Mindennapjaink kusza problémák, átláthatatlan kapcsolati hálók, összefüggéstelen történések sorozata. Hányszor kívántuk már, bárcsak minden olyan egyszerű lenne, mint az „egyszeregy”! Most mutatunk egy képletet, amivel egy csapásra megkönnyíthetjük életünket! Számold ki velünk, hogyan tudod megváltoztatni a szürke hétköznapokat!

Maxwell Maltz így fogalmazott: „Az önmagunkról alkotott kép és szokásaink jellemzően együtt mozognak. Változtasd meg bármelyiket, és a másik automatikusan változni fog!” Tényleg ilyen egyszerű volna? Elég csak egy tényezőt megbolygatni a sikerhez?

A változás életünk minden területén jelen van. Gondoljunk csak tesi- és lelki fejlődésünkre, az évszakok váltakozására, vagy olyan hétköznapi történésekre, mint munkahelyünk vagy fogkefénk lecserélése. Mindannyian átélünk változásokat, melyeket néha örömmel, néha ellenállással fogadunk. De mi történik, ha minden rajtunk múlik? Miért nem elég motiváció a bikini szezon vagy az elrettentő kép a cigarettás dobozokon? Beckhard és Gleicher megalkották a formulát, mellyel mindezekre választ kaphatunk!

A Gleicher-formula néven elhíresült matematikai képlet ténylegesen az átalakulás folyamatát hivatott tükrözni. A változás bárkit megrémíthet, akár akarattal, akár kényszerből történik. A képlet segítségével azonban tervezhetjük, és saját kezűleg irányíthatjuk a folyamatot, magunknál tartva a kontrollt, a kiszámíthatóság és a biztonság érzetét. A formula többször is átesett különböző változtatásokon, egyik legismertebb formája a 4EL modell.

Mi is ez a csodaképlet?

A Gleicher-formula magyarosított, átdolgozott formában, 4EL modellként az alábbiak szerint írható fel:

EL1 × EL2 × EL3 × EL4 > EL5

ahol

EL1 = Elégedetlenség

EL2= Elképzelt jövő

EL3= Első lépés

EL4= Elköteleződés

és EL5= Ellenállás

Oké, de ez mégis mit jelent?

A képlet alapján megfogalmazhatjuk, hogy a változással szemben az ellenállás dolgozik, vagyis azok az érvek, melyek a komfortzónánkban tartanának bennünket. Leggyakrabban a lustaság, a biztonság és kiszámíthatóság (még akár negatív helyzet esetén is), és a megszokáshoz való ragaszkodás tartozik ide. A képlet másik oldalán azok a tényezők találhatóak, melyek a változni akarást erősítik bennünk.

Elégedetlenség (EL1): annak foka, hogy az aktuálisan fennálló helyzettel milyen mértékben vagyunk elégedetlenek, zavar-e bennünket jelenlegi szituációnk.

Elképzelt jövő (EL2): fejünkben létező idealisztikus állapot arról, hogy a változással hová juthatunk, mit szeretnénk elérni, mi a vágyott állapotunk.

Első lépés (EL3): konkrét akció, amely kézzel foghatóan az elképzelt jövő felé visz minket.

Elköteleződés (EL4): annak mértéke, hogy mennyire érezzük magunkénak a kitűzött célt, mennyire vagyunk motiváltak ennek elérésében.

A négy pozitív tényező szorzatának meg kell haladnia az ellenállást, ha sikeres fejlődést, változást szeretnénk elérni. Bármelyik tényező 0-ás értéke a szorzat lenullázódását vonja maga után.

Hogyan néz ki a gyakorlatban?

Példaként tegyük fel, hogy célunk egy egészségesebb és fittebb életmód bevezetése mindennapjainkba. Vegyük sorban, mit is kell tennünk!

Ahhoz, hogy ez a cél megfogalmazódjon bennünk, aktuálisan egy ettől eltérő helyzetben kell észlelnünk magunkat, egyszóval nem tartjuk életmódunkat kielégítőnek. Az aktuális helyzetünkkel való elégedetlenségünket pontozhatjuk egy 0-tól 10-ig terjedő skálán, ahol 0 a teljes elégedettséget, 10 pedig a teljes elégedetlenséget jelenti. Ha nem tetszik jelenlegi szituációnk, az első tényezőt máris nagyobbnak becsültük, mint 0 (E1 > 0).

Az egészséges életmód egy távoli vízió, melynek eléréséhez szükségünk lesz egy számszerűen meghatározható elképzelt jövőképre. Ha ezzel nem rendelkezünk, ideje elgondolkodni rajta! Izmosabbak vagy vékonyabbak szeretnénk lenni? Vagy csak jobban akarjuk bírni a lépcsőzést? Esetleg egy futóversenyre készülünk?

Bármi is legyen a cél, fontos megfogalmaznunk, hová szeretnénk eljutni.

Kijelenthetjük például, hogy szeptemberben szeretnénk lefutni egy félmaratont. Máris rendelkezünk egy kidolgozott, konkrét jövőképpel (E2 > 0).

Hogyan lássunk neki? Mindig kiemelkedően fontos az első lépés, melyet a változás irányába teszünk. Ezt igazíthatjuk saját magunk igényeihez, idejéhez és állapotához mérten. Határozzuk meg, milyen apró lépéseket teszünk célunk felé, például hogy hétfőn reggel lefutunk 5 kilómétert. Amint hangosan kimondjuk az első apró lépésünket, ez a tényező is adott a sikeres változtatáshoz (E3 > 0).

Mi maradt még?

A legnagyobb falat: az elköteleződés.

Mennyire érezzük magunkénak a célt? Mennyire vagyunk motiváltak? Talán ez a legnehezebb, de itt is segítségünkre lehet a 0-tól 10-ig terjedő skála. Ha alacsony pontszámmal értékelnénk elköteleződésünket, érdemes megkérdezni saját magunktól, vajon miért lehet ez. Más jobban akarja, hogy elérjek valamit, mint én? Nem is olyan lényeges ez most nekem? Fontos, hogyha ezen a ponton meginog a határozottságunk, merjünk más utat keresni! A változás alapja, hogy a változást megélők magukénak érezzék a célt, amit hajszolnak!

Utolsó szempontként vessünk pár pillantást az ellenállásunkra is! Mi gátol meg abban, hogy minden reggel fussak? Milyen kifogásokat állítok magam elé, hogy ne kelljen korán kelnem és futócipőt húznom? Az ellenállásunkat segítő tényezők felmérése megkönnyíti kiiktatásukat is egyben.

Ha végigértünk, számoljunk!

Van nullás tényezőnk? Mi a leggyengébb elem, amin még dolgoznunk kell? Tudjuk, mi a következő lépés? Ismerjük a vágyott állapotot?

Ha igen, nincs más hátra, mint előre!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://youtu.be/z-htXgkYeeE