Kovács Kristóf, a Mindset Terápiás & Tanácsadó Központ egyik legújabb szakembere, aki sportpszichológus-jelöltként csatlakozott hozzánk. Hamarosan induló sportpszichológiai tanácsadásunk mellett az általa vezetett Mindset Sportpszichológia rovathoz kötődik az Egy lépés önmagunk felé – #runaboutme workshop is, mely formabontó csoportfoglalkozás a testmozgás és az önismeret ötvözésére. Interjúnk.

Hasonlóan a gasztropszichológiai csoportunkhoz, a #runaboutme workshop is egyedülálló az országban. Honnan jött az ötlet?

Ahogy az egész Mindsetre, úgy a Sportpszichológia rovatra is úgy tekintek, mint egy szellemi műhelyre. Rengeteget ötletelünk azon, miként lehetne a sportpszichológiát közelebb vinni az emberekhez, keressük azokat az ötleteket, amelyek a cikkek mellett érdekesek lehetnek az olvasóink számára. A futás pszichológiája már többször előkerült, mivel egyik rovattagunk hobbifutó. El is kezdtünk szervezni egy kerekasztal-beszélgetést erről, amikor felkeresett minket egy cég, hogy gondolkodjunk együtt arról, hogyan párosítható a futás és a sportpszichológia. Elég kreatív csapatunk van, nagyon sok ötletet bedobtunk, amelyből végül kikristályosodott a #runaboutme. A program összeállításából és megvalósításából pedig mindenki kivette a részét. Számomra mindig rendkívül szórakoztató az ilyesfajta közös gondolkodás, főleg amikor nevet kell adni valami újnak, mivel ilyenkor röpködnek a szófordulatok, szóviccek. 

Miben rejlik a workshop különlegessége?

Az egy szuper dolog, ha valaki lejár futni egészségmegőrzés vagy kikapcsolódás végett. Egyesek teljesen kikapcsolnak fejben futás közben, vannak, akik elgondolkodnak alatta az élet nagy kérdésein, de mindeközben talán kissé háttérbe szorul magáról a futásról való gondolkodás. Workshopunk lényegi eleme, hogy egyből a futás után átbeszéljük és tudatosítsuk az élményeket, majd megkeressük az általános jellemzőket és a párhuzamokat a mindennapi életünkkel kapcsolatban.

Mit várhatnak a résztvevők a workshoptól?

A workshopot egy közös Margitsziget-körrel kezdjük, ezután egy félig strukturált beszélgetés következik, amiben olyan témákat feszegetünk, amik érdekesek minden futó számára. Az eddigi workshopok azt mutatják, hogy a csoporttagok érdeklődése rendkívül szerteágazó, illetve eltérő gondolatokat hallottunk a futás örömének mibenléte kapcsán is. Mi magunk sem gondoltunk arra, hogy a futás kapcsán mennyi mindenről lehet beszélni! Főleg a motiváció, a mozgás öröme és az aktív pihenés témái merülnek fel, így szélesítve a résztvevők gondolkodását a futásról. Ez később segítséget jelent abban is, hogy egy borúsabb reggelen vagy egy fáradt nap végén is lemenjen az ember mozogni.

Csak rendszeresen futók jelentkezhetnek? Milyen tempóban történik a szigetkör?

Ez a workshop nem a teljesítményről szól, itt a futás nem verseny. A közös élményen és ennek feldolgozásán van a hangsúly. Mindenki a saját tempójában futhat, ha ahhoz van kedve, akkor alkalmazkodhat a csoporttagok tempójához. A futás után mindenkit megvárunk és közösen kezdünk bele a workshop újdonságot adó részébe.

•••

Várunk október 6-án, vasárnap délelőtt az Egy lépés önmagunk felé  #runaboutme workshopra! Fussunk és gondolkodjunk együtt a futásról: fedezzük fel a mozgás örömét!