Tudom, hogy szeret, de akkor miért nem kíván?”, „Miért más nőknél keresi a szexet, ha én is ott vagyok neki?”, „Miért bánik úgy velem az ágyban, mint egy porcelánbabával, mikor tudom, hogy nem erre vágyna igazából?”. Ezek a kérdések gyakran merülhetnek fel valakiben, akinek a párja Madonna-kurva komplexussal küzd. Egy ilyen párkapcsolatban mindkét fél szenved, s amennyiben nem történik beavatkozás, előbb vagy utóbb valamelyikük kilép belőle. Cikkünkben a komplexus jellemzőiről és annak megoldásáról olvashattok.

Madonna-kurva komplexus a neve annak a jelenségnek, amikor valaki képtelen szexuális életet élni szíve választottjával, mivel őt annyira tisztának tartja, hogy képtelen lenne „megbecsteleníteni”. A komplexus leginkább férfiakra jellemző, akik ilyenkor két típusra osztják a nőket: szentekre és rossz életű nőkre. Az előbbieket képes szeretni, viszont az utóbbiakhoz képes csak vonzódni, tehát az ő esetükben a szexualitás nem lesz része egy szerelmi kapcsolatnak. Innen ered az elnevezés: Madonna, a magasztos és szeretett nő és „kurva”, akinek nem kell udvarolnia és akivel kapcsolatban nyugodtan lehetnek mocskos gondolatai, hiszen őt nem tiszteli annyira, hogy ez problémát jelentsen. Vele szemben nem alakul ki érzelmi jellegű kötődése sem – mint ahogyan az gyakran a szeretőknél megesik –, hiszen az nem társulhat a vonzalommal.

Az ilyen típusú férfi előszeretettel félrelép, s mindehhez olyan nőt keres, akit nem állít piedesztálra. Így képes vele megtenni azt, amit a szeretett nővel nem tud. A választott személy a szeretett nő ellentétét testesíti meg a szemében, gyakran prostituált.

Freud így ír minderről: „Ahol az ilyen férfiak szeretnek, ott nincs vágy, és ahol vágy van, ott nincs szeretet.” Egy párkapcsolatban mindez különösen maladaptív, hiszen a nő frusztrált attól, hogy a férfi nem vonzódik hozzá szexuálisan, míg a férfi attól szenved, hogy nem tudja boldoggá tenni a szerelmét.

Mit bánom én, ha utcasarkok rongya

A komplexus leggyakrabban akkor alakul ki, amikor a nő várandós lesz vagy mikor már megszületik a gyermek. Ekkor ugyanis a férfi még tisztábbnak látja a nőt, hiszen képes egy új életet hozni a világra. Elgondolása szerint nem lehetnek vele kapcsolatban többé mocskos gondolatai, hiszen a szeretett nő annyira tiszta, annyira finom. Egyre inkább elhidegül tőle szexuálisan, annak ellenére, hogy az iránta érzett szeretete ugyanúgy megmarad, sőt akár még erősebb is lesz.

Mindez gyakran összefüggésben áll azzal is, hogy sokan a saját szüleinkhez hasonló párt választunk, s a terhesség során fedezhető fel leginkább a kapcsolat az édesanya és az újdonsült anya között.

A partner ilyenkor erős frusztrációt él át, hiszen nem érti, hogy aki szereti őt, miért nem tud vonzódni is hozzá egyszerre.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért alakul ki valakiben ez a fajta érzelmi disszociáció. A Madonna-kurva komplexus kialakulását leggyakrabban az anya ambivalens viselkedésével magyarázzák. Jelen van esetében egy túlféltő viselkedés, mégis többnyire hidegen bánik a gyermekével. Az érzelmi jellegű gondoskodás hiányának köszönhetően a csemete később előszeretettel választ magának olyan párt, aki megtestesíti számára a valódi anyát, aki gondoskodó és törődik vele. Egy másik vélekedés szerint pedig a nőkről alkotott vélemények erőteljes bipolaritása miatt alakul ki mindez.

Üdvöt, gyönyört csak egymás ajkán leljünk

Természetesen ez a komplexus nem arra szolgál, hogy egy jó magyarázatot szolgáltasson a félrelépésre, hiszen itt mindkét fél frusztrációt él át: a félrelépő sem élvezi, amit tesz. Szeretni szeretné a nőt, de számára a szerelem és a vonzódás kettévált.

A jelenség tudatosításával, terápiával azonban kezelhető ez az állapot. A megoldás egyetlen útja azonban az, ha a személy újra felismeri azt, hogy a szerelem együtt járhat a szexuális gyönyör megtapasztalásával. Amennyiben nyíltan, tisztán kommunikálunk a párunkkal a vágyainkkal kapcsolatban, sokat segíthetünk számára az út megtalálásában.

 

Felhasznált szakirodalom: Hartmann, U. (2009). Sigmund Freud and his impact on our understanding of male sexual dysfunction. The journal of sexual medicine6(8), 2332-2339. Hevesi K. (2013). Szex a psziché labirintusában. Kulcslyuk Kiadó, Budapest. Welldon, E. V. (1992). Mother, madonna, whore: The idealization and denigration of motherhood. Karnac Books, London. A cikk alcímeiben szereplő idézetek Ady Endre: Az én menyasszonyom című művéből származnak.