Hogyan legyünk sikeresek? Melyek a legfontosabb szabályok, amelyek nemcsak a sportban érvényesek? Mi a nagyok titka? És mi az, amit egy sikeres vezetőtől elvárhatunk? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések vetődtek fel a beszélgetésen, amelyet Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, többszörös bajnok kézilabdaedző és többgyermekes családapa vezetett. Tudósításunk a BP Magyarország által szervezett június 29-i „A mindennapok sportja: a siker és a magánélet egyensúlya” c. előadásról az Akvárium Klubból.

Kétség nem fér hozzá, Mocsai Lajos minden idők legsikeresebb magyar kézilabdaedzője. Női- és férfiválogatottak az ő vezetésével szereztek számos kupát, világbajnoki és Európa-bajnoki érmet, olimpiai helyezést. 2010-ben Németországban az évszázad edzőjévé választották, 2013-ban pedig a világválogatott edzőjévé. Naphosszat sorolhatnánk a sportban aratott sikereit, mindezek mellett pedig négy gyermek édesapja és nyolc unoka boldog nagypapája.  A BP Magyarország által szervezett előadáson megtudhattuk, hogyan vélekedik a sikerről, az oda vezető útról és arról, hogyan lehet egyensúlyban tartani a magánéletet és a munkát. Tegyünk egy rövidke utazást cikkünkben a siker felé!

Legyen víziónk!

Előadónk 1978-ban végzett az akkor még Testnevelési Főiskolaként ismert Testnevelési Egyetemen, azt követően pedig azonnal megkezdte tanári munkáját. Céltudatos volt, és látta maga előtt a jövőjét. „A mai fiataloknak két lehetőségük van, ha sikeresek szeretnének lenni: megtanulnak naponta alkalmazkodni, vagy

18-25 évesen kialakítanak egy nagyon komoly víziót.”

– mondta. Mocsai Lajos szerint a tapasztalat azt mutatja, akik az utóbbi fiatalok közé tartoznak, később sikeresebbek lesznek, sokkal jobban boldogulnak a munkában és magánéletben egyaránt. Ez önmagában azonban még korántsem elég. Hogy víziónkat keresztülvihessük,

szükségünk van egy erős tudásbázis kialakítására,

amelyre alapozhatunk  karrierünk során.

Ne sajnáljuk az időnket erre szánni! Mocsai Lajos „invesztációs időnek” nevezte ezt az időszakot, és megjegyezte: nemcsak a sportban nagyon fontos odafigyelni erre.  „A mai fiatalok türelmetlenebbek, ez az idő igencsak lerövidült. Homokra azonban nem lehet várat építeni!” – mondta.

Jellemünk és kreativitásunk is meghatározza, sikeresek leszünk-e vagy sem. Fontos, hogy fegyelmezettek legyünk és vállaljuk a felelősséget döntéseinkért, sokszor olyan dolgokért is, amik tőlünk esetleg függetlenek. Mocsai Lajos edzőként ezt rengetegszer bizonyította. Minden idők egyik legsikeresebb kosárlabdajátékosa, Michael Jordan dobta a legtöbb mérkőzést eldöntő pontot – ő vállalta a felelősséget.

Legyünk továbbá szervezettek, fegyelmezettek és ne sajnáljuk befektetni energiánkat! A tehetséges és sikeres emberek megkövetelik maguktól és a környezetüktől is a hatékony, eredményes munkát. „Követelek, mert tisztellek” – idézte.

Mocsai Lajos szerint a professzionális sportolóknak heti kétszer a „kín zónában” kell lenniük: ilyenkor az úszót már ki kell szedni a medencéből, mert nem tud egymaga kijönni. Enélkül nem lehet komoly eredményt elérni semmilyen területen.

És mi a nagyok titka?

Mocsai szerint nem engedhetjük meg magunknak, hogy középszerűek legyünk, amennyiben vízióink sem átlagosak. Ahhoz, hogy komoly sikereket érjünk el, törekedjünk mindig a legjobbra, de emellett ismerjük fel azt is, hogy

a perfekcionizmus nem egyenlő a professzionalizmussal!

