Időnként eszünkbe jutnak sok éves emlékeink gondtalan gyermekkorunkról. Illatok, helyek, személyek vagy akár történetek is felidézhetnek bennünk nosztalgikus emlékeket. Oscar Wilde gyűjteménye rég elfeledett képeket eleveníthet fel bennünk azokból az időkből, amikor a meséket szüleink olvasták esténként. A Boldog herceg című kötet mélyebb utazásra hív bennünket, mintsem azt elsőre gondolnánk. Élményanalízisünk.

A Libri könyvkiadó Oscar Wilde meséit az adventi ünnepekre szánta, hiszen a karácsony már önmagában emlékeket hívhat elő, és ilyenkor van időnk egy kicsit önmagunkba merülni. Ám A boldog herceg mesegyűjteményt az év bármely szakában érdemes elővennünk, amikor egy kis felhőtlen gyermekkort szeretnénk csempészni a borús hétköznapokba. Azt gondolhatjuk, hogy a mesék csupán a gyerekeket szórakoztatják,

mégis ez a kötet tanulságos történeteivel a felnőtteket is elkápráztatja.

Ha a kezünkbe vesszük, a könyv borítója önmagában szemet gyönyörködtető, ám ha beleolvasunk, a lelkünket is melegséggel tölti el.

A mesék a felnőttek számára menedéket jelentenek, ahova elbújhatnak néhány percre a hétköznapok elől. Sokunknak problémát jelent időt szakítani arra, hogy egy több száz oldalas könyvet kiolvassunk, viszont A boldog herceg különálló történeteiből akkor is szemezgethetünk, amikor csak negyed óránk van.

A kikapcsolódás mellett egzisztenciális kérdésekkel is szembesülhetünk általa. Ha mélyebben elmerülünk a történetekben, akkor a világot érintő globális vagy saját életünk problémáit is felfedezhetjük bennük. Ugyanakkor nagy bátorságot kell merítenünk ahhoz, hogy a történetek mélyére nézzünk és a nosztalgiázás mellett egy önismereti kalandozás részeseivé is váljunk.

A történet szereplőivel való azonosulás által megismerhetjük saját árnyoldalainkat,

mindemellett persze jó tulajdonságaink is felszínre kerülhetnek. Oscar Wilde meséi attól válnak különlegessé, hogy az író nem köntörfalaz, semmit sem próbál más színben feltüntetni, mint ami. Nyíltan ír a halálról, az emberi kapzsiságról, az önfeláldozásról, a szeretetről és a feltétel nélküli barátságról. A történetek burkolatlansága miatt a kisebb gyerekeknek inkább olyan mesék közül válasszunk, melyek ugyan az életre tanítanak, ugyanakkor bizonyos részeket „balladai homály” fed.

A mesék világa kiszakít a hétköznapokból.

Felnőtt fejjel a gyerekként kedvelt mesékben is felfedezhetünk olyan tartalmakat, melyeket évekkel korábban teljesen másképp értelmeztünk. Maria Tatar, a Harvard Egyetem professzora a Grimm-mesék elemzése során arról számolt be, hogy a fabulákban számos erőszakkal, szexualitással vagy akár antiszemitizmussal kapcsolatos motívum megjelenik. Egy biztos: felnőttként mindenképpen más élményt fog nyújtani a mesék világa, mint amit régen nyújtott. Már tudjuk, hogy a világ nem csupán fekete és fehér, tisztában vagyunk azzal is, hogy az élet néha nehézségekkel is szembeállít minket. Oscar Wilde elbeszéléseiben egyszerű jelenetek formájában rávilágít olyan mozzanatokra, melyek felett nap mint nap szemet hunyunk, amik nagy terhet jelentenének, ha a mindennapjaink részei lennének. A mesék célja nem is az elszomorítás, hanem az, hogy számot vessünk önmagunkkal, végiggondoljuk, min változtassunk, miért legyünk hálásak.

Élményanalízis

Flow – 5/5

Maga az olvasás olyan tevékenység, amibe teljesen belefeledkezhetünk. Emellett, ha engedjük saját magunknak, hogy elmélyüljünk a történetekben, akár azonosuljunk a szereplőkkel, akkor a bevonódás maximális lesz.

Intenzitás – 5/4

Az élmény intenzitása leginkább attól függ, mennyire adjuk át magunkat a meséknek. Amennyiben csak kikapcsolódásra vágyunk és nem önismereti „munkára”, akkor az intenzitás is alacsonyabb lesz. Ám ha belevetjük magunkat a mélyébe, akkor garantáltan egy hosszasan hatást gyakoroló élményben lesz részünk!

Különlegesség – 5/4

A mesék műfajában mindenképpen kuriózumról beszélhetünk. A történetek nyíltságával, földhözragadtságával, emberközeliségével mindenképpen különleges és értékteremtő műről beszélhetünk.

Inspiráció – 5/5

Mivel nagy valószínűséggel minden mesében megtaláljuk az életünkre vonatkozó tanulságokat, rendkívül inspirálóak lehetnek Oscar Wilde sorai. Megláthatjuk azokat a pontokat, amiken érdemes lenne változtatnunk, vagy akár azokat, amikért hálásak lehetünk.

Megoszthatóság – 5/1

Az olvasás alapjában véve egy magányos műfaj. A tevékenység önismereti része pedig még inkább megkívánja az intim légkört, nem szívesen osztjuk meg másokkal.

Összegezve, azoknak ajánljuk, akik:

  • fel szeretnék idézni gyermekkorukat,
  • ki szeretnének szakadni a hétköznapokból,
  • önmagukhoz közelebb szeretnének kerülni.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.