Egy sportoló kudarcai, küzdelmei és felemelkedése szavak nélkül tánccal elmesélve. Ezen a különleges művészeti műfajon keresztül a lélektani folyamatok olyan mélységét élhetjük át, amelyek szavakkal szinte ki sem fejezhetőek. A Coincidance táncszínház Fairplay – Sportóriások legendája című előadásán jártunk. Élményanalízisünk.

Nem mindennapi élményben lehet részünk, ha ellátogatunk a Coincidance táncszínházba. A tíz éve működő társulat előadásai nemcsak érzékeinkre, de lelkünkre is hatnak. A  Fairplay – Sportóriások legendája című előadásuk  azt mutatja be, hogyan érhetjük el és tarthatunk ki álmaink mellett minden nehézség ellenére, egy kiemelten sok energiát és kitartás igénylő műfajban: az élsportban.  A társulat egy különleges kevert stílust képvisel, az európai kortárs táncot és az autentikus ír sztepptáncot ötvözi, amelyek különleges harmóniát alkotva adják át nekünk a történetet.

Egy történet szavak nélkül

Vajon érteni fogom-e egy olyan darab lényegét, amiben nincsenek konkrét szavak? Ez a kérdés csak addig élhet a fejünkben, amíg ki nem hunynak a fények. Amikor megszólal a zene és megjelennek a táncosok a színpadon, azonnal egy történet közepébe csöppenünk. Emberfeletti mozdulataikkal nemcsak a történet lényegét adják át, hanem olyan érzéseket is, melyek egyenként pendítik meg lelkünk húrjait.  „Az embernek folyamatosan kifelé kell adnia a színpadon” – mondja Gyulai Júlia, a Coincidance művészeti vezetője és koreográfusa.

Táncjáték a sportolói lét küzdelmeiről.

Úton az álmaink felé

A darab fő szála egy sportoló életét tárja elénk, aki édesapja nyomdokaiba lépve szeretne a sportóriások közé kerülni. Egy sikeres sportolónak fejben, testben és lélekben is mindig koncentráltnak, felkészültnek és eltökéltnek kell lennie. Nem beszélve arról, hogy határaikat extrém módon kell feszegetniük. A pozitív és negatív életesemények, az ezekkel való megküzdés és kitartás a sportolói világban még szembe ütközőbb, azonban mindannyian meríthetünk a darab mondanivalójából.

Az előadás több érdekes pszichológiai aspektusból is megragadható témát feszeget. A gyermekkorában sportérzékkel alig rendelkező Felix később mégis apja nyomdokaiba lép, melyre tökéletesen illik a tranzakcióanalízis atyjának, Bernenek egy kiemelt definíciója, a sorskönyv. Ez egy gyermekkorban kialakított, szülők által megerősített és később az egyén választásaiban megjelenő tudattalan életterv. A szülők a gyermek születésétől fogva közvetített verbális és nem verbális üzenetei mélyen hatnak rá. Felix tudattalan sorskönyve pedig a sportolói karrier felé vezette.

Hogyan legyek sikeres a karrieremben, amikor a magánéletem romokban? Az életünk két fő területe általában munkahelyünk és a magánéletünk. Ezek könnyedén összemosódhatnak és egy magánéleti probléma kihathat a munkavégzésünkre, illetve fordítva. Önbecsülésünk és önértékelésünk csökken és a kijelölt cél elhomályosodni látszik.

Azonban a támogatás kiemelten fontos.

Főleg a sportolók – akik a külvilág szemében a testükkel dolgoznak – hajlamosak megfeledkezni a lelki folyamatokról, annak ellenére, hogy azok nagymértékben meghatározzák teljesítményüket. Ezért is fontos a darabban is megjelenő családi és baráti támogatás, ezenfelül akár egy szakember segítsége is.

Ha sportról beszélünk, a verseny megemlítése szinte kötelező, hiszen valaki úgy lehet a legjobb, ha legyőzi ellenfeleit. De hogyan lehet legendás? A történet éppen ezt mutatja be. A fair play, magyarul sportszerűség. Amikor valaki, akinek egyértelműnek tűnik a győzelme, mégis megáll és felsegíti elesett és lesérült társát, többet kap, mint maga a győzelem. A sport szellemének, az ellenfél és a lojalitásnak egy olyan fokú tisztelete, amit ha valaki képes magáévá tenni, legendássá válhat.

https://www.youtube.com/watch?v=aPpW-6BbWP0

Kulisszatitkok a táncról

A darab mondanivalójától eltekintve az élmény szempontjából a tánc mint művészet is fontos elem. Hol lehetnek közös pontjai a sporttal? „A tánc egyértelműen művészet, a terhelés maga valóban élsport szintű. Az, hogy az ember színpadra megy és megpróbál valamit kifejezni, az alapvetően igényel egy előadói, művészi kvalitást is, és így lényegesen összetettebb, mert a testnek a borzasztó kemény munkáját össze kell hozni egy alapvetően lélektani folyamattal” – mondja Gyulai Júlia.

