Ne drogozz, mert az rossz” – mondjuk a gyerekeinknek. Holott ők is könnyen észreveszik az ellentmondást mindebben, hiszen nem épp azért drogoznak az emberek, mert szeretnék jól érezni magukat? Akkor pedig miért ne próbálnák ki ők is? Jó hírünk van azonban a szülőknek: nyílt egy Tudat-törő nevű innovatív szabadulószoba Budapesten, épp azzal a célzattal, hogy megmutassa a fiataloknak, milyen is valójában egy szerhasználó élete. Élményanalízisünk.

„Egy drogos története gyakran már az anyaméhben elkezdődik. Főleg akkor, ha a szülő nem vetette meg az alkoholt vagy a cigarettát. Aztán jön a magány, a kiközösítettség érzése. Tulajdonképpen adja magát, hogy drogokhoz nyúljon az ember.”

A XIII. kerületi Prevenciós Központban található szabadulószoba ingyenesen látogatható. Leginkább tizennégy és tizennyolc év közötti gyerekek számára alakították ki, akik négy-öt fős csoportokban próbálhatják ki azt. A belépés ingyenes, csak regisztrációhoz van kötve.

A fejtörőről

A szobában egy szerhasználó fiatal életútját követhetjük végig egészen az anyaméhtől. A történet valós eseményeken alapszik, a megalkotók pedig próbálták minél élethűbben átadni a főhős érzéseit, gondolatait, élményeit. A játék során egy tinédzser fejében érezhetjük magunkat, aki tanácstalan, egyedül érzi magát, és azt gondolja, a helyzetéből nincs más kiút.

Holott mindig meg lehet találni a kifelé vezető utat.

A játék során nemcsak az a lényeg, hogy megtaláljuk az ajtó kinyitásához vezető megoldást, hanem az is, hogy kijussunk a fiú elméjéből, hogy megértsük, hogy hol csúszott félre minden.

A szabadulószoba megálmodói szerint a program rendkívül sikeres. A kijutás után lehetősége van a játékosoknak egy szakemberrel megvitatni a bent átélteket. Ezekből a beszélgetésekből egyértelműen érződik, hogy a gyerekek megértik a tanulságot. Továbbá, lehetőségük van beszélni arról, hogy mi foglalkoztatja őket, mi miatt aggódnak épp, és hogyan képesek megbirkózni a stresszel.

A szer-telenséghez vezető út

Sajnos egyre jellemzőbb a szerhasználat fiatalok körében is. Elmondásuk szerint leginkább a stressz levezetésére és kapcsolatépítésre használják. Egyre több ehhez hasonló akció van azonban azért, hogy segítsék a drogprevenciót és a leszokást. Főként a gamificationt használják arra, hogy „célba érjen az üzenet”. Ezzel a módszerrel ugyanis sokkal jobb eredményeket értek el, mint ha frontálisan oktatták volna őket a különböző tudatmódosítók kártékonyságáról.

A gamification módszere egyszerű: amennyiben megoldunk egy feladatot, jutalmat kapunk. Felhasználja az emberekben rejlő vágyat arra, hogy versengjenek, eredményeket érjenek el. Jelen esetben a szobában rejlő feladatok felderítésével lehet egyre közelebb és közelebb kerülhetünk a kijutáshoz.

Élményanalízis

Flow 5/5

A játék magával ragadó, hiszen nem túl gyakran nyílik lehetőségünk belelátni egy másik ember elméjébe. Az egész csoport egy tevékenységre összpontosítja a figyelmét: arra, hogy megfejtse a fiú különös életét és ennek segítségével kijusson a szobából.

Intenzitás– 5/5

A játék során barangolunk a tinédzser fiú elméjében és környezetében egyaránt. Felfedezzük, hogy mi foglalkoztatja őt, kik a barátai, mivel tölti az idejét. Halljuk a gondolatait, a szívverését, a lélegzetvételét.

Különlegesség– 5/5

A játék készítői elmondták, hogy a csapatuk egyik fele tudatosan nem ment még soha szabadulószobába, hogy ne befolyásolja őket az élmény. Mindez érezhető a szoba kialakításán, hiszen számos újító megoldással találkozhatunk benne. Annak a koncepciója pedig, hogy metaforikusan egy másik ember elméjéből törünk ki a játék során, igazán különlegessé teszi azt.

Inspiráció – 5/4

Mivel a játék során a szobában lévők érzelmei kavarognak, számos új inger és impulzus éri őket, az élmény egyik legfontosabb mozzanata, hogy a kijutás után beszélhetnek minderről. Lehetőségük van kibeszélni magukból az átélteket.

Megoszthatóság– 5/5

Mivel a szerhasználat esetében cseppet sem elhanyagolható egy személy szociális környezete, különösen fontos az, hogy az élményt egy csapattal együtt élhetik át a résztvevők. Lehetőségük van együtt gondolkozni, megoldást találni és közösen megvitatni a játék tanulságát.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik

  • szeretnék, ha gyermekük interaktív módon ébredne rá a szerhasználat káros következményeire,
  • már kifogytak az érvekből, amelyekkel elijeszthetik gyermeküket a droghasználattól,
  • szívesen oktatnák a diákjaikat formabontó módon.

A szabadulószoba honlapja itt érhető el.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.