Sugar, avagy cukor. Gyakran futhatunk bele az angol szóba, egy kissé más kontextusban: Sugar Baby és Sugar Daddy. A kifejezés egy kapcsolati formára utal, melynek tagjait kikövezett út vezeti a dolce vitához. De mindez tényleg ilyen egyszerű lenne? Cikkünkben a sugar-kapcsolatok motiváló erejét és hátulütőit járjuk körbe. 

Legtöbbünk találkozott már a kifejezésekkel: Sugar Baby, Sugar Daddy. Definíció szerint nem mást jelentenek, mint hogy az egyik fél intimitásért cserébe a másiktól anyagi támogatásban részesül. Egy kölcsönösen előnyös viszonyként tartják számon, ami leggyakrabban fiatal, szárnynyitogató hölgyek, és idősebb, jómódú férfiak között jön létre, habár időnként fordított felállás is előfordul. A sugar-kapcsolatok mekkája a puncs.hu. Ha beütjük a keresőbe az oldal nevét, akkor őszinte vallomások, vélemények és megbotránkoztató cikkek sorozatát kapjuk. A weboldalra lépve szemünk elé tárul hatalmas betűkkel, hogy „Az élet szép”. Majd mindezt  követi egy szlogen: „ A puncs.hu kaput nyit arra a világra, amire mindannyian vágyunk”. Ergo egy olyan materialista társadalom tagjai vagyunk, ahol

mindenkit kizárólag anyagi helyzete határoz meg,

és más vágyunk nem is lehet, csupán a fény, pompa, csillogás. Talán valóban erre tart a világ, mégis kissé túláltalánosított jelmondatnak tűnik mindez. Egy biztos: a „sugaring” világszerte létező dolog, és egyre inkább legitimmé válik. Nem említjük egy kalap alatt a prostitúcióval, sőt az oldalon feltüntetett jelige alapján mindannyiunknak ilyenfajta kapcsolatra kellene törekednie. Valójában a szituáció mégis magában hordozza a szexszel való pénzkeresés jelenségét. Több okból is szemet hunyunk e tény felett. Egyrészt magában a társadalomban végbemenő változások miatt, melyek lehetővé teszik a szexuális tartalmak konstans megjelenését a médiában. Nem telik el úgy nap, hogy valamely média felületen ne futnánk bele erotikus tartalmakba, hiszen egy fedetlen női testtel bármilyen termék eladhatóvá válik. Így hát az ingerküszöbünk is megemelkedik és a megváltozott normákhoz alkalmazkodunk mi is. Másrészt, ha egy nemes ügy érdekében folyamodnak a fiatalok ehhez a bevételi forráshoz, máris elnézőbbek vagyunk: az egyetemi tanulmányok finanszírozása a cél. Továbbá, egy evolúciós pszichológiai elmélet is más színben tüntetheti fel mindazt, amit a puncs.hu hirdet.

A nők és férfiak párválasztási szokásai nagymértékben eltérnek egymástól.

Más értékek fontosak a két nem számára. A nők érzelmi támaszt, anyagi biztonságot keresnek önmaguk és gyermekük számára, míg a férfiaknak rendkívül fontos a nő megjelenése és a testi kapcsolat. Előtérbe helyeződik a szaporodás, minél több utód létrehozása. Legalábbis egykor ez volt a helyzet. Nos, ha kizárólag ebből indulunk ki, akkor gyakorlatilag tényleg elegendő lehet a boldogsághoz az egyik fél részéről nyújtott anyagi és érzelmi biztonság, a másik részről pedig a szexuális vágyak kielégítése.

Mit mondanak a kutatások?

Egy kanadai kutatás részeként Sugar Babyket interjúvoltak meg. Kíváncsiak voltak a kutatók arra, ők hogyan látják a sugar-kapcsolatokat, mi motiválja őket, továbbá hogyan vélekednek a prostitúcióról. A fő motiváció egyértelműen a pénz volt, és annak az élménynek az átélése, hogy olyan helyekre juttatja el őket Sugar Daddyjük, ahová egy korabeli, átlagos keresetű férfi nem tudná. Emellett a megkérdezett Sugar Babyk úgy vélik, részükről nem kíván nagy erőfeszítést egy tehetős férfi szórakoztatása. Azonban megszakad a sugar-kapcsolat, ha valamelyik fél nem tartja be a sugar-etikettet. Tehát, ha valamelyik fél figyelmen kívül hagyja, hogy

fenn kell tartani egy hagyományos kapcsolat látszatát.

