„Nem érezted? Pedig nyilvánvaló volt, hogy már nincs rajtam!”  mondják azok a férfiak, akik a szexuális aktus közben eltávolítják az óvszert a partner tudta nélkül. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott a stealthing szexuális visszaélés. Mit jelent a kifejezés? Kik az elkövetők, és kik az áldozatok?

Az utóbbi években egyre inkább reflektorfénybe került egy rejtett és alattomos szexuális visszaélési forma, melyet a szakirodalom stealthingnek (stealth=titokban) nevez. A kifejezés arra utal, amikor valaki szándékosan félrevezeti partnerét szexuális tevékenység közben. Ilyen például az óvszer szándékos kilyukasztása vagy eltávolítása a másik tudta nélkül, valamint a fogamzásgátló szedésének akadályozása, például annak elrejtése vagy kidobása.

A cikkből megtudhatod:

 • a legújabb rejtélyes szexuális trend jellemzőit;
 • hogy a stealthing elkövetői milyen fedőtörténetekkel és trükkökkel vezetik meg az áldozatokat;
 • hogy mit élnek át az áldozatok.

Egy 2000 résztvevőt felölelő kutatás szerint minden harmadik nő tapasztalt már közös megegyezés nélküli óvszereltávolítást. Még viszonylag kevés tanulmány érhető el a témában, és ezek nagy része heteroszexuális tapasztalatokra vonatkozik. Az óvszer titkos eltávolításának gyakorlata azonban mindenkit veszélyeztethet.

Sumayya munkája alapján a nagy-britanniai adatok szerint a 90-es években már lehetett hallani a jelenségről a HIV-fertőzés járvány kapcsán. A nemi betegségtől való félelem következtében az emberek – különösen a nők – kiemelten figyeltek a kondomhasználatra. Azonban néhány férfi szándékosan eltávolította a kondomot szex közben a partner beleegyezése nélkül, ezzel növelve a HIV-fertőzés és más betegségek kockázatát. Akkoriban még nem volt neve ennek a cselekedetnek, amely súlyos következményekkel járt a nők egészségére nézve. 20 évvel később kapta meg a stealthing megnevezést.

Az első büntetőeljárás 2015-ben indult emiatt, amely különösen felhívta a figyelmet a stealthing létezésére. Viszont Brodsky ügyvéd (2017) cikke állította a témát a tudományos érdeklődés középpontjába, amely részletesen bemutatta a jelenség jogi kérdéseit. A stealthing gyakorlása sérti az alapvető jogokat. Ugyanis a szexuális aktusba való beleegyezés megtörténik, azonban az egyik félnek még sincs tudása az óvszer eltávolításáról. A beleegyezés fontos, ugyanis ez különbséget tesz az önkéntes szexuális érintkezés és a szexuális erőszak között. Jelenleg jogi körökben kevés konszenzus van ezzel kapcsolatban. Brodsky (2017) szerint a jelenség a szexuális bűncselekmények körébe tartozik, a nemi erőszakhoz hasonlítja.

Férfiak, akik stealthingelnek

Bár a nők is elkövethetnek stealthinget, mégis sokkal inkább a férfiakra jellemző. Ez a különböző nemi szerepekből eredhet. Néhányan ezzel élik meg férfiasságukat, míg mások ezzel fűszerezik a szexuális aktust. Brodsky szerint a másik nemen való uralkodás is ösztönzi őket: az óvszer titkos eltávolítása a hatalom érvényesítésének egy formája. Egy 444 résztvevőből álló kutatás (202 férfi és 242 nő) szerint

a férfiak 19%-a követett el stealthinget, és mindegyiküknek egynél több áldozata volt, akiknek a fele soha nem tudta meg az óvszer eltávolítását.

Az említett kutatás kimutatta, hogy az elkövetők nagy részénél fennállhatnak kötődési zavarok, borderline vagy antiszociális jegyek.

Az online térben nemcsak a stealthing áldozatai osztják meg tapasztalataikat és figyelmeztetik egymást, hanem férfiak is tanácsokat adnak egymásnak, hogyan kerülhetik el a lebukást. Brodsky olyan cikkeket és honlapokat is idézett, amelyekkel felhívta a figyelmet a jelenség súlyosságára.

Brodsky tanulmánya konkrét példákat is hozott: egy férfi 10 tippet osztott meg arról, hogyan lehet úgy eltávolítani az óvszert az aktus közben, hogy a partner azt ne vegye észre.

Cikkében a cselekedetet bűvésztrükkhöz hasonlítja, amely nem minden esetben marad rejtve. A férfi megosztja, hogyha kiderül, akkor minden erejével azon van, hogy fenntartsa az illúziót. Brodsky olyan férfi csoportokra is felhívja a figyelmet, amelyekben a tagok történeteiket megosztva buzdítják egymást az online térben. Az óvszer beleegyezés nélküli eltávolítását támogatók úgy gondolják, hogy a nő azzal, hogy beleegyezik a szexuális aktusba, be kell hogy fogadja a férfit teljesen. 

