Előző cikkünkből kiderült, hogy az ellentétes nemű, heteroszexuális barátoknál gyakran alakul ki az a felállás, hogy a férfi vonzalmat, esetleg szerelmet érez női barátja iránt, aki ezt azonban nem viszonozza. Vajon az esetek mekkora részében fordul ez elő? Mennyi az esélye, hogy ellentétes nemű barátunk tényleg csak a barátunk marad? S mit tehetünk érte, hogy ez így legyen?

Lássunk először néhány számadatot. Egy hetvenes évekbeli tanulmány szerint ugyancsak kisebbségben vannak azok, akiknek ellentétes nemű a legjobb barátja. A férfiak 35, a nők 24 százaléka vallotta a másik nem egy tagját a legközelebbi barátjának. Ezeknek a kapcsolatoknak csupán mintegy 20-30 százaléka volt az, akik között végül szexuális kapcsolat is kialakult. Azonban mi a helyzet a vonzalommal illetve a viszonzatlan szerelemmel?

Úgy tűnik, itt is nemi különbségekkel kell számolnunk: a férfiak inkább hajlamosak vonzódni a barátjukhoz, mint a nők. Azonban két dolgot fontos itt megjegyezni. Az egyik, hogy összességében még a férfiak is csak mérsékelt vonzódást mutatnak barátjuk iránt, a másik pedig, hogy azok száma, akik egyáltalán nem vonzódnak ellentétes nemű barátjukhoz, igen alacsony.

Ha valóban így van, s az emberek többsége legalább egy bizonyos szinten többet érez a másik iránt, mint tiszta barátságot, miért ilyen kevés azoknak az ellentétes nemű barátoknak a száma, akiknél végül romantikába torkollik a kapcsolat? Ennek több oka is lehet. A leggyakoribb oknak a félelem tűnik. Az emberek

tartanak tőle, hogy ha barátságukat párkapcsolattá alakítanák, az elrontaná a köztük lévő szoros viszonyt.

Így inkább nem kockáztatják meg az esetleges szakítást. A második leggyakoribb ok az, hogy a vonzódás nem elég mély. A harmadik a rangsorban pedig a baráti társaság, a szociális háló helytelenítésétől való félelem, illetve hogy a barátság párkapcsolatként már nem működne olyan jól.

Egy érdekes életkori különbség is látható a kutatási eredményekben. A férfi-női barátság a legnagyobb kihívást a húszas éveink környékén, a kibontakozó felnőttkorban jelenti. Úgy tűnik, hogy az ilyen korúak hajlamosabbak szerelembe esni barátaikkal. Ennek oka lehet, hogy ebben a korban kezdődik az az eriksoni fejlődési fázis, melynek fő konfliktusa az intimitásra való készség elsajátítása. Ennek az életszakasznak tehát többek között a bensőséges viszony, illetve párkapcsolat kialakítása a fő feladata, s a fiatal felnőttek ezt próbálgathatják barátjukkal.

Mit tehetek a barátságomért?

A fentiekből úgy tűnhet ki, hogy a férfi-női barátság számtalan kihívással jár. Mit tehetünk mégis, hogy ne veszítsük el ellentétes nemű barátunkat?

  1. Legyünk őszinték önmagunkhoz. Vajon a te részedről tényleg csak barátságról van szó?  Ha erős vonzalmat élsz át a barátod iránt, akkor az „azért nem hívom el randira, mert nem akarom elveszíteni a barátságát” indok egyszerűen nem valid. Hiszen, ha szerelmes vagy a barátodba, akkor az már rég nem csak barátság. Természetesen mérsékelt vonzalom, apró fellángolások előfordulhatnak, ezeket nem feltétlenül kell komolyan venni. De ha hosszan tartó vágyakozást élsz meg a barátod iránt, akkor érdemes elgondolkodni a kapcsolatotokon.
  2. Értsd meg az eltérő motivációkat. Előző cikkünk alapján látható, hogy nemi különbségek is vannak a barátság iránti elvárásokban. Személyenként is eltérő lehet, hogy mi motivál a kapcsolat fenntartására. Értsük meg és tartsuk tiszteletben ezeket a különbségeket.

    A barátodat bezárni a friend zone-ba, hosszú távon egyikőtöknek sem jó. Fotó: Szendrei Dániel
  3. Kommunikáld a szándékaidat. Ha csak barátságot szeretnél, tudasd egyértelműen a társaddal. Ha pedig többre vágysz, azt is érdemes kinyilvánítani. Az elvesztéstől való félelem se tartson vissza – hisz ahogy az első pontban írtuk, már nem barátságról beszélünk, ha az egyik fél erős vonzalmat érez.
  4. Csak a tiszta barátságokat tartsd meg. Meglehetősen kegyetlen lépés, ha annak ellenére fenntartasz egy barátságot, hogy tudsz a másik fél vonzalmáról irántad. Nyilván a vonzalom mértéke is számít, de a „friend zone”-ba való bezárás csak fájdalmat fog okozni neki, így önző dolog ott tartani valakit.

A fenti lépéseket betartva fenntarthatóvá válik egy őszinte, kiegyensúlyozott barátság heteroszexuális férfi és nő között. Érdemes tehát ébernek lennünk a másik fél motivációira, s tisztán lekommunikálni saját szándékainkat is.