – 5/5

Ez a játék igazi közösségi élmény! Nemcsak azért, mert együtt töltjük az időnket, de egy emberként együtt is gondolkodunk annak érdekében, hogy egyre fejlettebb stratégiánkkal legyőzzük a játékot.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • szeretnek másokkal együtt gondolkodva elérni egy közös célt
  • szeretnék kommunikációs stílusukat fejleszteni
  • igazi közösségi élményre vágynak

•••

A játék minden nagyobb társasjátékboltban megvásárolható. Az alapjáték mellett több kiegészítője is elérhető magyar nyelven.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.