Az előadás közben olyan táncosokat láthatunk, akik művészeti szintre emelték a testük feletti kontrollt, ami által olyan tökéletes mozdulatokat képesek produkálni órákon keresztül, hogy az embernek eláll a lélegzete. Gyulai Júlia ehhez is nyújtott egy kis betekintést számunkra: „Fontos, hogy egy táncosnak magas szintű testtudati készsége alakuljon ki. Úgy lehetne elképzelni, mintha minden egyes testrészemben lenne egy agy, ami a nagyaggyal összekötve gondolkozik és mozdul. Hogyha látom, hogyan mozog a másik és nem tudom a koreográfiát, akkor is egy az egyben le kell tudnom másolnom a mozgását és a vizuális kép alapján reprodukálni a saját testemen, amit látok.”

Csak úgy, mint a sportolóknál a táncos élet is megpróbáltatásokkal teli, és az ő esetükben is kiemelt hangsúlyt kellene fektetni a testi egészségen túl a mentális egészségre. „Szerintem manapság az emberek kilencvenöt százalékának szüksége lenne szakemberre, én is járok terápiára. Ahhoz, hogy ebben a világban kicsit is tudjak boldogulni, ahhoz nekem szükség van arra, hogy a lelkemet valaki segítse rendezni időről-időre. Ennek még a tánc világában nincs kultúrája. Sokszor nem arányos a tehetséggel az, hogy valakinek milyen lelki alkata van. Ezért is van, hogy legtöbbször a legtehetségesebbek hagyják abba” – mondja Júlia.

A Coincidance előadásai a művészetkedvelők és az egyelőre még kételkedők számára is újszerű élményt nyújthatnak, és céljuk között az is szerepel, hogy minél több emberrel megszerettessék a táncot. „Itthon nagyon kicsi a táncközösség, viszont szerintem nyitni kell a közönség felé, ezért szeretek belevinni különleges elemeket az előadásokba. Én nagyon örülök, hogyha valaki, aki alapvetően nem táncnéző, eljön és azt mondja, ennek hatására megszeretne nézni mást is.”

Élményanalízis

Flow – 5/4

Egy olyan történet, amit nem szavakkal mesélnek el, még inkább igényli a bevonódást, hiszen fontos a megértéshez az, hogy testben és lélekben egyaránt ráhangolódjunk az eseményekre. Olyan magával ragadó élményt nyújt, amit még akár napokon keresztül is magunkkal hordozunk.

Intenzitás – 5/5

Két óra szüntelen tánc, látványos elemek és zene. Ha ez nem lenne elég egy intenzív élményhez, a tánc által beindított lelki folyamatok segítenek az intenzitást tovább növelni. Szavak nélkül is mélyen átérezzük a szereplők küzdelmeit, nehézségeit, de egyben kitartását, harciasságát és felemelkedését is.

Különlegesség – 5/4

A táncos előadások alapvetően különlegességet kölcsönözhetnek egy történetnek. Ezt tovább erősíti a Coincidance-re jellemző táncos műfajok ötvözete, a szemet kápráztató jelmezek és egy nem mindennapi történet.

Inspiráció – 5/4

A Fairplay erős inspiráció lehet bárkinek, még annak is, aki nem élsportoló. Hiszen az álmainkért való küzdelem melletti kitartást mutatja be, ami mindenki számára példa értékű lehet, és segíthet abban, hogy ez a darab megszólítson bennünk valamit, ami tettekre, odaadásra sarkall.

Megoszthatóság – 5/2

Az élmény szavak nélkül ragad magával, amiket így nehéz később átadni, azonban annál mélyebben érinthet és egyben introspekcióra is sarkallhat. De izgalmas lehet megbeszélni, kinek mit jelentettek a különböző jelenetek és mit adott számukra az előadás.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • nyitottak a szavak nélküli lelki folyamatokra,
  • kedvelik a pörgős, adrenalinnal dúsított előadásokat,
  • még sosem merészkedtek el táncos előadásokra, de szívesen megtennék.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.