Elvárt mind a két oldalról, hogy úgy tegyenek, mintha többről lenne szó, mint szimpla nyerészkedés. Hasonlóképpen véget ér a viszony, ha egyik részről szerelem szövődik, vagy többre vágyik, mint amiben az elején megállapodtak. Legtöbben nem tagadták, hogy az anyagi javakat szexszel viszonozzák, ugyanakkor éles különbséget tettek a prostitúció és a sugaring között. Míg a prostitúció esetében a szexre mint szolgáltatásra tekint a két fél, és ezzel a viszony le is zárul, a sugar-kapcsolatoknak a szexen kívül sok más összetevője is van. A férfi figyelembe veszi, hogy a nő mire vágyik, ajándékokat vesz neki, vacsorázni viszi, majd az este végén ágyba bújnak. Gyakorlatilag valóban azt az illúziót keltik, hogy partnerségről, párkapcsolatról van szó.

Egy új könyv, a Puncsapuk

Hazánkban, tudományos megközelítésből még kevesen foglalkoztak a témával. Ősszel azonban megjelenik az Ad Librum kiadónál Szeder Réka kötete Puncsapuk címmel, melyben Sugar Daddyk beszámolóit olvashatjuk mélyinterjúk formájában. Ez a könyv a férfiak szemszögéből ragadja meg a kapcsolatot, melyeket olvasva világossá válik, hogy a sugaring motivációja mindenki esetében más és más. Egyrészt, mivel kvalitatív módszerről van szó, nem vonhatunk le általános igazságokat. Másrészt rendkívül különböző élethelyzetekből ugrottak fejest a férfiak a sugar világba. Ha közös pontokat szeretnénk keresni a történetekben – habár még így sem vonhatunk le messzemenő következtetéseket –, akkor kiemelhetjük, hogy több esetben egy korábban zátonyra futott házasság vezette a férfit ahhoz, hogy egy érzelmi kötődést mellőző, anyagi alapokon nyugvó kapcsolatba vágjon bele.

A felhasználók közül sokan úgy vélik, a puncs.hu ugyanolyan társkereső platform, mint a többi. Csupán

nyíltabban kommunikálják a szex és az anyagiak fontosságát,

ugyanakkor e kettő a hagyományos kapcsolatokban is jelen van. Az egyik férfi szerint a nők és a férfiak rendkívül egyszerűen működnek, mégpedig a fent említett evolúciós pszichológiai elméletnek megfelelően. Emellett kiemelték, hogy főleg hosszabb távra keresnek sugar-kapcsolatot és az anyagiakat burkoltan intézik. Magyarul az ajándékok mellé jár egy boríték is, amiben az elején meghatározott összeg szerepel. És mindezt a hölgy azért kapja, hogy magára költhesse. A generációs különbségek pedig külön kihangsúlyozandók. A férfi részéről mindenképpen imponáló, hogy egy fiatalabb hölgy társaságában múlathatja idejét, egyúttal pedig

a korkülönbség segít kiszakadni a mindennapok problémáiból.

Hiszen nem ugyanabban az életszakaszban van a két fél, nem ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdeniük. Így nem is ezekről folyik a diskurzus. Szakemberek szerint viszont a Sugar Babyk részéről ez gondot is jelenthet. Elszakadnak ezáltal a saját korosztályuktól az identitásuk alakulásának fontos időszakában. Keresik magukat, viszont szelfjük fejlődése teljesen más útra tér egy idősebb partner mellett. A gyerekvállalás és a partnerrel való közös fészekrakás kérdése elveszíti prioritását.

Mindezek alapján láthatjuk, hogy ez az új keletű kapcsolati forma valójában sokkal összetettebb, mint amilyennek első ránézésre tűnik. A kapcsolat szereplői, szemben a külső szemlélőkkel, sokkal pozitívabban élik meg a másikhoz való kapcsolódásnak ezen kölcsönösen előnyös formáját. Míg olvashatunk olyan tanulmányokat, melyek szerint a sugar-kapcsolatok pszichésen ugyanolyan káros hatást gyakorolnak a Sugar Babykre, mint amit a prostituáltak élnek át, a szubjektív beszámolók nem ezt tükrözik. Habár a kognitív átkeretezés mint megküzdési mód nagymértékben befolyásolhatja azt, hogy a kapcsolat szereplői hogyan vélekednek a helyzetről. Mivel az internet csak néhány éve vált a sugar-kapcsolatok platformjává, így kevés kutatás foglalkozott még akár a pszichés hatásokkal, akár a motivációkkal. Ezért egy jelenleg még kiaknázatlan területről beszélhetünk.

 

Felhasznált szakirodalom

Daly, S. (2017). Sugar Babies and Sugar Daddies: An Exploration of Sugar Dating on Canadian Campuses (Doctoral dissertation, Carleton University Ottawa).

Szeder R. (2018): Puncsapuk: SugarDaddyk nőkről, pénzről és bizniszről. Ad Librum, Budapest. (kézirat)

További forrás itt és itt.