Fontos, hogyan állunk feladatainkhoz: a perfekcionizmusra jellemző, hogy amire törekszünk, szinte elérhetetlennek, teljesíthetetlennek tűnhet, ezáltal alulmotiváltakká válhatunk. Szükség van a reális célokra, és arra, hogy mércénk ne kerüljön képességeinkhez képest túl magasra! Ezzel szemben, ha valaki professzionális, egészen más erkölcsi magatartást is mutat. A folyamatokban a legrövidebb, legeffektívebb megoldásra törekszik és reálisan méri fel a helyzeteket.  Összefoglalva az eddigieket tehát három dolog igazán fontos:

  • Fegyelmezett stratégia: legyen víziónk, jelöljük ki az oda vezető utat, amelynek ismerjük pontjai!
  • Jellemünk: annyit engedjünk a folyamatba, amennyi az előre haladást segíti!
  • Kreativitásunk szintén fontos, de bánjunk azzal is mértékkel, amennyiben csapatban kell sikereket elérnünk!

Mit várnak el az emberek egy jó vezetőtől?

Mocsai Lajos végzett egy felmérést, amelynek keretében megkérdezte több ország játékosait, mit várnak el egy jó edzőtől. Az eredményeket nem csak vezetőként vagy sportolóként érdemes megfontolnunk!

  • Verbalitás. Kommunikációnkkal motiváljunk másokat, sugározzunk energiát, tartsuk fenn a feszültséget a hallgatóságunkban akkor is, amikor már mindenki fáradt.
  • Bizalom. El kell érnünk, hogy mások belénk helyezzék bizalmukat a munkában! Ez növelni fogja a hatékonyságot minden szempontból.
  • Szakmai kompetencia. Alapozzuk meg becsülettel munkánkat, szánjunk elég időt az invesztációra!
  • Példamutatás. Megjelenésünkre is fokozottan ügyelnünk kell. Mindenki tudja, mennyire fontos, milyen benyomást alakítunk ki másokban. Ez nemcsak külsőnkre, magatartásunkra és erkölcsi példamutatásunkra is fokozottan figyelnünk kell!
  • Motiváció. Helyezzük a hangsúlyt a belső motivációinkra, ne a külsőkre! Az élsportolók 60-70 százalékban belülről motiváltak. A teljesítmény belső motivációs jellege nagyon fontos a fejlődésben, eredmények elérésében.

Fontos, hogy képesek legyünk a durva és finom vezetői stílusok megfelelő kombinálására, hiszen a szélsőségesség sosem jó ötlet! Emellett egy jó edzőnek fel kell építenie egy stratégiai tervet, és fel kell állítania a prioritásokat is Mocsai Lajos szerint. Meg kell találni az arany középutat a mennyiségben: nem jó, ha mindent prioritásként kezelünk, de az sem megfelelő, ha semmit nem helyezünk előre a sorban. Előbb utóbb káosz lesz a vége.

Könnyen beláthatjuk, a sportban alkalmazott szabályok nemcsak a sportban lehetnek érvényesek. A munka területén, a magánéletben is ugyanolyan hatékonysággal alkalmazhatóak és alkalmazandók is! Újra Mocsait idézve: „Sportról beszélek, aztán kiderül, hogy nem is arról volt itt szó egész nap.”.

Munka és magánélet?

Mocsai Lajos előadásában inkább a sikerességre helyezte a hangsúlyt, azonban mondott pár szót a munka és magánélet egyensúlyáról is. Szerinte meg kell tanulnuk elválasztani egymástól a szabadidőt és a hasznos, munkával eltöltött időt. Az igazán sikeres embereknek kevés szabadidejük van, legtöbb energiájukat a hasznosítható időbe fektetik. Ugyanakkor érdemes egyfajta „territoriális munka management” stratégiát alkalmazni. Szét kell tudnunk választani az együttműködés különböző színtereit, és ezzel egyidőben egyszerre építeni a magánszférát és a munkát.

Összegezve előadása végén hozzátette: „Mindenkinek van vesztesége, veresége, de nem az lesz a nyertes, aki nyalogatja a sebeit.

Az lesz nyertes, aki megtanul a vesztes helyzetben győztessé válni,

hamarabb felállni, mint a többiek.”

***

Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://youtu.be/z-htXgkYeeE