 • „A nőnek az a dolga, hogy gyereket szüljön.”
 • „Én sem vettem észre, hogy kiszakadt.”
 • „Jogom van szétszórni a magvaimat!”
 • „Azzal, hogy beleegyeztél a szexbe, ebbe is.”

Örömből hirtelen rettegés  Mit él át egy stealthing áldozat?

A stealthing áldozatai számos fizikai és érzelmi traumát élhetnek át. Fizikai szempontból megnő a nemi úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhesség kockázata. Az érzelmi hatások pedig felmérhetetlenek. Az áldozatok elárulva, zavartnak, dehumanizálva és sértettnek érzik magukat egy ilyen tapasztalatot követően. Vannak, akik a jelenséget a gázlángozás típusai közé sorolják.

A nők arról számolnak be, hogy a sikeres megvezetés miatt akkor jönnek rá a turpisságra, amikor az aktust követően kikelnek az ágyból.

Amennyiben a nők számára kiderül az óvszer eltávolítása, először félelmet élnek át. Ennek tárgya a nem kívánt teherbeesés, illetve az esetleges nemi betegséggel való fertőzöttség. A jelenség megfosztja őket az autonómiától, a biztonságérzettől, a szexuális, a reproduktivitás, illetve az egészséggel kapcsolatos döntéseik feletti kontrolltól. Pszichológiai szempontból a cselekedet figyelmen kívül hagyja az előzetes szexuális megállapodást, és megtöri a bizalmat.

A stealthing jogi megítélése változó, és sok országban nem tekintik bűncselekménynek. Azonban egyre több helyen kezdik felismerni a cselekmény súlyosságát, és jogi lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az áldozatoknak igazságot szolgáltassanak. Például Kalifornia 2021 őszétől törvényellenesnek nyilvánította a stealthinget. A társadalmi tudatosság növelése és az áldozatok támogatása érdekében fontos, hogy beszéljünk a stealthingről, és felhívjuk a figyelmet annak veszélyeire és következményeire.

Hogyan csökkenthetjük az esélyét annak, hogy stealthing áldozatává váljunk?

 • Beszéljünk a szexuális határainkról: Mielőtt szexuális kapcsolatba lépünk valakivel, fontos, hogy beszéljünk a határainkról. Legyünk nyitottak és egyértelműek.
 • Folyamatos beleegyezés: A beleegyezés nem egy egyszeri alkalom, hanem folyamatos. Bármelyik pillanatban visszajelezhetjük, hogy meggondoltuk magunkat. 
 • Ellenőrizzük az óvszert: Bár férfiként egyszerűbbnek tűnhet az óvszer csekkolása, azonban nőként is jogunk van a felülvizsgálatra. 
 • Hallgassunk a belső megérzéseinkre: Ha nem érezzük magunkat biztonságban, bátran fejezzük ki azt. Ha visszajelzésünkre nem a várt reakció érkezik, az megerősítheti, hogy kétségünk jogos volt.
 • Ismerjük fel a stealthingre utaló jeleket: Az elkövetők többsége gyakran utal preferenciáira. Továbbá már az előjáték során is látható lehet, hogy az illető kockázatvállaló típus.
 • A következőkre még érdemes lehet figyelnünk:

  • Ha a partner ellenzi az óvszerhasználatot.
  • Ha a partner nyomást gyakorol ránk.
  • Ha a partner trükkös viselkedést mutat.

Davis, K. C. (2019). “Stealthing”: Factors associated with young men’s nonconsensual condom removal. Health Psychology, 38(11), 997–1000. 

Sumayya. (2019). I’m Not Sure This Is Rape, But: An Exposition of the Stealthing Trend. Article Reuse Guidelines, 9(12), 2158–2440.

Brodsky. (2017). 'Rape-Adjacent': Imagining Legal Responses to Nonconsensual Condom Removal. Columbia Journal of Gender and Law, (32)2, 1 – 28.

Drouin, J. M., DiClementi, J. D., Palhoni de Lima, I., & Atkins. (2024). Stealthing: Nonconsensual condom removal in same-sex and opposite-sex intimate relationships. Psychology of Violence, 14(2), 117–126.

Sonia Mukhtar. (2024). Domestic/Intimate Partner Violence, Abuse, and Trauma During COVID-19 Lockdown: Gaslighting, Non-consensual Condom Removal, Grooming, Coercive Control, Power Dynamic, and Sexual Entitlement in Emotional and Psychological Abuse. Journal of Psychosexual Health, 5(4), 198–204.

Latimer RL, Vodstrcil LA, Fairley CK, et al. Non-consensual condom removal, reported by patients at a sexual health clinic in Melbourne, Australia. PloS One. 13(12).