Szőke fürtök. Vörös rúzs. Szélben lobogó fehér ruha. Többnyire ezek a dolgok jutnak eszünkbe, ha meghalljuk Marilyn Monroe nevét. Azonban nyílt titok, hogy a híresség számos problémával küzdött rövid élete során. Depresszió, alkoholproblémák, bizalmatlanság az emberekkel szemben. Mindezek gyakran a rivaldafény velejárói. Miért gyakoriak ezek a tünetek a hírességek között? Milyen problémákkal küzdött a szexszimbólum? Mi vezethette oda, hogy önkezével vessen véget életének? Cikkünkből megtudhatjátok.

Jó vagyok, de nem egy angyal, követek el bűnt, de nem vagyok ördög. Csak egy kislány vagyok a nagyvilágban, aki próbál találni valakit, akit szerethet.” Az idézet jól bemutatja azt, ami Marilyn Monroe problémáinak legfőbb kiváltó oka volt: az érzés, hogy nincs, aki

valóban önmagáért szeresse.

Tudta, hogy kedvelik az emberek, mert szép, belevaló, híres, ám nem érezte, hogy ez a szeretet valóban neki szólna, s nem a körülötte lévő felhajtásnak.

Marilyn nevelőotthonban nevelkedett fel. Édesanyját pszichiátriai kezelés alatt tartották, édesapja korán elhagyta őket. Többször nyilatkozta, hogy gyermekkorában soha senki sem mondta neki, hogy szép. Ennek következtében folyamatos elismerésre vágyott,  ácsingózott a figyelemre.

Elhagyott leányból hirtelen, fiatalon vált hírességgé, s az ezzel járó figyelmet nehezen dolgozta fel. Élvezte, hogy el tudja varázsolni a férfiakat, s ki is használta ezt a képességét. Mélyebb kapcsolatot azonban nehezen tudott kialakítani, s bizalmatlanul fordult más emberek felé. Ez a bizalmatlanság pedig rányomta bélyegét egész életére.

Marilyn ikonikus „csatornafedeles” képét mindenki ismeri, a vörös rúzs, s a szépségpötty mellett ez is egy olyan jellegzetesség, amelyből legtöbben rögtön a hírességre asszociálunk.
Marilyn ikonikus „csatornafedeles” képét mindenki ismeri. A vörös rúzs, s a szépségpötty mellett ez is egy olyan jellegzetesség, amelyből legtöbben rögtön a hírességre asszociálunk.

Hű társa, a depresszió

Órákig lehetne sorolni a depresszióval küzdő ismert emberek neveit: Drew Barrymore, Francis Ford Coppola, Kurt Cobain, Sting, Axl Rose és még sokan mások. Marilyn Monroe-t is krónikus depresszióval diagnosztizálták,

folyamatos pszichiátriai kezelés alatt állt.

Utolsó filmjének forgatásáról kirúgták, mivel mentális betegnek nyilvánították.

Gyakori jelenség, hogy a híres emberek a folyamatos figyelem, a fotósok, az elvárások és a megváltozott életmódjuk miatt depresszióssá válnak. Nem tudják megszokni azt, hogy mindenhová kamerák kereszttüzében kell menniük, miközben kiteregetik a legféltettebb titkaikat.

Marilyn szépsége Andy Warholt is megihlette. Arcképéből készített pop art képeivel gyakran találkozhatunk.
Marilyn szépsége Andy Warholt is megihlette. Arcképéből készített pop art képeivel gyakran találkozhatunk.

Dolce vita, vino dolce

A depresszió mellett, a másik gyakran előforduló „megküzdés”, amit a híres emberek választanak, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás és a droghasználat. Sajnálatos módon Marilyn is ebbe a csapdába esett, mely által csak romlott az állapota.

„Mindannyiunknak élnünk kell, mielőtt megöregszünk. A félelem hülyeség. Később bánni fogod” – írta. Marilyn élt, ám megöregedni már nem volt ideje. 36 évesen elhunyt szándékos barbiturát-túladagolás következtében. A szeretetet, amire egész életében vágyott, csak utólag kapta meg. Nevét a mai napig ismerik, s csodálják modellként, énekesként, színészként.